Transportera häst och tillbehör

Oavsett om man har en egen häst eller om man hyr eller lånar en annans kan det finnas gånger då hästen och dess tillbehör behöver transporteras eller flyttas till en annan plats. Men vad är viktigt att tänka på när hästen ska transporteras i lastbil eller hästtransport?

Välj rätt bil

Det allra första man bör tänka på är att välja rätt bil. Med en rejäl miljöbil kan man utan tvekan dra en hästtransport med både en och två hästar i, så länge man har rätt körkortsbehörighet och är bekant med hur man ska köra. En miljöbil är billigare att äga än andra bilar och dessutom tar man hänsyn till miljön när man kör.

Kör säkert

När du transporterar en häst måste du alltid tänka på att köra lite försiktigare än vad du brukar. Hastighetsgränsen med en hästtransport är 80 kilometer i timmen, och när det är dags att svänga måste du tänka på att hästen kan ha svårt att hålla balansen om allt sker för tvärt. Samma sak gäller vid inbromsningar. Om hästen är ovan att åka transport är det än viktigare att den inte blir skrämd. Då kan den lätt få panik och en häst som en gång blivit rädd för att åka transport kan bli svårlastad.

Olycksrisker

Varje år kan man läsa om flera olyckor som inträffat där också hästtransporter är inblandade. Många gånger sker olyckorna på grund av att människor kör för fort, eller på grund av att hänsyn inte visas i trafiken. Vilda djur samt tekniska fel kan också orsaka en del olyckor. Att ha det här i åtanke när man åker är klokt, och kör gärna i god tid så att du slipper stressa med hästen på vägen.

Hästlastbil eller transport?

När hästen ska transporteras kan du antingen välja en hästlastbil eller personbil med hästtransport. Hos Transportstyrelsen kan du läsa mer om vad som krävs för att köra fordonen. Många gånger trivs hästarna bättre i en hästlastbil än i en transport och dessutom finns det i regel möjlighet att övernatta i lite större hästlastbilar, vilket kan vara skönt på längre resor.

Vad krävs för att transportera häst?

Hos Jordbruksverket kan du läsa mer om vad som krävs när du ska transportera hästar. Många regler gäller för yrkestransportörer men en del tips kan vara bra att ha koll på även för privatpersoner. Oavsett var du ska transportera din häst måste du veta vad du gör och du bör också ha god körvana så att transporten går så smidigt som möjligt. Är du ovan vid att köra med släp, eller vid att köra större fordon gör du klokt i att öva innan du har en häst i fordonen. På så sätt känner du som förare dig tryggare när det väl är dags att åka.