Svar på söndagsfrågor del 2

Här kommer sista delen med frågesvar för den här gången :) 

Anna skrev om att göra ett lashlift, har du gjort det en? Hur blev det? Är du nöjd? Kommer du fortsätta med det? 
Hon gjorde en i februari och blev jättenöjd :) Hon tyckte det blev naturligt och fint då hon inte trivs i fransförlängning eftersom det blir för "grovt" för hennes smak. Hon kommer dock inte göra det regelbundet då hon åkte 3 mil för att göra det och tycker inte det är hållbart. Däremot hade hon gjort det regelbundet ifall hon kunnat göra det i Vara!

Jag börjar bli lite orolig med tanke på att jag snart kommer att "växa ur" min favoritponny, har ni någon gång känt att ni är för stora/tunga på era hästar?
Nej eftersom vi aldrig har ridit ponny på det sättet så har vi som tur är sluppit den ångesten. Kan dock tänka mig att det är väldigt jobbigt för de som är i samma situation som dig :/ 

Vilken ryttarspel använder ni? Ztable eller Equilab? För- och nackdelar med de och vilken skillnad är det på de två?
Vi har faktiskt aldrig använt Ztable så tyvärr kan vi inte ge en utvärdering av den appen och deras skillnader. Vi är i alla fall väldigt nöjda med Equilab! Riktigt bra för att få svart på vitt hur mycket du rider i varje varv, och att få en allmän överblick och tillbakablick på dina pass. Perfekt att ha när du ska planera din och din hästs vecka osv. Det har gjort att vi har analyserat vår egen ridning bättre, och jag vet att när jag rider med appen påslagen så tänker jag lite extra på att rida "hållbart" eftersom jag som sagt får statistik på ifall jag har suttit och nött på samma sätt större delen av passet. Tävlingsmänniska som jag är så vill jag inte rida "dåligt", haha ;) 

Hej! Har en fråga om Bellas sadel. Den kostade ju ganska mycket och är väldigt fin! Visste ni att hon kunde ändras i kroppen och tog "risken" eller var det något ni inte tänkte skulle hända? Kommer hon tillbaka helt kanske den passar igen? Kram! 
När vi köpte sadeln sa utprovarna att "den kommer hon kunna ha hela livet" bara det att det kanske skulle behöva justeras med paddar osv. Nu har det visat sig att det antagligen inte är så, och det är något vi får acceptera. Det känns inte så bittert med tanke på att sadeln passar bra på Boppen så han kan ta över den. Däremot är det segt att antagligen behöva köpa en ny sadel för mycket pengar såklart. Hon har ändrats väldigt mycket i kroppen sen vi köpte henne. Både lagt på sig massa i form av fett, men framförallt muskler. Man får tänka på att hon bara var riden i knappt 1,5 år när vi köpte henne, så mycket händer då såklart. Förhoppningen nu är att hon ska förlora lite fettmassa när hon får komma igång och gå som vanligt, men fortsätta biffa på sig, och att vi kan hitta en sadel som passar oss båda så snart som möjligt :) 

Har ni haft andra djur utan häst/katt? kanske som hamster, kanin eller nått
Vi har haft fiskar, marsvin och en kanin, men tröttnade på allt. Hästar och katter kommer vi dock aldrig att tröttna på ;) 

Har ni tips för hur man kan träna hästar som inte gillar vatten? 
Tränar väldigt successivt med t.ex vattenpölar, när man svampar av osv, men hästen tycker det är obehagligt, vore kul att bada lite med hästen i sommar? Tips tack!
Vi har ju haft liknande problem med Focus, fast med bommar då. Utan hjälp från Anna så hade vi aldrig tagit oss över något hinder, så vårt främsta tips är att hitta en bra mental tränare i din närhet (eller via Ridesum) :) Det är svårt att komma med konkreta tips när vi inte ser hur hästen reagerar osv, men det finns nog många duktiga mental-tränare där ute!

Bästa träningstipset för att muskla hästen över ryggen? 
Tack för superblogg!
Vi tror att variation är nyckeln när det kommer till allt! Rid ut mycket och variera med klättring, konditionsträning osv. På banan, var noggrann med att inte rida i samma form hela tiden, utan variera mellan kortare/högre form och en lång/låg form där hästen får stretcha ut sina muskler. Sen mycket bomarbete. Bomarbete/småhinder sliter inte på hästen, men får den ofta att jobba med ryggen på ett annat sätt än om den bara går på marken. Bella behöver ju stärka upp sin rygg nu efter skadan, och vi har blivit ordinerade just detta av både veterinär/equiterapeut. Det + massor av övergångar är verkligen guld för alla hästar. Enkla övningar, men det passar alla nivåer!

 
/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Vilka bra svar! Kolla gärna in min blogg:)

2019-03-22 | 11:56:33
Bloggadress: http://https://isabellchiti.wordpress.com
Anonym säger:

Angående sadel så satsa på en som går att stoppa om. Oftast behåller de sin ryggprofil ganska likt hela livet, men bomvidd osv kan ändras. Sånt kan ändras i bossorna, dock inte om det är extrem skillnad, tänker om hästen blir X-vid från medium tex. Räcker nog inte alltid i övrigt heller, säkert sällan, och krävs att man har duktig utbildad sadelutprovare och makare som kan prata med varandra. Min sadelutprovare har kontakt med en sadelmakare så hon kan hjälpa sina kunder med justering av sadlarna. Tbh låter det okunnigt att säga att hon kunde ha sadeln hela sitt liv. När jag praktiserade hos en sadelutprovare så återkom hon 3 mån efter såld sadel för att kolla om sadeln fortfarande passade, så fort kan det gå. Speciellt om hästen uppenbart ändrats tex om man bytt från en dålig sadel till en bra. :) Så det gäller att kolla oftare när man har en häst som kommer ändras(vet att ni vet men tänker om nån annan är i liknande situation).

Bra att ni är lyhörda och kikar på era sadlar, vissa gör ju tyvärr inte det och rider på ändå. :/ Jag har inte så många tips på bra sadlar i låg prisklass, men läderbomssadlarna från Hidalgo är bra - dock ska de inte hoppas för högt och mycket med. Gärna göra om panelerna så de blir ullstoppade. Sen är ju ErgoX2 sadlarna helt fantastiska. Provar man ut en sån får man ju också koll på sig själv tack vare sitsoptimering osv - så bra! :D

Svar: Tack för din kommentar! Jag är riktigt sugen på en ErgoX2 måste jag säga, så ska kika lite på detta och se om det är något jag skulle ha möjlighet att köpa :)
Emma Elfstrand

2019-03-22 | 13:09:07

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: