Svar på söndagsfrågor del 1

Många hästar på en ”normal” nivå eller en topphäst?
Svår fråga! Vi är inte tillräckligt skickliga för att rida på toppnivå, och har inga jätteambitioner heller. Ett mellanting hade varit nice, två hästar på typ medelsvår nivå för min del. Högre än så om det är dressyrhäst för både min och Annas del :)

Kan ni inte lägga ut youtubeklippen morgonen därpå istället? Vill kolla till frukost å kan inte hålla mig om ni lägger ut det kl 15
Vi kommer köra på klockan 15 nu eftersom den tiden fick flest röster på Instagram :)  

Har någon av era järnskor?
Bella runtom, och de andra i fram :)

Vad tycker ni om att spruta hästarna regelbundet i lederna med tex kortison?
Ifall man gör det så döljer man bara symtomen (ungefär som att jag käkar värktabletter för mitt diskbråck nu), och skiter i hur de uppkommer. Dvs man är inte villig att ändra på något i sin hästhållning/ridning för att gynna hästens välmående. Sen har vissa hästar (typ Tage) väldigt lätt för att få inflammationer av olika anledningar, men oavsett hur lätt/svårt hästen har för att få det så borde alla sträva efter att spruta sina hästar så lite som möjligt. Det är tråkigt att det inte ses som någon big deal av många idag. Det säger mycket om hur man faktiskt ser på sina hästar...

hur tänker ni gällande sporrskydd? menar då sånna stora, oftast svarta, vid skänkelläget.
Använder man det för att faktiskt skydda hästen från sporrskav så är det tragiskt. Däremot så är det många hästar som lätt får skav av bara skänkeln (tex Tage och Boppen) nu i vintertider, och det finns ju inte så mycket åt att göra det (du kan ju inte hugga av dig benen liksom). Då kan jag tänka mig att sporrskydd är ett alternativ om skaven blir extrema.

Hur är det att tillbringa så mycket tid tillsammans som systrar? Är det alltid glada miner mot varandra eller blir ni någon gång osams? Hur ser det ut bakom kameran liksom? Tycker ni verkar ashärliga! Kram <3
Det är ytterst sällan som vi blir irriterade på varandra, och blir vi det så varar det sällan längre än någon minut ;) Kram ♥

Era tips mot schabrakskav?
Det ska tydligen hjälpa att lägga sadelpadden (iaf om du har en fårskinnspadd) under schabraket om hästen får skav från schabraket. Annars ska vanlig matjäst hjälpa mot skav (alltså att mata hästen med det) och vi tycker även att pälsglans gör pälsen mindre skavfri eftersom det minskar friktionen. 

Hur tycker ni om ridscheman där man kanske rider på banan 5 dagar i veckan, och när man väl rider ut så kanske man bara skrittar ut en liten kort stund och inte liksom rider " ordentligt " ute, och sedan vilar hästen kanske en dag i veckan? Vad säger ni om det? 
Det finns inget bra med ett sånt här schema för hästens skull. Ingen variation alls, vilket är negativt för både kroppen och huvudet. Vi är väldigt noggranna med att både variera underlag och aktivitet varje dag och märker att det funkar otroligt bra på våra hästar rent hållbarhetsmässigt och måendemässigt. Det finns så mycket du kan träna på ute i naturen som du inte kan träna på ridbanan, exempelvis kondition eller klättring. Ska du bara jogga din häst finns det ingen anledning att göra det på ridbanan heller enligt oss, utan det är betydligt mindre slitsamt för hästens skull att faktiskt göra det ute i naturen. 

Och en till fråga är om ni lätt " låser " in er på ridbanan/ridhus eller om ni " utelåser " er och bara rider ut hela tiden eller har ni väldigt lätt för att variera träningen?
Nej vi har faktiskt väldigt lätt för att variera oss hela tiden, men det beror nog på att det är så inrutat i vårt "system" så det sker automatiskt. Det är perfekt att rida 2 riktigt ordentliga dressyrpass och 1 hoppass på banan/vecka (för de hästar som hoppar) för att sedan ta sig ut i naturen och rida de 3 andra passen. Då blir passen så effektiva. Rider du ordentligt på banan halva veckan så gör det inget om du bara myser runt i skogen ett par andra dagar i veckan, och det är detta vi gillar med vårt upplägg (även om vi nästan alltid har en plan med uterittspassen också) :)

 
 / Emma
Kommentarer
Jessica säger:

Hur kommer det sig att ni har börjat sko Tage och Boppen? :) De gick väl barfota förut?

Svar: Det ligger så stora stenar på grusvägarna häromkring så de funkar tyvärr inte utan skor i fram :/ Alla andra underlag går fint, men det försvårade oerhört eftersom vi rider ut såpass mycket.
Emma Elfstrand

2019-01-08 | 09:54:46
Amanda säger:

Fast nej, alla hästar har inte den bästa broskkvalitén. Min ponny tävlar La/MsvB och har sämst broskkvalité. Har testat på lösdrift men det fungerar ej. Rider ut, varierar träningen osv men det hjälper ej det heller.
Så att det döljer problem vet jag inte riktigt! Han sprutas kanske varje år/varannat, det pga att han haft en svår inflammation från när han vrickade sig i hagen, och det behövs fylla på. Sk kan ju hästarna vila också, men det går sällan sällan över, och min häst skulle inte bli lycklig av att ställas av i 6 mån.

Svar: Jag har ju skrivit i inlägget att vissa hästar har lättare än andra att få inflammationer av olika anledningar, och vissa kan säkert behöva underhållas (Tage är lite likadan även om vi anpassar oss till hans kropp med träning, hästhållning, tillskott osv för att slippa injektioner så gott det går). Det jag pratar om är såklart generellt så du behöver inte ta åt dig personligen.
Emma Elfstrand

2019-01-08 | 10:27:01
Anonym säger:

Sporrskydden skyddar stöveln inte hästen

Svar: Nej, inte stora skavskydd/sporrskydd som man sätter som ett bälte runt hästen. Som detta: https://www.myone.se/sv/articles/1.445.30168/zandona-sporrskydd-for-hast?country=SE&gclid=EAIaIQobChMIodqUtoTe3wIVh6wYCh3V_QLlEAQYAiABEgJGPfD_BwE
Emma Elfstrand

2019-01-08 | 11:36:49
Sanna säger:

Tänkte på frågan om skav från schabrak och vill ge mitt tips! Jag tycker renskinn fungerar jättebra att ha under sadel, alltså renpälsen nedåt mot hästens päls, blir inte alls skav då på de hästar jag provat det på :)

2019-01-09 | 19:51:44
Anonym säger:

Tack för svaren på mina frågor!
Tränar mycket ute också på sådant maan kan träna på banan också, men jag blandar ändå alltid!

2019-01-10 | 20:20:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: