Fat shaming inom ridsporten

Här kommer vår senaste video som jag verkligen kan rekommendera er alla att titta på. Vi pratar om fat shaming inom ridsporten och generellt. Vi berättar om våra upplevelser kring det hela både inom ridsporten, på sociala medier och till vardags. Utöver detta diskuterar vi bland annat frågan om för stora ryttare på för små hästar. Hoppas ni kommer gilla videon :D / Emma 
Kommentarer
Cecilia säger:

En viktig och bra video. Tycker att man är fin som man är. Alla har olika gener som ni säger. Viktigt att komma ihåg. Jag har haft svårt att gå upp i vikt. Ända tills dess att jag gick över till LCHF. Då ökade jag i vikt utan problem. Har gått från underviktig till normal vikt. Detta efter att ha läst om det på nätet. Skönt att ha hittat rätt för mig och min kropp.

2019-01-19 | 16:45:08
Bloggadress: http://www.ceciliajohansson.nu
lotta säger:

Så bra inlägg, själv väger jag nu 95 kg och skulle vilja börja rida igen, MEN jag är för tung för att rida islandshästar - då maxvikten oftast är 85 kg - känns lite trist att avstå pga vikt. Samtidigt förstår jag att hästarna kan få ont i ryggen av mig som är nybörjare.Sist jag skulle köpa ridbyxor så tja det var svårt att hitta en storlek som passade. Så tack för ett bra inlägg hoppas folk ändrar inställning nu.

Svar: Tack snälla för din kommentar 😊
Emma Elfstrand

2019-01-19 | 17:58:36
Anonym säger:

Bra video! Synd att lärarna betedde sig så mot er :(
Idiotiskt? Tycker att om man är överviktig, vad har andra med det o göra? Det är dens kropp, inte alla andras. Sen behöver man inte trivas i det heller, då är det ens privatsak om man vill ta tag i det eller inte.

Svar: Eller hur!
Emma Elfstrand

2019-01-19 | 19:38:44
Anonym säger:

Jag hade andra bekymmer, jag växte inte på längden som andra.. och blev väldigt mobbad utav det. Idag många år senare undrar jag med gråten bakom ögonen varför ingen lärare såg eller försökte hjälpa mej, kanske läraren ni berättar om gjorde väldigt klumpiga saker, kanske förstod hon inte.. men min känsla är väll att hon någon stans såg och försökte hjälpa fast det blev väldigt fel. Kanske var det därför ingen gjorde ngt åt mej pga just rädslan att det ska bli fel eller värre, jag vet inte och får aldrig ngt svar på det. Men kalasbra inlägg!!! Riktigt bra inlägg.

2019-01-20 | 08:26:07
Anonym säger:

Hej
Har ni någon gång försökt gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt? Tänker mest på att det inte är särskilt hälsosamt att vara överviktig. Kanske därför ni har värk i kroppen! Även om artros är ärftligt så skulle det påverkas positivt av om ni skulle vara normalviktiga! Inget hat undrar bara:)

Svar: Varför ställa denna fråga till någon som varit ätstörd? Det GÅR inte att gå ner i vikt på ett hälsosamt sätt för oss som inte har generna med oss, vilket vi också pratar om i videon. Att gå ner (markant) i vikt på ett hälsosamt sätt kan du endast göra om du är överviktig pga en "felaktig" livsstil.
Emma Elfstrand

2019-01-20 | 19:32:11
Linda säger:

Tack💜

2019-01-20 | 22:57:37
J säger:

Skulle vilja påstå att det är mer komplext än så, men väldigt intressant. Det är en otroligt svår diskussion att ta många gånger. Ser man till själva ridbiten så är det ändå så att det är ingen rättighet att rida, hästarnas väl är alltid prio ett (men i vilket läge och vem bestämmer när den gränsen är passerad och hur och vem ska förmedla det?). Men precis som ni nämner är det otroligt få gånger man sett folk till häst som av viktskäl absolut inte borde ridit av djurskyddsskäl. Och där har man sitt eget ansvar att se till att man är lämplig för den häst man rider (och då pratar vi givetvis inte bara vikt utan många fler aspekter som ibland väger tyngre än bara vikten). Jag är själv vuxen ponnyryttare (163 lång) som just nu avstår ridning av min d-ponny så jag finner mig för stor för att jag med gott samvete rida på ponnyn.

Snackar vi övervikt i ren allmänhet är det lite av en annan fråga kan jag tycka. Där påverkar man ingen annan (som man KAN göra med en häst), därmed är det rimligtvis individen själv som avgör hur/när/OM man vill förändra något.

Svar: Verkligen sant! Jag tycker ändå det känns som om vuxna ryttare generellt har bra koll på vilka hästar de kan rida på utan att hästen påverkas negativt av det, men det är säkerligt svårt för de som jobbar som ridlärare osv att ta upp sådana här känsliga frågor med sina elever.
Emma Elfstrand

2019-01-21 | 15:04:12
Nova säger:

Hej. Mycket bra video bra att sådant här tas upp. Men tänkte säg att det kan vara åt andra hållet med jag som är mycket slank av naturen har lika svårt som er att hitta ridbyxor som passar min kropp. Då jag har en smal midja och smala vader är de flesta ridbyxor för stora för mig fast att det är minsta storleken 34 det är inte så roligt jag kan då prova igenom alla märken på ridbyxor i affären men ingen av dom passar mig så ofta jag får gå hem utan några ridbyxor. Sedan kommer det andra problemet jag avskyr ridbyxor med hög midja utan vill ha med låg midja å det är svårt med att hitta och att ridbyxorna är stora i vaderna å inte sitter tajt där är ingen hit heller.

2019-01-21 | 17:03:52
Stella säger:

Fast... fatshamad av en läkare? Läkaren har en 5 årig utbildning och måste väl kunna säga det den bedömer att ditt problem beror på med din artros. Vad ska den säga om bedömningen den gör baserad på låååång utbildning är din övervikt? Att vara överviktig är inte hälsosamt, det kan vi inte komma ifrån. Däremot har killen i korvkön inget med din vikt att göra, men din läkare?

Svar: Du kan inte skriva en sådan kommentar utan att förstå kontexten i det hela, för denna läkare hade ingen aning om vad Annas artros berodde på, hade inte frågat henne om hennes livsstil osv. Eller du kanske tycker det är professionellt av en läkare att fråga (helt ut kontext också när han kom tillbaks in i rummet) "Har du funderat på att gå ner i vikt?"... Suck för denna fat shaming som finns överallt!
Emma Elfstrand

2019-01-22 | 22:25:17

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: