Rätt kläder för ridning

När man besöker ett stall, eller när man tittar på hästtävlingar ser man att ryttarna har i stort sett likadana kläder på sig. Men vad är rätt kläder för ridning, och varför är just de plaggen bra? Måste man som nybörjare i hästvärlden ha allt från början?

Bra byxor

I stallet har de flesta ridbyxor på sig, oavsett om de ska rida eller inte. Ridbyxorna är mjuka och sköna, och de ger ett bra grepp i sadeln. Byxorna är också utan invändiga sömmar, vilka kan ge skavsår. När man bara ska arbeta i stallet utan att rida går det dock minst lika bra att ha bekväma fritidsbyxor i oömt material på sig. Vilken färg byxorna har spelar ingen roll, så länge man är bekväm i dem. Vid tävling ska dock ridbyxorna vara vita i de flesta grenar.

Något att ha på fötterna

På fötterna är det bra att ha strumpor samt skor eller stövlar med stålhätta. Med stålhättan är man skyddad om en häst råkar trampa en på foten. En stövel har fördelen att den ger underbenet lite mer stöd vid ridning och den kan också hjälpa om man sitter och flaxar med benen. Generellt sett är dock ridstövlar dyrare än ridskor och de är i regel inte heller så bekväma att gå omkring i en hel dag.

Vad ska man ha på överkroppen?

På överkroppen kan man ha i stort sett vad som helst. En tunn långärmad tröja, en jacka som inte är för bylsig och kanske en t-shirt om man bara ska hantera hästen från marken. I samband med ridning och kanske också hästhantering är en säkerhetsväst också en billig livförsäkring. Den skyddar mot sparkar, hårda fall eller om hästen råkar trampa på en. Säkerhetsvästar är obligatoriskt för barn på de flesta ridskolorna, och alltid i samband med tävling.

Kläder som inte ska bäras

När man rider och hanterar hästar finns det ett par plagg som aldrig bör bäras. Högklackade skor, sandaler och träskor är exempel på olämpliga saker att ha på fötterna. Halsdukar bör inte bäras vid ridning då de kan fastna i saker. Man bör inte heller ha för bylsiga kläder på sig under till exempel en ridlektion eftersom ridläraren då inte kan se hur man sitter på hästen.

Är ridkläder dyra?

Ridkläder finns i alla möjliga prisklasser och modeller. Det finns även i flera storlekar och material. Det går alltså att hitta både billigare och dyrare ridkläder både för barn och vuxna. Att jämföra priserna hos flera kedjor kan alltså löna sig rejält om man inte vill eller kan lägga så mycket pengar på sina ridkläder.

Måste man ha ridkläder från början?

Nej, man måste absolut inte ha några riktiga ridkläder som nybörjare. Det går bra att rida i mjuka kläder som är lätta att röra sig i. Det allra första man bör tänka på att skaffa är en egen ridhjälm. Det går bra att låna ridhjälm till en början, men efter ett tag är det klokt att skaffa en egen i precis rätt storlek, och som bara man själv använder.