Hästarnas veckoscheman

Vi får ofta frågor om hur vi lägger upp våra hästars veckor, så jag tänkte att jag skulle skriva ihop ett inlägg om det! Vissa av er önskar till och med planeringsinlägg på typ måndagar, vill ni ha det? Jag själv tycker det är urtrist att läsa om to be honest, haha, men om ni gillar det så kan vi fixa det! Såklart blir det preliminärt, för ibland styr väder och vind, mående eller lust helt enkelt :) 

Det vi i alla fall utgår ifrån är att hästarna ska gå tre dagar ute i skogen och tre dagar på banan. Vissa veckor blir det fyra pass på banan och två i skogen medan andra veckor knappt blir något alls på banan, men det är i alla fall en bra mall att gå efter. Det som är bra med skogsridning är att det inte är lika slitsamt som att bara rida på ett begränsat utrymme, hästarna blir piggare och gladare och det är kanonbra för hästens muskler och leder att byta underlag ofta. Det bästa ur det perspektivet är förstås varannan dag banan och varannan dag skogen, och det är väl lite så vi försöker att sträva efter, även om det ibland kan bli två dagar i rad på banan eller i skogen.

Här är till exempel Focus schema för denna vecka:
Måndag: Uteritt. Mellanlång tur i alla gångarter. Inte kravlös men inte heller jättekrävande. 
Tisdag: Dressyr. Ganska krävande pass där vi tränade skänkelvikningar och förvänd galopp. 
Onsdag: Uteritt. Skritt och trav, ganska kravlöst. 
Torsdag: Hoppning. Dessa pass består förstås till 99,9% dressyr, med lite inslag av någon bom eller hinder än så länge och ingen ren hoppning på så vis. Ganska kort pass och inte särskilt krävande för honom fysiskt utan mer mentalt. 
Fredag: Dressyr. Beroende på hur han känns mentalt så blir det antingen ett lite mer "joggingpass" där vi varierar form och steglängd i alla gångarter, eller så lägger vi in lite svårare grejer om han känns redo för det.
Lördag: Uteritt. Lugn tur i skritt och trav med lite klättring. 
Söndag: Vila

Som ni ser så blandar vi intensiteten i passen mycket. Bella som är fem år rids antingen fem eller sex dagar i veckan, lite beroende på vad planen är för henne. De andra tre rids oftast sex dagar i veckan. Just nu sätts ju Tage igång och Boppen rehabas, så deras veckoscheman är varken jättevarierande eller intressanta kanske, hehe. 
 
 
/ Anna

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: