Kan alla börja rida?

I regel kan alla hålla på med hästar. Det finns ingen övre eller nedre åldersgräns, men små barn behöver ha en vuxen i närheten som hjälper till. När det gäller hästar finns det inte heller något som säger att man just måste rida utan det går också utmärkt att träna hästen från marken, man kan köra den eller så trivs man helt enkelt bara med att ta hand om hästen.

Ridning och funktionshinder

När det gäller ridning kan även de flesta funktionshindrade vara med. På många ridskolor finns det hästar som specialtränats just för att vara lämpliga att använda i samband med ridning för funktionshindrade. Det ska vara lugna hästar som inte blir rädda om någon ropar till, som klarar av att stå nära en ramp eller lift och som har ett mjukt och behagligt steg.

<h2>Kan barn rida?

Ja, barn kan absolut rida. Det är dock inte fel om en vuxen leder barnet till en början och barn bör aldrig rida ut ensamma i skogen. De bör inte heller hantera hästen på egen hand innan de är större och verkligen medvetna om de risker som finns med hästhantering.

Övervikt och ridning

Vikt och ridning är ett väldigt vanligt samtalsämne. Det är inte ovanligt att till exempel ridskolor har viktgränser för sina hästar. Som överviktig finns det dock kraftigare hästraser som klarar av att bära över 100 kilo så länge de är rätt tränade. Man kanske inte kan rida de allra mest krävande sporterna till en början men man skogsturer och lätta pass på ridbanan är inget problem. Dessutom kan överviktiga hästintresserade köra hästar utan några problem alls. Bara för att man väger lite mer är det alltså inget som hindrar att man umgås med hästar.