Svar på söndagsfrågor

Spolar ni alltid hästarnas ben när de är leriga från hagen? Lämnas de sedan blöta eller har ni något bra tips att torka dem på?
Vi har turen att hästarna sällan är särskilt leriga faktiskt! Men skulle de vara leriga så spolar vi av benen och sen gnuggar dem torra med handdukar. Undviker benskydd om det går när de är lite fuktiga så att det inte ska bli skav, alternativt har skydd med fårskinn eller liknande.

Hur utfodrar ni kraft till era lösdrifthästar?
Vi ger dem kraftfoder efter arbete, högst sällan vid vilodagar. Ingen av hästarna får särskilt mycket kraft, utan bara 0,75L müsli, mineraler, magnesium och något annat tillskott. 
 
Vad är det jobbigaste/svåraste när man har egen häst? Och vad är det bästa/roligaste?
Det jobbigaste/svåraste är när motivationen dippar. Vi rider alltid, oavsett motivationsnivå, men det är så jäkla jobbigt i motvind tycker vi. Det är ju dock det som utvecklar en, så dippar är ju nödvändiga på så vis. Det bästa/roligaste är helt klart bandet som vi bygger upp tillsammans med våra egna, underbara djur. De är så fantastiska och roliga på sina sätt <3

Har ni något tips på hur man ska tänka/öva när hästen inte står stilla vid uppsittning?
Var konsekvent och be den stå still. Rör den på sig, be den stå still igen. Och igen. Och igen om det så behövs. Så fort den står still så är det massor med beröm och eventuellt godis som gäller. Det finns ingen genväg kring detta utan det är bara att träna, varje gång man sitter upp :)

jag är av den oroliga typen som oroar mig att min häst få svårt att andas/annat allvarligt och jag inte vet vad jag ska göra. har ni tips för att släppa "oron" lite då detta hindrar mig från att skaffa häst pga allt ansvar?
Det är såklart sunt att vara orolig för sin häst, i måttlig mängd såklart, för det visar ju bara på att du vill att den ska ha det så bra som det bara går. Dock får man lära sig att släppa lite på orostankarna. Det man får tänka på är att se till så boxen/lösdriften är bra och utan utstickande skruvar eller liknande som hästen kan skada sig på, kolla över hagen/hagarna så de är som de ska. Sen har du ju faktiskt gjort det du kan fixa med. Skador kan alltid hända, saker kan hända, men då är det upp till dig att lösa det när det faktiskt händer, och inte gå runt och oroa dig för mycket. Lagom är klyschigt nog bäst, så ha bra koll, men våga släpp på kontrollen när du har fixat med det som ska fixas. 
 
Skulle ni själva kalla er rika?
Verkligen inte i pengar, haha. Någon dag kanske vi blir det :) 
 
På vilket vis är det bella blir tjurig? Stegrar? Bockar? Vägrar gå fram?
Hon småställer sig, viker sig i sidan, småsparkar och tar inte skänkeln. Absolut inga grova grejer, det är inte så att hon ställer sig rätt upp, bockar paddocken runt eller sparkar så man får tugga grus utan det är smågrejer hon gör egentligen.

Vad gjorde ni efter gymnasiet? Pluggade ni vidare, jobbade, reste?

Emma började plugga till personalvetare direkt efter gymnasiet, och jag själv läste egenföretagarkurs som jag dock inte trivdes på och hoppade av och började sedan jobba med marknadsföring på ett företag. 
 
 
/ Anna

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: