Svar på söndagsfrågor del 1

Vad går era hästar på för bett?
Tage och Boppen är väldigt "enkla" när det kommer till utrustning, för de trivs bra på basic grejer. De har därför bara ett vanligt tredelat med rörliga ringar. Bella går på vanligt rakt tränsbett varvat med bettlöst LG bridle nu, men hon går inte 100 på detta, så jag ska göra lite research och prova något nytt och se om vi hittar något som hon trivs bättre med :) Fick många bra tips av er för ett tag sen så ska spana in det inlägget och se! Focus går på LG bridle (bettlöst) nu men planen är att vänja in honom på bett så han kan gå på det så småningom också. 

Ni verkar ha förändrat eran hästhållning och utrustning en del det senaste året, tex använder skor och nosgrimmor vilket ni verkade vara emot förut? Kan ni inte göra en video eller inlägg om hur ni gör nu jämfört med för 1-2 år sedan och era tankar runt det?
Det känns som om vi har svarat på liknande frågor 100 gånger tidigare, men här kommer ytterligare ett svar eftersom vissa inte verkar kunna släppa detta: Vi har aldrig sagt att vi har varit emot järnskor eller nosgrimmor, utan det är något som folk har hittat på själva :) Däremot har vi pratat om fördelar/nackdelar med olika saker, och uppmanat till att våga prova nya grejer i sin hästhållning för att se om det funkar eller inte. Nosgrimmor använder vi ibland, och ibland inte. Anledningen till att vi använder dem är pga estetiska skäl samt för att de inte ska ligga i ett hörn och "damma sönder", och de är så löst spända att de inte sitter åt på något vis. Vid nästa skoning så kommer alla våra hästar att vara halvskodda, dvs skor i fram och barfota i bak. Vi tycker fortfarande att det finns lika många fördelar att ha hästar oskodda sen tidigare, men man måste se till sina förutsättningar när det kommer till hästar och uterittsmiljö för att se om det funkar eller inte för ens häst. Jag tycker att vår hästhållning har blivit ännu bättre den senaste tiden, eftersom vi har lärt oss mer om den mentala träningen av hästar, och det är något som vi vill fokusera mycket på den kommande tiden, för att få ännu gladare, tryggare och mer välmående hästar :)  

Era videos kring en korrekt form i ridningen var jätteintressanta! Undrar nu vilka ryttare ni har som förebild inom den aspekten.
Kul att höra :D En riktig inspirationsritt tycker jag var Isabell Werths ritt nu under världscupfinalen. Hästen gick i en riktigt trevlig form och takt och allt såg så mjukt och enkelt ut. Hon satt inte på den flashigaste hästen, men utförde allt så snyggt och harmoniskt. Sådana ritter gillar jag, och det är kul att de faktiskt belönas också. Kan varmt rekommendera att spana in den ritten om ni inte redan har gjort det :D 

Bästa hovoljan? Har ni använt fodertillskott för starkare/spruckna hovar, funkade det isåfall?
Tyvärr kan vi inte ge några goda råd gällande detta då vi har provat för lite, men kanske har någon läsare något tips? :) 

Jag har gång på gång råkat köpa ridstrumpor av dålig kvalité, vilket märke använder ni?
Vad segt! Vi rider med lite olika strumpor. Ofta bara "vanliga" strumpor om vi rider med stövlar, och vid uteritter när vi rider med ridskor så rider vi med "klassiska" ridstrumpor, köpta på typ Ullared. Vi använder helt enkelt inte något specifikt märke och är nog inte så kräsna med strumpor just vid ridning, men även här får gärna ni läsare ge tips!

har ni bytat bloggportal ännu?
Inte än, men det är på G :D De ville starta upp Linas blogg först för att se vad som behövde justeras. Nu är detta gjort och de jobbar på vår blogg, så den kommer att flyttas över snart!

 


/ Emma 
Kommentarer
Anonym säger:

Hur kom ni fram till att det var bättre för just era hästar att vara snodda, och varför barfota bak nu. Jag har testat lite olika och är nyfiken på hur andra gör l tänker om skor. (Jag har en som är barfota bak nu och tre helskodda.)

Svar: Allra helst skulle vi vilja att de gick barfota runtom, men pga att grusvägarna häromkring är supersteniga, så att inte ens barfotabootsen hjälper så var vi tvungna att sko på dem i fram :) Eftersom hästarna naturligt lägger mer vikt i fram så upplever vi att de har ömmat mer i fram, men klarar sig bra bak med boots på. För Bellas del känns det bra att sko av henne i bak nu, eftersom hon har sin skada i bak, och jag vill få så mycket "stötdämpning" som möjligt där :)
Emma Elfstrand

2019-04-16 | 10:08:22
Anonym säger:

k9s hovfett har jag blivit rekommenderad för torra, spruckna hovar, och än så länge är jag mycket nöjd!

2019-04-16 | 10:53:24
Anonym säger:

angående focus.
ni har gjort ett superbra jobb med focus, utan tvekan.
han går rätt så uppenbart bättre på det bettlösa jämfört med bettet, där tungan åker ut.
jag är medveten om att man inte får tävla bettlöst i dressyr i "vanliga" klasser, men då får man ta det. ser det som väldigt onödigt att försöka "vänja" in honom på bett då?
inget påhopp eller liknande, blev bara lite fundersam varför man gör det.


Svar: Anledningen till att Focus gör så med tungan är för att han ser det som ett hinder. Med den träning som vi håller på med nu kommer vi kunna få honom att vänja sig vid bettet och inte se det som ett hinder längre. Eller förhoppningen är det i alla fall. Skulle det absolut inte funka så får jag ge upp hoppet om bett, men jag måste prova. Han är en sån fin häst som verkligen borde visas upp på tävlingsbanorna enligt mig, och det är ju därför jag köpt honom också. Därför ger jag alla mina chanser för att det ska gå.
Emma Elfstrand

2019-04-16 | 13:03:28
Anonym säger:

Farriers finish hovolja

2019-04-16 | 15:03:31
camillajarnedal.blogg.se säger:

Ang hästhållningen så tänker jag såhär: Det fina är väl att inte ha en spikad hästhållning utan ha en slags flexibilitet. Funkar det med barfota och lösdrift -kör på det! Men skulle vägarnas beläggning förändras (vilket händer ibland, att "fel" grus läggs på tex) eller att det är en galet blöt vinter och hovarna blir sämre - sko en period då.
Alltså "naturligt" i all ära men en bra hästhållning är väl anpassad efter individen och beredd att förändras om förutsättningarna förändras. Så som ni gjort nu med tex skoningen. Tycker det är tråkigt när det antyds i kommentarer en besvikelse/anklagande ton för att ni "svikit idealen".

Svar: Exakt så! Håller med dig till punkt och pricka :)
Emma Elfstrand

2019-04-16 | 15:27:08
Bloggadress: http://camillajarnedal.blogg.se/
Anonym säger:

Beris comfort thin soft är ett väldigt trevligt bett ni borde prova, ta 1-2 storlekar större bara

2019-04-16 | 18:41:20

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: