Om man tidigare har ägnat sig åt hästar och har en del erfarenhet, eller om man rent av har haft egen häst innan kan det också vara ett alternativ att skaffa en ny egen häst om man tagit en paus i ridningen. Med en egen häst styr man själv över sin ridning och man behöver inte vänta på att få ta någon enstaka ridlektion i veckan. Men att ha en egen häst kräver god ekonomi, en hel del kunskaper och man måste också ha tid med den. Om man inte tar hand om sin häst och den mår dåligt kan Länsstyrelsen besluta om att hästen ska omhändertas och det vill man inte.

Kan egen häst ersätta ridlektioner?

Om man har en egen häst behöver man själv eller någon i ens närhet ha stora kunskaper om hästar, ridning och hästskötsel. Men en egen häst kan faktiskt inte ersätta ridlektioner. Det är omöjligt att bli fullärd inom ridsport och även toppryttare som tävlar på extremt hög nivå tränar för tränare med regelbunden intervall. Det är lätt att fastna i sina rutiner och plötsligt kan det vara så att sitsen har försämrats utan att man märker det. En utomstående tränare har lätt för att se sådana saker och med dennes hjälp kan man inverka på sin häst på bästa sätt.

Hur mycket pengar kostar det att ha häst?

Att ha en egen häst kostar en hel del pengar. Det är inte bara inköpet av hästen som kostar utan det ska också betalas stallhyra, försäkring och foder varje månad. Dessutom kan man behöva köpa tillbehör, hovslagaren kostar pengar och om hästen blir skadad eller sjuk måste man också tänka på att veterinärräkningen kan bli ganska hög även om man har en försäkring.

Att ha egen häst kräver tid

Det krävs också en del tid för att man ska kunna ha en egen häst. Man måste räkna med att hästen ska släppas ut, tas in, fodras, tränas och skötas. Om man hyr en stallplats turas man i regel om att sköta de här sysslorna, men man måste trots allt räkna med att ta hand om utsläpp, insläpp och fodringar ett antal dagar i månaden. Ridning och annan skötsel måste man se till att sköta varje dag. Även om man är trött, om man har mycket på jobbet eller om man känner sig lite sjuk måste man ta sig till stallet för att sköta om sin häst.