Hästarnas beteende

Hej, jag undrar hur ni tänker beträffande när och hur sämre beteende justeras hos hästarna. Vad blundar ni för och vad känns viktigt att arbeta med. Hur prioriterar man vad som är viktigt att justera i beteende och hur etc?

Väldigt intressant fråga som vi väljer att svara på i ett enskilt inlägg!

När det kommer till hästhantering för vår del så finns det några generella krav som vi har på oss och hästarna, och som vi jobbar med.

• Hästarna ska visa respekt för oss, och vi ska visa respekt för dem. De ska respektera vår bubbla, och vi ska respektera deras bubbla.
• När vi jobbar med hästarna så jobbar vi med tryck och eftergift. Så fort hästen gör rätt ska den få beröm. Ifall den påvisar något sämre beteende (exempelvis tränger sig på oss) så korrigeras detta med en gång, följt av eftergift. 
• Hästarna ska inte tvingas att göra något de inte vill. Istället försöker vi få dem att själva våga ta sig ur sin comfort zone på lång sikt. 

Några generella exempel på sämre/jobbigt beteende som vi jobbar med hos hästarna är:
• De vill inte stå stilla vid uppsittning eller i stallet
• De vill tränga sig på oss människor (vilket ju kan bli farligt eftersom de är så mycket större än oss)
• De påvisar dominansbeteenden (typ skrapar med benen i stallet)

Just nu har vi det till exempel lite jobbigt med Bella när det kommer till uppsittning, där hon inte vill stå stilla. Då är vi väldigt noggranna med att hon ska stå still hela tiden, och när jag har satt mig i sadeln får hon inte gå iväg förrän jag ber henne. Känner jag att hon vill häva sig iväg så får hon stå still och vänta på mig ännu längre. Jag ska kunna sitta still och klappa på henne utan att hon går framåt. När jag sedan ber henne att gå framåt med mina hjälper får hon massor av beröm. Focus får vi istället jobba mycket med när det kommer till mitt/ditt space eftersom han gärna kan tränga sig på en. På grund av Focus bakgrund har han såklart mest grejer i sitt psyke som vi jobbar på.

Jag skulle säga att våra hästar är väldigt enkla att ha att göra med generellt. De kan stå lösa i stallgången när vi gör iordning dem, och när vi leder ut dem till hagen så går de ofta lösa efter oss, osv. För oss är det viktigt att ha snälla och enkla hästar att ha och göra med, annars hade vi tröttnat. Du vill ju känna dig trygg med din häst. Vi kände oss långt ifrån trygga med Focus i början men tack vare Annas hjälp och jobb med att bygga upp hans förtroende så har han blivit 100 gånger enklare att ha och göra med. Värt att tänka på är också att om du bygger upp ett förtroende till din häst från marken så kommer ni också bli mycket tryggare tillsammans uppsuttet, vilket Focus är ett riktigt bra exempel på. Han var näst intill farlig att rida ut på i vintras, men nu är han jättesnäll, även om han stundtals kan vara lite osäker och hellre går bakom någon, men vi jobbar på att han ska våga gå först också.

Det jag känner att vi behöver jobba vidare på med Focus och Bella nu är helt klart att de ska lyssna bättre på tryck - eftergift både från marken och ryggen. Båda två är betydligt sämre på detta än Tage och Boppen, vilket också visar sig i ridningen där båda två inte är framme på skänkeln. Detta märks såklart tydligast på Focus som är en segare häst än Bella som har energi, men fortfarande inte lyssnar för mina impulser speciellt fort. Bara att jobba vidare och se fram emot vart vi befinner oss om några månader :) 

 
Det känns svårare att svara på frågan om vad som är viktigt att jobba med och vad man kan blunda för. Jag skulle nog säga att vi inte direkt blundar för någonting utan är ganska bra på att justera det mesta, samtidigt som alla hästar såklart får ha sin egen personlighet och sina egenheter så de inte låser in sig i sin lilla bubbla. Focus gillar till exempel att tugga på grimskaft och då får han göra det. 

/ Emma
Kommentarer
Lina - olinao.blogg.se säger:

Vad har ni för sadelgjord på Tage på bilden och vart är den köpt? :)

2018-09-15 | 10:35:23
Bloggadress: http://olinao.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: