Svar på söndagsfrågor del 2

Vilket märke har finast pannband?
Det var verkligen sjukt längesedan vi köpte pannband nu! Back in the days var vi pannbands-freaks men nu är vi för snåla för sånt, haha. Då köpte vi nästan uteslutande pannband från Swarowski, men idag har jag dålig koll får jag säga. 

Nu när ni har Bella som fått gå rehab-träning- hur tänker ni kring framtiden? Själv köpt en häst som visade sig ha fynd på röntgen och kanske ej håller... Hur gör man när man ej vet om man ska försöka, eller bara ”ge upp” och endast rida på låg nivå?
Jag försöker att inte tänka så mycket på framtiden, utan lever verkligen i nuet. Försöker att träna henne så bra som möjligt för att hon ska må så bra som möjligt helt enkelt, och sen får vi se hur det blir. Det händer nog de flesta som har egen häst att man får något oväntat besked, och det enda vi kan göra då är att anpassa oss till situationen och göra det bästa för hästen. Du kommer garanterat märka om din häst kommer hålla eller inte, så jag hade provat och sett om hästen håller, och försöka anpassa träningen så gott som möjligt :) 

Hur laddar ni upp för en dressyrtävling? Vad ska man tänka på?
Oj, bra fråga! Varken jag eller Emma gör nog ingenting speciellt direkt. Ser till att lära oss programmet ordentligt innan, och gärna ridit igenom det ett antal gånger hemma så man känner sig något sånär trygg med det. Annars så ser vi till att göra häst och utrustning fin, åka i god tid till tävlingsplatsen så man slipper tidspress. Hur lång tid som behövs på framridningen är ju väldigt individuellt, på Tage lägger jag kanske 20-30 minuter minus framskrittning på att rida fram men till exempel Focus och Boppen behöver mer tid, det får man lära sig lite med tiden. Inne på banan så försöker vi att verkligen rida ordentligt, rida ut i hörnen, visa tydliga skillnader mellan arbetstrav - mellantrav och så vidare. Tänker inte så mycket på eventuella missar utan lägger det snabbt bakom oss och fokuserar på nästa rörelse. Det är väl egentligen det! Och så ser vi till att äta lagom mycket innan start. Jag kan inte äta jättemycket för då får jag håll, haha, men lite lagom och sen ser till att käka efter ritten också.

I huvudet på Samuel .... ??? Kommer det mer?
Det är nog ganska så nedlagt, haha. Han är inte så intresserad längre utan rider ytterst sällan numera :) 

När ni har dessa frågor, är det endast en utav er som skriver ellwr sitter ni tillsammans?
Det är en av oss som skriver, och om frågan gäller den andra personen så ber vi om ett svar ;) Vi brukar sitta vid varsin dator bredvid varandra och jobba så då blir det smidigt att bara skriva vad den andra personen säger. 

Om man kommer till er på pay and jump får man hoppa klart hela banan även om man får fel? Eller finns det ett max antal fel man får ha innan man måste gå ut?
Man får hoppa klart :D Vår banpersonal hjälper till att lägga ner hinder om det skulle behövas så man får komma runt banan. 

Hur lägger ni upp konditionsträning med hästarna? Rider en häst med mycket dålig kondition och jag skulle gärna vilja börja träna upp den. Har ni några förslag på hur man kan gå till väga?
Vi brukar egentligen bara rida ut och först värma upp i skritt och trav så hästen är helt varm i kroppen. Sen på våra hästar som har god kondition galopperar vi i olika tempon ett antal minuter/km i rad. På hästar som har mindre bra kondition gör vi det lite i etapper. Galoppera en sträcka, skritta så hästen får återhämta sig, sen galopp igen. Öka successivt intervallerna. 

Tycker ni att flexibla stigbyglar (typ sprengers bow balance) hjälper mot onda knän? De är så dyra och känner ingen jag kan låna och prova men mina knän dör, har så ont flera timmar efter varje ridpass, så överväger att köpa dem om de faktiskt hjälper på riktigt.
Vi är faktiskt skonade från just onda knän (typ det enda vi inte har haft problem med i våra kroppar...) så tyvärr kan vi inte svara på detta. Kanske finns det någon av våra läsare som har bättre koll? Rent spontant skulle jag tro att de kan hjälpa eftersom det inte borde bli lika stumt för knäna, men kan inte ge något bättre svar än mina spekulationer. Annars är ett tips att fråga i en hästrelaterad Facebookgrupp där det brukar vara bra engagemang :) 

Jag har köpt häst. Dom säger att jag ska vara vaksam när jag rider ut då han kan ha en liten räv bakom örat men gör aldrig nåt dumt. Han kan vara glad ute säger dom. Vårkänslor. Hur skulle ni tänka om ni red ut med en sån häst? Hålla tyglarna korta eller vad? Ska hämta han idag så vill vara förberedd 😉
Jag tror det bästa är att inte tänka för mycket på saken :) Bara för att de har haft ett visst problem med hästen behöver det inte betyda att du har det, och det kan också hända att det har suttit mer i deras huvuden än i hästen. Så rid ut som vanligt och försök vara "neutral" i ditt tänk. Jag rider aldrig på långa tyglar ute på en häst jag inte känner, men jag tycker inte du ska sitta och "vänta" på att något ska hända utan ha bara kul med din nya häst :D 

Har ni stannat upp med träningen av bett med fokus?
Anna känner sig inte så motiverad till det just nu, eftersom de har börjat träna så mycket mentalt med honom nu istället. Hon kommer ta det så småningom, men just nu är den mentala träningen och att han ska bli mer grundtrygg prio ett :) 


/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Som svar på frågan om sprenger: jag har sprenger bow balance men inga direkta knäproblem vad jag vet om. Men kan säga att jag märker stor skillnad när jag tidigt någon annans häst i ”vanliga” stigbyglar, då känns det alltid som att någon håller en hård hand över knäna. Men tror det är olika åsikter om de funkar eller ej, testa och köp och funkar det inte för dig kan du ju alltid sälja dem?

2019-04-05 | 15:24:35
Carro säger:

Sprenger bow balance är suuuupersköna! Enda som är synd är att det inte är en säkerhetsstigbygel :( även om de känns säkrare än vanliga "fasta" stigbyglar. Men nu var ju inte det frågan :)

2019-04-05 | 17:18:09
Anonym säger:

Vad har ni för ridstövlar? Jag ska köpa nya på horse show imorgon och behöver alla tips och råd jag kan få. Vilka märken? Och vilken prisklass ?

2019-04-06 | 10:43:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: