Bellas upplägg

Jag tänkte att jag skulle dela med mig av Bellas upplägg framöver. Hon ska ju byggas upp för att förhoppningsvis kunna ridas som vanligt så småningom, vilket vi håller tummarna för!

Bella har ett schema upplagt där varannan dag ska hon tömköras, och varannan dag longering samt ridning. När hon jobbas från marken så ska hon gärna trava bommar, så hon får använda ryggen och stärka upp den. Gärna jobbas ute i skog och mark också, och jag tänker att vi kanske kan rida ut korta bitar de dagarna vi ska rida, samt kanske eventuellt tömköra lite i skogen också om hon accepterar det ;) 

De dagarna hon rids så ska hon värmas upp ordentligt från marken först. Jag börjar med att skritta henne i en kvart ungefär, för hand. Detta görs oavsett vilket jobb som väntas för visso. Sen longerar jag henne i alla gångarter och ber henne att variera mellan att trava med lite lite kortare steg samt länga ut stegen. Inte korta mycket då förstås, men för att variera lite och stretcha ut. Travar gärna över bommar några gånger i varje varv också, men bomjobbet läggs i huvudsak under tömkörningspassen. 

När jag sitter upp så ber jag henne att skritta iväg. I skritten så tänker jag att hon gärna för söka sig lite längre och lägre i formen, och ska egentligen inte göra så mycket mer än så. När jag är nöjd med skritten börjar jag trava. Där tänker jag bara framåt hela tiden, och det enda jag gör för tillfället är varvbyten i traven, och ber henne som sagt att trava på framåt. De gånger som hon börjar "tjura" så sitter jag bara lugnt, smackar på henne framåt och väntar ut henne tills hon travar på friskare igen. Då får hon massor med beröm. Använder inget spö eller så på henne nu, för jag tror det är bättre att vänta med det. Tror inte det hjälper att lägga på spöet i dagsläget för det handlar inte om att hon inte är framme för skänkeln liksom. När det kommer till formen så får hon gå i den form hon själv väljer. Ibland vill hon gå lite längre/lägre och ibland lite högre i formen. Det viktiga är att hon går framåt helt enkelt!

Så det är så hon tränas idag! Tanken är att jag ska rida henne såhär i någon eller ett par veckor, och om allt känns bra så tänker jag lägga in lite övergångar då. Tänker att det kan vara bra för att dels stärka bakdel och rygg, men också för att vänja bort henne vid att krypa ihop i övergångarna. Hon kan nämligen bli lite "vaksam" just där, och inte våga trava på som hon gjorde innan skadan. Tror detta kan bli ett bra upplägg, ifall allt går som det ska vill säga. 

Vi har dessutom ett återbesök inbokat om 3,5v så då ska vi checka av henne med veterinär och hon ska behandlas av equiterapeuten igen. Går det inte som det ska så ska vi åka in tidigare än så. 

Så det är planen framöver! Hoppas verkligen att Bella fixar detta. Det förtjänar hon och Emma <3 Hon är ju en så go tjej <3 


/ Anna
Kommentarer
Marica säger:

Varför rider inte Emma igång henne? Ni kanske har nämnt det men jag har isf missat det :)

Svar: För att hon har diskbråck och pga det inte är jämnstark i kroppen samt inte riktigt pallar om Bella skulle bocka eller sparka eller så :) Jag är jämn i kroppen så det är det bästa för Bellas skull. Sen kommer Emma kanske börja rida henne så småningom men än så länge gör jag det.
Emma Elfstrand

2019-02-19 | 15:59:34
Bloggadress: http://nouw.com/maricalindberg
Anonym säger:

Håller alla tummar som går att det går åt rätt håll!<3

Svar: Tack ❤
Emma Elfstrand

2019-02-19 | 19:36:54

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: