Sadeltvång

Blev nyfiken på det här med sadeltvånget på Boppen? Har det blivit bättre med åren? Vad har funkat för er? Hur har det artat sig? (Har själv en häst med rejäl sadeltvång så tycker det är väldigt intressant).
 
Ja, vi upplever faktiskt att det blivit bättre med åren. Nu var det längesen som han fick något "anfall" eller vad man ska kalla det. Förut kunde vi inte ens byta padd utan att han fick det, men nu går det bra. 
 
Han har haft som mest sadeltvång efter längre vila(efter skador till exempel) och då har man märkt det direkt. Han stönar till, spänner hela kroppen och antingen kaninstudsar eller gör grövre bockningar än så vid uppsittning och ibland även under ridningen. 
 
För att undvika sadeltvång så mycket som möjligt så är vi noga med att spänna gjorden långsamt, skritta fram för hand innan uppsittning och inte gärna låta honom vila för länge och samla energi för då blir det värre. 
 
Nu minns jag inte ens när han hade det sist faktiskt och jag vet inte vad det beror på heller. Kanske har han bara blivit lugnare med åren helt enkelt :) 
 
Boppisen ❤
 
/ Anna
 
Kommentarer
Jenny säger:

Intressant och jag hoppas att även min lilla tjejs sadeltvång ska bli bättre med åren.

Jag försöker följa samma rutin varje dag så att hon känner sig trygg i vad som ska hända. Spänner gjorden flera gånger, promenerar för hand men sen longerar jag henne också gärna några varv åt båda hållen i både trav och galopp för att hon verkligen ska få känna av sadeln.

För det mesta funkar det bra men så ibland får vi lite bakslag och då skjuter hon rygg och bockar redan när man ska skritta iväg efter att man suttit upp.

Jag hoppas verkligen att det ska bli bättre med åren även för henne. :)

Svar: Håller tummarna för att det ska bli bättre för er!! :)
Emma Elfstrand

2019-03-11 | 11:27:42
Bloggadress: http://lilatiger.blogg.se
Anonym säger:

har märkt att det förekommer en hel del sadeltvång på ridskolor, troligen så drar oerfarna åt sadelgjorden hårt direkt vilket förstås är obehagligt.
skulle önska att man gick noggrannare igenom detta, speciellt med de orutinerade som inte förstår det riktigt ännu

2019-03-11 | 20:05:40

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: