På bondgårdar är det vanligt med hundar och katter. Även på ridskolor förekommer katter, men hundar är inte lika frekvent sedda där. Men passar det att ta med hunden till stallet och vad är bra att tänka på?

Var ska hunden vara?

I offentliga stall brukar det inte vara populärt om man släpper hunden lös. Andra har helt enkelt inte tid eller lust att hålla koll på din hund. Många stall har ställt i ordning hundgårdar utomhus där man kan placera sin hund under tiden man rider eller är i stallet. Har man en egen häst som inte är i stallet kan man också låta hunden vara i hästens box så länge de andra i stallet accepterar det. Det är dock viktigt att hunden är tyst. Ett annat alternativ är att hunden får stanna hemma, eller så har man den i bilen. Det är dock inte tillåtet att ha hunden i bilen om det kan bli för kallt eller varmt ute.

Accepterar hästarna hunden?

Om man skaffar en egen häst kan man låta den vänja sig vid hunden. På så sätt accepterar hunden och hästen varandra. Då är det i regel inte något problem att ha med sig hunden i stallet, på uteritter med mera. I ett större stall kan det finnas hundar som är rädda för hästar och då blir det genast större problem.

Skaderisker för hunden i stallet

I ett stall bor hästarna, inte hunden. Stallet är därför byggt så att hästarna ska kunna bo tryggt där. Det kan alltså finnas en del skaderisker för hunden. Dörrar som öppnas och stängs, hästars tänder, hästhovar och liknande är bara några av riskerna. Som hundägare är det alltså klokt att tänka över både en och två gånger om det verkligen är bra och behövligt att ta med sig sin hund till stallet.