Mobil eller inte på hästryggen

Ett ämne som jag tror att många tycker olika om är det här med att vara aktiv på mobilen på hästryggen, vilket du kan vara på olika sätt. Du kan sitta och kolla sociala medier eller prata i telefon samtidigt som du rider, eller använda hörlurar medan du rider för att lyssna på musik eller ha tränare i öronen. 

Jag själv har ganska så bestämda åsikter med vad jag tycker är okej gällande detta eller inte, sett till respekten till både hästar och medryttare. När det kommer till att rida med hörlurar så ser jag inga problem med det om det sker på hemmaplan i ridhus/paddock utan några andra ryttare. Däremot är det en stor säkerhetsrisk att ryttare på exempelvis framridningar sitter med hörlurar i öronen och inte är uppmärksamma på sin omgivning. Det är ofta som jag uppmärksammar mina medtävlande om att jag "kommer på utsidan" eller något liknande, så man kan undvika krockar eller skador. Därför tycker jag det är respektlöst att rida fram med hörlurar vid sådana här tillfällen då du inte kan höra vad som sker runtomkring dig, och det är såklart en säkerhetsrisk att rida med hörlurar när du befinner dig ute i trafiken också.

Den andra telefonanvändningen då? Jag själv har alltid mobil på mig när jag rider, av säkerhetsmässiga skäl. Däremot skulle jag aldrig svara/prata i telefon eller sitta och scrolla i min mobil medan jag rider. Dels eftersom det är en säkerhetsrisk, men främst för att det är respektlöst mot hästen. Jag vill ha mitt fokus på hästen när jag rider, och inte på något annat. Ibland händer det såklart att jag knäpper en öronbild från hästryggen, men det tar bara några sekunder och sen åker mobilen direkt ner i fickan igen. När jag exempelvis skrittpausar så vill jag fortfarande fokusera på hur hästen rör sig, och jag analyserar min tidigare ridning och planerar vad jag ska göra efter skrittpausen. Känner du ett behov av att ta upp och greja med mobilen i dessa lägen så har du fokus på fel sak enligt mig. 

Jag tycker att folk får göra vad de vill hemma för det är ingen annans problem, men det som gör mig irriterad är att det finns så många som sitter och scrollar i sin mobil även på tävling. Med näsan nere i mobilen skrittar de på långa tyglar på framridningen och har ingen koll på de andra, respektlöst mot både hästen och de andra ekipagen och kan till och med bli farligt. Jag kan bara tänka mig en situation där jag exempelvis kommer och rider på fyrkantsspåret med min surkärring till häst (*host* Bella *host*) och en mobilscrollande person skrittar på långa tyglar och inte har koll på vart någon befinner sig. Helt plötsligt skrittar ekipaget alldeles för nära oss, vi kan inte ta oss någonstans (eftersom vi befinner oss på spåret) och Bella sparkar den andra hästen/ryttaren. 

 
Hur tänker ni kring det hela?

/ Emma
 

Kommentarer
Helena säger:

Håller helt med. Särskilt på tävling. Personligen tycker jag det kan vara jobbigt att rida med musik/ podd eller något annat i öronen. Man får inte samma fokus på hästen och ridningen. Kan säker också vara en vanesak men jag tycker det är mycket lättare utan något för att hålla fokus. Där emot tycker jag ibland att det kan vara mysigt att sitta och lyssna på podd utan hörlurar när man kanske rider ut en lite kortare runda i skritt eller så i skogen. Viktigt är ju då såklart att man stänger av när man ska över en väg eller så.

Så ja, med andra ord brukar jag inte rida och lyssna på något då jag inte får samma fokus på hästen och ridningen. Lyssna på musik kan man väl göra i stallet men ridningen borde man bara njuta av <3

2018-10-12 | 09:30:46
Lisa säger:

Hästar och mobil hör verkligen inte ihop för mig. Såklart är det bra att ha med telefonen i fickan om det händer något så att man kan ringa och jag har också använt mobilens gps för att mäta skogsrundor så jag kan hålla koll på hur långa de är, men att sitta och greja med den på hästryggen! Jösses. Undrar om samma folk sitter med mobilen när de kör bil också?
Håller med det ni säger om fokus; vill också ha fullt fokus på hästen och omgivningarna när jag rider, allt annat känns lite respektlöst. För mig är ridningen/stallet också ett sätt att koppla bort allt annat och "bara vara här och nu" så det är himla skönt att kunna strunta i mobilen några timmar.
Kan förstå att man ibland vill rida till musik, men då får man ju göra det så att man ändå har koll på omgivningarna. Skulle aldrig ha musik ute i skogen (tycker inte om att ha det ens när jag promenerar/springer, det är ju så mysigt med naturens ljud bara), utan bara kanske på ridbana eller i ridhus i så fall.

Svar: Håller verkligen med! Det är skönt att slippa mobilen på hästryggen och verkligen kunna koppla bort allt och bara slappna av/fokusera på något annat. Man sitter ju och pillar på den tillräckligt mycket all annan vaken tid ändå 😅
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 10:11:22
Matilda säger:

Håller med om att man ej ska sitta och lyssna på podd eller musik på en framridning, däremot så brukar jag själv ha headset då jag har min mamma eller tränare i telefon under framridning. Nu gäller de dressyr och vet inte hur de är på hoppning, men i mitt fall så är det inget som tar fokus från omgivningen då de inte handlar om några djupa diskussioner direkt utan små kommentarer om hur hästen ser ut eller känns och är min tränare med kan jag få lite inputs från henne. Detta har jag upplevt också hjälpt mig att inte ta upp onödig plats genom att samlas i utgång med alla andra om man undrar något osv utan kan röra på sig och man behöver inte skrika över hela framridningen. Så man ska nog inte dra alla med headset i över en kant då många just som jag har de för att kommunicera med tränare ex. Däremot tycker jag absolut inte de är ok att scrolla i mobilen på framridningen, otroligt stor säkerhetsrisk

2018-10-12 | 10:19:53
Linda säger:

Nu skriver jag generellt och syftar inte på nån särskild. Men jag tycker att det är respektlöst mot hästen även när man rider hemma. Varför? För att man blir inte lika lyhörd till hästens signaler om man lyssnar på musik, särskilt i lurar. I ridning krävs fullt fokus. Håller man då på att lyssna på disco i hörlurarna får man en helt annan feeling än när man "är med" hästen. Hästen kanske har en dålig dag och du poppar glad musik. För stor del av ens egna sinnesintryck försvinner med musiken. Det kan inte bli annat än krock. Stackars häst.

Svar: Håller med! Jag vill kunna känna av alla intryck när jag rider och ha fullt fokus på hästen så jag lyssnar aldrig på musik eller rider med lurar heller :)
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 10:31:57
Bloggadress: http://www.ridbyxor.eu
Ellie säger:

ALLTID mobil med när man rider ut! Jag föll av när jag var ung och detta var innan mobiltelefonernas tid (så gammal är jag) mitt ute i skogen och bröt bäckenet! Jag låg i skogen mitt under den kalla fuktiga hösten i mer än 8 timmar innan någon hittade mig oförmögen att ta mig någonstans. Mina barn får inte ens gå in i stallet utan mobil! Mobilen är inte till för facebook, instagram eller dyl men den skall ALLTID vara med i fickan som en säkerhet!

Svar: nääe fyfan vad vidrigt :( Det är sjukt hur vi tar dagens teknik för givet!
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 10:44:32
Jasmine säger:

Precis som du skriver så har jag alltid med mig mobilen när jag rider ut, ifall oturen är framme och något händer. Och det blir även för mig att ta vanliga öronbilden ibland. Sen när det kommer till hörlurar och att lyssna på något när man rider, så brukar jag göra detta när jag vet att ingen annan kommer rida samtidigt som mig & när detta händer så brukar jag lägga mobilen på sargen + sätter på att den varken ska göra notis ljud eller vibrera vid notiser. Älskar att rida till musik, men låter de aldrig överrösta hästen så att jag alltid kan höra om hästen börjar frusta eller liknande.

2018-10-12 | 11:08:38
Bloggadress: http://nouw.com/jasminehessler
Anonym säger:

Håller med helt! Jag tycker det är konstigt att folk har mobil på sig när de rider på tävling, speciellt om de har med någon. Jag själv ger mobilen till någon annan om jag tävlar eller tränar. :)

2018-10-12 | 13:11:38
Daniela säger:

Var på dressyrtävling i helgen, det var ett klubbmästerskap för både seniorer och juniorer och det märktes på framridningen... barn skrittade på spåret i klunga medan de scrollade i mobilen, omöjligt att försöka få nån galopp att flyta på utan att behöva bryta av. Fick nog till slut och ropade "ur spår!!" När jag kom ridande, då blev det fart på 😂

Svar: Haha, ibland får man vara extra tydlig ;D
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 13:44:57
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Anonym säger:

Håller helt med!

2018-10-12 | 14:21:59
Johan säger:

Håller med! Får lite obehagskänslor när jag varit på tävling/träning och vissa ryttare har fokus på telefon o inte sin häst eller runt omkring. Farligt och respektlöst mot hästen!

2018-10-12 | 15:09:59
Mia Westyarn säger:

Håller helt med!!! JAg blir galen av detta "mobilande". När man rider så rider man och istället för att lyssna på ljudbok/musik eller vad det nu är så LYSSNA PÅ HÄSTEN istället anser jag. Jag har mobilen med mig och jag använder blåtand då jag vill kunna bli nådd om något händer hemma i stallet och jag måste själv kunna ringa om något inträffar ute i skogen. Jag kan "köpa" om man vill rida till musik på ridbanan eller ridhuset men annars........absolut INTE.

2018-10-12 | 19:24:39
Bloggadress: http://https://nouw.com/westyarnhillside
Isabella säger:

Jag tar inte ens med mig telefonen till stallet, stallet är min ''phonefree zone'' vill helt enkelt bara kunna koppla av och ta det lungt.
Men jag är oftast vid stallet med min mamma så om något skulle hända är jag säker.
De gånger jag har med telefonen lämnar jag den i jackan för vill fokusera på hästen då jag rider och inte bli ofokuserad av sociala medier :)

Svar: Det låter väldigt skönt måste jag säga :)
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 19:45:09
Emma säger:

Personligen är stallet ett ställe där jag vill koppla bort från verkligheten och leva i nuet. Har alltid mobilen med mig om det händer något akut och jag snabbt behöver få tag i någon.
Sedan känner jag att vi visar ingen respekt för hästen. Vi är ett team som ska jobba med varandra och ha roligt.
Man kan ju jämföra det med om man sitter och snackar med en kompis som sitter med mobilen i handen. Redan där tappar man intresse. Jag tror starkt på att vi arbetar bättre och framförallt är uppmärksamma. En olycka sker så lätt även fast man känt hästen i 2 år,5 eller 10år.
Inte ser man tex fotbolls spelare springa runt med luren i högsta hög.
Man hör många bortförklaringar som tex ”jag tycker det är Såå tråkigt att skritta fram” ”jag vill bara kolla lite snabbt”
Summa av kardemumman, vi är inte schyssta mot vår kompanjon om vi sitter och fokuserar på annat🤷🏽‍♀️

Svar: Väldigt bra liknelser, och jag håller helt med!
Emma Elfstrand

2018-10-12 | 23:12:28
Ida säger:

Håller helt med dig! Har alltid mobilen fullt laddad när jag åker till stallet och det är för att kunna nå föräldrar om det händer något. Nu rider ju jag en snäll häst men man vet aldrig.

Men under största delen av tiden som jag är i stallet ligger mobilen i fickan, tar kanske upp den och lyssnar på en podd eller något när jag går och hämtar hästen. De går på lösdrift och tar lång tid att hämta om de är längst ner. Ibland är det så segt att gå fram&tillbaka, men så fort jag hämtat hästen lägger jag ner mobilen igen. Känner mig taskig mot hästen om jag inte har fullt fokus på den. Likadant på hästryggen så ligger den i fickan och tas endast upp om jag kollar klockan, kollar om jag fått något sms av föräldrar eller för att ta en bild.

Att sitta och scrolla är respektlöst mot hästen tycker jag.

2018-10-13 | 07:03:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: