Emmas ätstörning

Ni har tidigare nämnt att Emma lidit av en ätstörning, Hur tog du dig ur den?

Det stämmer! Jag hade ortorexi under större delen av gymnasiet. Det hela började med att jag bara skulle gå ner några kilon i vikt som jag hade gått upp under hösten, men eftersom jag är en allt- eller ingetmänniska så funkade det mindre bra för mig och jag blev istället fast i en ätstörning. Den har jag pratat mer om i vår fatshaming-video, så spana gärna in den om ni vill veta mer exakt hur den tedde sig. 

Grejen är att jag inte direkt kan minnas hur jag tog mig ur den, för det skedde nog ganska successivt. Eftersom vi har så dåliga gener så vi har extremt svårt för att gå ner i vikt, eller hålla den vikten vi har gått ner, så blev det en ohållbar situation att försöka "fortsätta vara smal" för min del. I takt med att min självkänsla ökade så blev det också enklare för mig att strunta i hur jag såg ut och vad andra tyckte om mig. Två hästar och högskolestudier gjorde också att jag behövde lägga min tid och energi på det istället för på min besatthet av mat och träning. 

Däremot vet jag nu att jag inte får bli för strikt med min kost, för då finns det stor risk att jag halkar dit igen. Jag kommer aldrig mer väga mig igen heller, om jag inte måste. Då hade jag definitivt blivit triggad och besatt igen. Numera har jag inga pekpinnar när det kommer till mat, utan jag äter vad jag vill. Förutom kött, mejeriprodukter och ägg då ;) Men det har inget med någon diet att göra utan endast pga djurrättsliga och miljömässiga skäl. Jag tror ändå det är bra för mig att ha denna sorts kontroll över det jag äter eftersom jag har haft en ätstörning. På så vis kan jag ha kontroll över det jag äter utan att det har med något destruktivt att göra, och då tror jag risken minskar för att börja dieta på något annat vis. Idag känner jag mig hälsosam. Jag älskar att gymma och gör det de flesta dagar i veckan, och jag älskar mat. På vardagarna äter jag bra mat och bara hemlagat. På helgerna blir det godis och kanske något skräpmatsaktigt, så en bra balans helt enkelt!

 
/ Emma

Kommentarer
Anonym säger:

"Eftersom vi har så dåliga gener så vi har extremt svårt för att gå ner i vikt"
Det här blir en jättetokig mening om man ska försöka att inte fettshama.

Svar: Förstår inte vad du menar med din kommentar över huvud taget. Jag är övertygad om att alla förstår det jag menar med min kommentar och att alla som precis som oss har "dåliga gener" och lätt går upp i vikt hellre hade haft "normala" gener när det kommer till detta.
Emma Elfstrand

2019-02-02 | 09:16:51
Sara säger:

Vad härligt att du kunde fokusera på de viktiga sakerna ist, hästar & studier ❤️ Bättre att leva & må bra (kraftig övervikt är ju inte bra men det är ju av hälsoskäl så det vet väl alla) tänker mer på den här ständiga hetsen över kilo hit & dit, man missar ju hela livet som fortsätter ändå.... jag söker själv en balans.... har kommit en lång bit 😊 ska strax till stallet, där är det viktigt att jag är stark & frisk, jag hanterar hästar & bär hö & vatten... nödvändigt för hästarna så valet för mig är enkelt 💪🏻 Hejja alla ni som också är ”sökare” ❤️

Svar: Så sant! 💪❤
Emma Elfstrand

2019-02-02 | 09:54:02
Caroline säger:

Vilken tur det är frivilligt att läsa men känns som att ni kör om och om igen , när man följt er ett tag. Ha det gött ❤️

Svar: Det är ganska omöjligt att inte upprepa över huvud taget när man bloggat i över 10 år :) Dessutom var detta ett svar på en fråga som vi ville lyfta eftersom ämnet är oerhört viktigt.
Emma Elfstrand

2019-02-02 | 10:04:45
lotta säger:

När jag var 18 år sa en person till mig att du börjar bli tjock.... då kom tankarna att jag ska sluta äta.
Jag är överviktig idag men tankarna finns kvar. Så man ska aldrig säga till någon som redan innan har dåligt självförtroende att den är tjock.

Svar: Nej det är så onödigt att kommentera sådant över huvud taget 😕
Emma Elfstrand

2019-02-02 | 11:26:51
Gabriella säger:

Hade själv nån typ av ätstörning då jag studerade till djurskötare 2011. Och det passade inte alls ihop med hur mycket man rörde sig och utförde tunga arbeten. Det började med att jag tyckte att jag var tjock och ville gå ner. Dock blev det lite för roligt då kilona rasade på vågen och jag blev besatt av att väga mig. Jag åt knappt nåt för att jag inte tyckte om skolmaten, åt aldrig frukost och efter skolan kunde jag äta en skål cornflakes, yoghurt eller bara en frukt eller smörgås. Enda gången jag åt normalt var väl under helgen egentligen. Fick ångest om jag åt något onyttigt och var tvungen att väga mig. Men det syntes inte på kroppen eller vikten att jag var undernärd, har såna gener att jag inte ska väga "enligt normen" helt enkelt. Jag var 167 cm och vägde 58 kg som minst, och fick höra av skolhälsovårdaren att jag var hälsosam och alla som var "mulliga" och inte vägde vad de skulle enligt sin längd fick höra av hälsovårdaren att de borde gå ner i vikt. Helt sjukt! Nåja, slutade med att jag svimmade under en lektion och slog huvudet i stallgolvet, vilket resulterade i hjärnskakning. Det blev en vändpunkt för mig och jag skärpte mig ordentligt. Blev noga med frukost och att äta näringsrikt då jag kom hem om jag inte ätit ordentligt i skolan så hjärnskakningen förde nåt gott med sig iaf ;) Sen för ett par år sedan då jag studerade till kock for det åt andra hållet igen och jag gick upp så mitt knä och min kondition tog stryk. Jag har dock sån kroppstyp att viktnedgång eller uppgång inte syns så tydligt men jag känner då istället av det genom hur min kropp reagerar på olika uppgifter och om jag tränar. Blev då träningsgalen och började fokusera på att gå ner igen men stod still i vikt sålänge jag höll på och vägde mig. Nå, efter att det tog slut med exsambom för 1,5 år sedan och jag inte orkade fokusera på träning och kost rasade vikten och jag blev äntligen hälsosam igen. Detta då jag slutade tänka på vad jag stoppade i mig och mängden kalorier. Jag äter det jag känner för och råkar det slinka ner en kakbit mitt i veckan är det inte hela världen fast jag försöker hålla det till helgen. Du har helt rätt tänk, vågen är onödig, den vet inte hur mycket procent av vikten som är muskler och kan trigga igång ohälsosamma vanor om man råkar gå upp lite i muskler också. Och sen kommentarer om andras vikt är nog med det mest onödiga som finns. Folk verkar ha svårt att förstå att det hänger på gener och inte kalorier in och ut. jag har själv aldrig fått kommentarer om min kropp, men har kompisar som har och vet själv hur man påverkas av sånt man läser och hör. Som du säger, lever man en hälsosam och aktiv livsstil och äter en kost man mår bra av kvittar det hur kroppen ser ut, det är måendet man ska fokusera på!
Och något som gör mig mörkrädd i vissa hästgrupper är viktdiskussioner och vem som har "rätten" att rida och inte... enligt många är allt över 70-75 kg på tok för mycket för en häst att bära, och skulle det vara så skulle knappt någon få rida eftersom det krävs muskler till att jobba med hästar. Sånt skitsnack kan trigga igång vilka hjärnspöken som helst... senast var det en som blev orolig då hon hade lagt ut en bild på sig själv då hon red sin häst och fick en kommentar att hon var för stor för hästen, hästen var ingen ponny och en häst som ungefär såg ut som Tage i kroppen och tjejen som red var varken lång eller vägde mycket alls. Av alla positiva kommentarer var det den ena skitkommentaren som fokuserade sig på ryttarens storlek som etsade sig fast, så inte konstigt att risken för ätstörningar inom hästsporten är stor... Det ni förmedlar behövs verkligen. Fortsätt så!

Svar: Så sant! Tack för din kommentar :D
Emma Elfstrand

2019-02-03 | 20:19:48
Bloggadress: http://gabriellalund.weebly.com

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: