Om man inte har ridit eller hållit på med hästar innan kan det vara klokt att börja på en ridskola. Där finns det flera kunniga människor och utbildade ridlärare som kan ta hand om en, och man kan få hjälp med allt man inte själv kan. Men det gäller att man hittar en bra ridskola som man verkligen trivs på för att ridningen och vistelsen med hästarna ska bli så bra, säker och rolig som möjligt.
Hitta en ridskola
Hos Svenska Ridsportförbundet kan man finna adresser och kontaktuppgifter till de flesta av Sveriges ridskolor. Det kan också vara klokt att besöka den ridskola man är intresserad av att börja på för att se hur arbetet går till. Många ridskolor erbjuder prova på-perioder där man som elev faktureras för till exempel fem lektioner, och efter det får man ta ställning till om man vill fortsätta rida eller inte. Det kan vara väldigt smart att använda de här lektionerna för att se om man trivs på ridskolan. I samband med lektionerna kan man också passa på att spendera en del tid i stallet för att skaffa kompisar och för att helt enkelt bilda sig en uppfattning om hur man trivs.
Liten eller stor ridskola?
Det finns både små och stora ridskolor att välja mellan. På en del av dem hålls lektioner i små grupper om kanske två eller tre elever, medan det på andra ställen kan vara så många som tio elever på en ridlektion. Vissa ridskolor har närmare 20 hästar, och andra kanske bara fem. Vilket man föredrar är mycket individuellt. Många gånger kan det dock vara så att man kan uppleva ridlektioner med färre deltagare som mer givande eftersom ridläraren då kan ge mer individuell hjälp.
En hästras eller flera?
På större ridskolor finns det ofta hästar av flera olika raser, och av olika storlek. Det betyder att det finns hästar och ponnyer som passar de flesta. Men det kan också ställa till besvär om man till exempel är allergisk mot hästar. Då kan det vara klokt att välja en ridskola som endast har så kallade allergivänliga raser.
Vad bör ridskolan erbjuda?
Det är viktigt att ridskolan har utbildade ridlärare som har kunskap om både hästar, ridning och stallskötsel. Ridlärarna ska också vara duktiga på att lära ut. En bra ridskola bör även kunna ge information till eventuella barns föräldrar om vad som händer på ridskolan när barnen är där. Ridskolan bör även ha en försäkring som täcker eventuella skador medlemmarna drabbas av oavsett om det gäller uppsutten eller avsutten verksamhet. En bra ridskola bör även ha tillgång till en toalett som besökare kan använda och det skadar inte med ett klubbrum eller en cafeteria där det finns något att äta eller dricka.