Hypotyreos

Förra veckan var jag inne på vårdcentralen för att utreda mitt mående. Jag har under alldeles för lång tid mått konstant dåligt psykiskt (och fysiskt) så jag kände att det var dags att ta tag i problemet efter att ha normaliserat mitt dåliga mående i flera år. Egentligen sökte jag för att jag misstänkte att jag hade en depression, alternativt utmattningssyndrom, då väldigt många symtom för de diagnoserna stämmer in på mig. Jag visste också att många av dessa symtom kan visa sig om du har något fel på din sköldkörtel, så jag ville utreda detta med. 

Jag fick som sagt träffa en läkare förra veckan, och tidigare denna vecka var jag inne och lämnade blodprov. För ett par dagar sedan fick jag beskedet (tror jag, jag förstod inte min läkare riktigt när han ringde mig, då han inte pratar så bra svenska) att jag har hypotyreos. Hypotyreos innebär att sköldkörteln producerar för lite hormon, vilket leder till att kroppen har en för låg ämnesomsättning och går på lågvarv hela tiden. Det låter som en väldigt logisk diagnos för mig, då det är precis så jag känner mig. Jag har varit konstant trött länge, konstant frusen (förra helgen när vi var på kalas tyckte alla det var asvarmt, förutom jag som satt med filt och frös), fått väldigt dålig hårkvalitet, känt mig nedstämd, fått ledvärk (det lär jag nog ha även med normal ämnesomsättning dock) och även minnessvårigheter. Dessa är symtom som alla stämmer in på hypotyreos. Sen har jag också väldigt lätt för att lägga på mig vikt som ni vet, och detta blir såklart extra lätt att göra om du har hypotyreos där förbränningen är långsammare än normalt.

Nu har jag fått den lägsta dosen av Levaxin (ett läkemedel som ökar min hormonproduktion) utskrivet, som jag ska äta i 4 veckor, och sen göra ett nytt blodprov för att kontrollera hur mina nivåer av hormon ser ut då. Jag antar att planen nu den kommande tiden är att fortsätta göra prover och successivt höja dosen av Levaxin för att hitta den dos som passar mig optimalt så jag inte får en för hög ämnesomsättning istället. Jag ser verkligen fram emot att ha detta under kontroll, för det är inte hållbart att må så dåligt som jag mår. När jag var barn/tonåring var jag pigg hela tiden, trots att jag inte sov så mycket. Nu är jag istället trött och orkelös hela tiden, oavsett hur bra/dåligt jag sover. Det är väldigt segt och påverkar såklart både mitt professionella och privata liv mycket. 

 
Jag har sagt åt min familj att också åka och testa sig, eftersom sköldkörtelsjukdomar är ärftligt. Det känns dessutom som om hypotyreos eller hypertyreos (motsatsen) är väldigt vanligt, så jag kan helt klart rekommendera er läsare att testa er för detta också ifall ni känner att ni mår konstigt ♥ Det finns bra info på 1177 att läsa om ni vill lära er mer :) 

/ Emma
Kommentarer
Sara säger:

Bra att du tog tag i detta 💞

2019-02-16 | 09:28:57
Marica säger:

Men man ska heller inte gå och testa sig bara för man känner sig nedstämd och hängig, det gör att vi som har nedsatt funktion att sköldkörteln inte tas på allvar sen. Klart man ska testa om man tror att man har detta, men bara för att testa för testandes skull ska man inte, det har till och med min läkare sagt.

Jag har haft underproduktion av min sköldkörtel sedan 2010, alltså 9 år nu och äter levaxin varje dag som är på 100g, min mamma äter en som är på 125g.

Svar: Nej men det är ju inte vi "vanlisar" som bestämmer om detta är nödvändigt, utan läkarna. Att åka in på läkarkontroll skadar ju inte ifall man är orolig för något. Ingen ska ju behöva gå och må dåligt!
Emma Elfstrand

2019-02-16 | 10:30:05
Bloggadress: http://nouw.com/maricalindberg
Ellen - tävlingsryttare säger:

Va bra att du tog tag i saken! Nu blir det ju förhoppningsvis mycket bättre, låter ju verkligen inte roligt.

2019-02-16 | 10:48:20
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se
Josefin säger:

Skönt att du fått reda på vad det är och att du förmodligen kommer att börja må bättre nu! <3

2019-02-16 | 14:25:12
Manda Stillnert - Livet med en haflinger säger:

Tyvärr är ofta inte Levaxin svaret på frågan, eller ja för vissa men många blir inte bättre av Levaxin. Har haft Hypotyreos sedan jag föddes.För mig hjälper inte levaxinet alls tyvärr.

Svar: Vad tråkigt :( Får se om det funkar för mig!
Emma Elfstrand

2019-02-16 | 14:48:02
Bloggadress: http://nouw.com/mandastillnert
Anonym säger:

Att få diagnosen och sedan tro att man ska bli bra när man får medicin är en utopi. Allt för många blir inte bättre, symtomen mildras lite men problemen kvarstår tyvärr. Har haft denna sjukdom i många år och jag kommer än i dag ihåg lyckan jag kände när dom äntligen hittade vad som var fel, trodde ju i min enfald att jag skulle bli bra men så är ju inte fallet.

Svar: Jag tror verkligen inte att jag kommer bli "helt bra" men bara att få mildare symtom låter trevligt om det nu skulle ske!
Emma Elfstrand

2019-02-16 | 20:15:00
Tanja säger:

Jag hade det i fler år också men fick ingen hjälp på sjukhuset alls, den sista läkaren jag träffade sa att han såg på mig att jag var sjuk men han gav mig ändå ingen medicin. Jag mådde så dåligt och till slut tog en släkting med mig till en homeopat. Han tittade i min iris och berättade att min sköldkörtel inte fungerade alls, den var stenhård! Han såg mycket annat också och han har hjälpt mig otroligt mycket. Jag fick medicin av honom och nu 2 år senare är jag frisk, jag äter ingen medicin alls och jag mår bra. Just nu försöker jag bli av med all övervikt jag la på mig och jobba med mig själv mentalt då jag fortfarande har mycket ångest men det blir också bättre för varje dag som går. Ett litet tips bara :)
Fortsätt med det ni gör, ni är bäst! :D

Svar: Fy vad irriterad jag blir av att läsa detta, och att du (och så många andra) inte tas på allvar :( Skönt att du mår bra nu i alla fall :) Tack snälla du ♥
Emma Elfstrand

2019-02-17 | 08:34:59
Anonym säger:

Fast jo det skadar väldigt mycket när folk springer på läkarkontroll för minsta lilla.
Självklart kan man gå när man mår riktigt dåligt men det är så många som springer hos läkare för petitesser och det skadar. Mycket.
Dels gör det som ovan redan nämnt att de som verkligen behöver hjälp inte blir tagen på allvar samt att det tar tid från de som verkligen behöver hjälp.


Svar: Hur vet du detta? jobbar du som läkare eller gissar du? Jag upplever det snarare som tvärtom. Att folk är som mig och biter ihop och ignorerar sitt mående. Tror inte det är så många som vill besöka vården i onödan med tanke på att det både tar tid och kostar pengar.
Emma Elfstrand

2019-02-18 | 06:19:01
Erika Pettersson säger:

Jag äter själv levaxin något du ska tänka på är att levaxin kan påverka ditt hjärta så be dom göra kontroller då o då den har tyvärr de som biverkning.

Jag fick veta de av min läkare efter att ha ätit levaxin i 1 år!
Hos mig hade dom ett helskotta o ställa in rätt dos och nu går jag på 75 microgram.

Kan säga att min vikt inte förändrats snarare tvärtom gått upp men ledvärken som du beskriver har jag också och den är helt borta men glömmer jag t levaxin vilket händer så är den snabbt tillbaka o gör min dag så mycket sämre.

Tröttheten kommer o går de som levaxin gjort för mig är mest o minska trycker på lederna o få bort värken.

Tyvärr inget annat..
Har fortfarande problem o gå ner i vikt, problem med trötthet osv och de har i höst gått 3 år.
Men hoppas du slipper värken för bara de gör att man ändå känner sig bättre.

Svar: Vad trist att den inte har hjälpt för så mycket för dig, men kan tänka mig att det är skönt att slippa ledvärken i alla fall! Det är det jag lider mest av, men vågar inte hoppas på att det ska hjälpa, utan gör levaxinet det så är det en bonus :)
Emma Elfstrand

2019-02-18 | 19:26:37
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: