Helgen

Åh, vilken fantastisk helg jag har haft! Intensiv, men väldigt rolig och givande. Focus får många, många guldstjärnor denna helg! Så himla duktig har han varit.

När vi kom hem från tävlingen i lördags med Bella så städade jag ur släpet, packade in alla Focus och mina grejer, tog in och borstade honom samt tvättade benen och sen åkte vi, typ. Han gick på släpet på en gång, så duktig kille. Vi körde direkt till stallet där Miranda har sina hästar uppstallade, ställde in honom i boxen han skulle få låna över natten och packade in grejerna också. Även fast han var själv i stallet så var det inga konstigheter, han bara tittade sig omkring lite. 

Första passet tog vi bettlöst, och Miranda började med att sitta upp. Jag kan säga att efter den här helgen så förstår jag verkligen att jag måste vara så sjukt konsekvent. Nog för att jag förstått det innan, men det arbete Miranda lade ner innan jag satt upp gav sådana fina resultat, eftersom hon är så konsekvent. Miranda red mest runt i båda varven i skritt, trav och galopp och var nogrann med att Focus skulle lyssna fram för skänkeln direkt, samt att han skulle acceptera stödet på yttertygeln. Eller acceptera är kanske fel ord, han ska liksom vilja ta ett mjukt stöd själv. Han lyssnade SÅ fint fram för skänkeln efter att Miranda fått påminna honom om innebörden av skänkeln ett par gånger. Nästan så han reagerade för mycket några gånger, haha. Jag satt upp i slutet av passet och fick smaka på en så himla fin mellantrav. Den känslan har jag bara fått ute, där han har haft mer naturlig bjudning. Men nu jäklar! Så fin var han. Jag red inte alls mycket på lördagen, men det lilla jag red fick jag en kanonbra känsla. 

När Focus stod nöjd i sin box och käkade hö så var det Pippis tur, Mirandas kanonfina GP-häst. Miranda visade lite hur hon brukar göra med Pippi, och hur hon värmer innan det är dags för de svåra grejerna. Vi fick se lite svåra rörelser också, och sen var det min(!) tur. Sån ära att få sitta upp på en så himla fin häst alltså. Jag fick känna på hennes härliga, samlade galopp och hennes sjuka trav. Hennes trav är så himla härlig! Pippi undrade nog vad fasen jag menade ibland, haha. När jag skulle samla hennes galopp så blev det många gånger att hon bröt av för att en viss person inte riktigt gjorde allt rätt ;) Fick till några språng i taget i alla fall och det var en riktigt häftig känsla. Superkul var det!

Dag två och pass nummer två så tog vi faktiskt och tränsade Focus med ett kandar. Nu satte ni andan i halsen va? Det är såklart inget "vanligt" kandar, utan Mirandas specialare där det sitter ett vanligt bett till ena paret sidostycken och ett bettlöst till andra paret sidostycken. Det var läääängesen som jag red med dubbla tyglar, och herre vad mycket det är att hålla koll på. Haha. Miranda satt upp först precis som dagen innan, och fine att Focus hade ute tungan större delen av passet, men korta sekvenser syntes det att han var bekväm med att ha det i munnen. Även om det handlar om en halv volt där, två galoppsprång där och tio skrittsteg där så fanns det ändå stunder som han var bekväm, och det är en superbra start enligt Miranda! Dessutom var han superfint framme för skänkeln redan från början.
När han har det här "kandaret" på sig, så kan man bestämma hur mycket tryck som hamnar på det bettlösa och i bettet. Vi började med att rida nästan enbart på det bettlösa, för att sedan ta upp bett-tygeln mer och mer. När Miranda hade ridit en stund så var det min tur, och korta stunder kändes han jättefin! 

Miranda har ju gjort den här bett-resan med sin Pippi, som jag gör just nu med Focus. Det är så himla tacksamt att ha en person som vet hur vi ska lägga upp hans träning, vet vilken utrustning som behövs för att hjälpa honom att bli bekväm och som vet hur det ska kännas. Och som dessutom vet hur frustrerade det kan vara. Jag är så inspirerad och motiverad efter den här helgen! 

Och Focus har verkligen skött sig så bra. Han hade sovit i sin box, för han hade torv över hela ryggen, haha. Han hade ätit upp sitt hö och kändes pigg och glad dag två. Han brydde sig inte så mycket om att gå in i ett, för honom, helt nytt ridhus som var ganska "tittigt", med dressyrstaket på bägge kortsidorna och hindermaterial bakom det ena dressyrstaketet. Det var en hel del solkatter i ridhuset som han inte heller brydde sig så mycket om. Lastningen hem tog för visso liiiite längre tid än när vi skulle åka dit, men det tog typ en kvart så det var långt ifrån katastrof. Superduktig kille! Kommer inte vara några problem att åka på meetings i framtiden :D 

Focus i sin box <3

Tyvärr har jag inte filmat något, inte ens med min mobil. Och knappt fotat något heller. Dåligt av mig ;) Men jag kände att jag behövde vara närvarande. Får bli en annan gång, helt enkelt!

/ Anna
Kommentarer
Vendela säger:

Tror ni inte att ett PeeWee bett hade funkat på Focus? Det ligger liksom bara där och klämmer ej osv. Dock får man nog inte tävla dressyr på det men det kanske funkar som inväjning?

Jag vill inte framstå som något proffs för det är jag verkligen inte, någonstans. Utan ställde frågan mer som en diskussion, alla har vi ju olika syner på bett osv. :)

Svar: Tror faktiskt inte det är vilket bett han har i munnen som spelar roll, utan det är just att det är ett bett där som är obehagligt för honom i dagsläget. Eller såklart spelar det roll vilket bett han har i munnen, men jag tror du förstår vad jag menar :) Klart det kommer finnas bett han trivs bättre och sämre med, men jag tror inte ett PeeWee hjälper dessvärre :/
Emma Elfstrand

2018-09-17 | 12:22:07
Lovise säger:

Det är verkligen guld värt att ens tränare sitter upp och rider ibland! Min tränare fick rida min häst fyra-fem gånger förra hösten när jag var gravid och VILKEN SKILLNAD på så få tillfällen! Jag hade också problem med acceptansen till bettet med min häst och ville gärna "lägga skulden" på olika bettyper och provade ett par olika och även bettlöst (vilket gick bättre), men i slutändan var det bra ridning, och som du säger, konsekvent ridning, som gjorde grejen. :)

Svar: Verkligen! Åh vad kul att det givit resultat :D Heja er!
Emma Elfstrand

2018-09-17 | 15:20:41
Bloggadress: http://www.LoviseC.com
Erika Pettersson säger:

Ni kommer gå långt bara det får ta tid och träning så kommer det gå. 😊

Svar: Jag hoppas verkligen det! Tack :)
Emma Elfstrand

2018-09-17 | 16:43:59
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/
Johan säger:

Trevligt inlägg och kul att läsa det går framåt för er! Det sporrar och ger energi ju!

Svar: Kul att du tycker det, tack! :)
Emma Elfstrand

2018-09-17 | 19:00:46

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: