Nu jäklar

Efter gårdagens starter där jag blev besviken på mig själv i 1m-klassen så känner jag mig nu extra taggad på att bli bättre, och jag ska träna stenhårt för det. Jag har en bra häst som jag litar på, men jag litar inte på mig själv och jag behöver bli bättre rent tekniskt och mentalt i hoppningen. Ifall jag ska rannsaka mig själv som ryttare så är jag egentligen en bättre dressyr- än hoppryttare, men jag tycker att tävlingsformen inom hoppning är mer rättvis och rolig, så det är därför som jag köpte en hopphäst istället för dressyrhäst. När jag och Boppen var på topp för många år sedan så var jag faktiskt riktigt bra i hoppningen också, så jag vet att jag kan komma dit igen med mer träning. Spana in den här filmen till exempel där vi hoppar 110-120 på pay and jump (ursäkta kvaliteten though):Det som är problemet för mig nu är att jag har ett sånt extremt kontrollbehov. Jag vill komma bra på hindren hela tiden, vilket var väldigt lätt på Boppen som alltid har varit fullt stark, balanserad och framme för skänkeln sen vi köpte honom. Med en unghäst som Bella är det klart att det blir annorlunda, men även om det blir fel får jag lita på att hon kan lösa det. Bella är långt ifrån framme för skänkeln ännu, och hon har massor av styrka och balans att träna upp också. Med tiden kommer jag tycka att det blir enklare och enklare att hoppa henne, och det är då vi kan fokusera på finliret. 

Just nu så kommer jag i alla fall fokusera på att:
- Stärka henne i dressyren. Såklart. Det kanske inte behövs någon mer förklaring till detta? Jag ska träna extra mycket på att få henne framme för skänkeln och att få henne mer balanserad så hon inte vill glida inåt när vi hoppar. 
- Stärka mig själv. Jag gymmar mycket som ni vet, och en stark kropp är en bra förutsättning för att bli bättre i ridningen. Just nu är jag inte i toppform efter min ryggskada men jag börjar komma tillbaks. Jag kommer fokusera mycket på styrkan i benen och bålen eftersom det är viktig i ridningen, men också mycket axel- och ryggträning för att slippa värk och (förhoppningsvis) få bättre hållning i sadeln. 
- Träna upp min balans. Efter varje gympass har jag faktiskt börjat med att köra lite balansträning på bosu-bollarna, plattorna och pilatesbollarna på gymmet. Jag måste få bättre balans i ridningen då det är en svaghet jag har. 
- Bli smidigare. Min absolut största nackdel i ridningen är min kropp. Jag har kassa kroppsliga förutsättningar eftersom jag är så extremt stel i kombination med att jag lever med värk hela tiden. Nu har jag i alla fall konstaterat efter min skada att jag måste bli bättre på att stretcha. Jag hatar verkligen att stretcha, men vill jag bli mer smidig är det ett måste. Det är främst min baksida (lår och vader) som jag är extremt kort i, vilket säkerligen delvis beror på att jag gick extremt mycket på tå när jag var liten. Funderar också på att prova yoga, Har ni några bra yogapass på Youtube för extremt stela nybörjare får ni gärna tipsa om dem!
- Ridmässigt. Jag behöver få en bättre position i sadeln över hindren där jag inte dippar fram för mycket med överlivet. Försöka tänka på Hannes ord varje pass även om jag inte tränar för honom helt enkelt. Jag har alltid haft problem med mina skänklar också då de vill kana bak, vilket säkert delvis beror på att jag är så kort i min baksida och därför har svårt för att trampa ner skänkeln. Jag ska försöka tänka på detta över hindren också! 
- Mentalt. Helt klart försöka släppa kontrollen och mitt perfektionistbehov lite. Jag har svårt för att släppa kontrollen när det gäller allt. Får liksom panik bara av vara hos läkare, sjukgymnast och de drar i mina kroppsdelar, haha. Sen den enda gången som jag på riktigt släppte kontrollen när jag hoppade Boppen så flög jag av och bröt armen, så det kanske inte är så konstigt att jag vill att allt ska kännas rätt hela tiden. Jag får försöka träna på detta lite successivt :) 

 
/ Emma
Kommentarer
Mikaela säger:

Jag tipsar om "Yoga with Adriene" på youtube, tycker att hon är grym!

Svar: Tack för tips :D
Emma Elfstrand

2018-11-04 | 19:49:43
Emma säger:

Håller med Mikaela, Yoga with Adrine är verkligen toppen när man börjar med yoga :)

Svar: Ska spana in det :D
Emma Elfstrand

2018-11-05 | 08:47:21

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: