En intressant fråga

Hej! Jag har en fråga eller snarare en fundering. Jag själv är hästmänniska och har två små fjordingar. För mig är det allra viktigaste att de mår bra och har ett så bra liv som möjligt. De går ute dygnet runt på lösdrift, jag rider ut så mycket jag bara kan osv. Jag har ända sen jag var liten brytt mig mycket om djur och är därför även vegetarian och använder inte saker som är testade på djur, ja ni förstår. I och med detta så är vilda djur i fångenskap något som verkligen engagerar mig. Min fråga är: Jag anser inte att det är rätt att hålla djur instängda, men varför är det då okej att hålla hästar instängda i en hage? Jag hoppas ni förstår att jag inte vill vara tyken mot er, jag har ju själv mina hästar instängda i en hage. Ni får jättegärna berätta vad ni tycker om det här!

En intressant fråga tycker jag! Jag tänker såhär. Det är skillnad på vilda djur och domesticerade djur, vilket hästar är. Vi hade gjort våra tamhästar en stor otjänst om vi bara släppt dem lösa i skogen och låtit dem klara sig själva. De hade nog inte överlevt speciellt länge med den livsstilen. Däremot en delfin, apa eller något annat vilddjur är "avlade" för att leva ute i det fria och därför är det absurt att stänga in de djuren i djurparker, cirkusar osv. Det kommer de må väldigt mycket sämre av att göra. 

Däremot tycker jag det är vår skyldighet som hästägare att låta våra hästar få det så bra som möjligt, och att bejaka deras behov. Hästar är byggda för att gå flera mil/dag och de är flockdjur som vill ha kompisar att leva med. För att tillfredsställa dessa behov är det absolut bästa för hästarna enligt mig att de får gå på lösdrift i flock. Då kan de röra på sig så mycket de vill, och de har kompisar att ge och få kärlek till/av. Samtidigt så ger vi dem tryggheten att få vatten, mat och vind/regn/solskydd varje dag. Enligt mig är det ganska konstigt att det är så normaliserat att vi ska låsa in dessa djur i en liten box större delen av dygnet (där de inte kan röra sig), och under de få timmarna de får vara ute så går de ofta själv i en liten grusruta. 

Vi kan ju bara jämföra våra hästar och hur deras liv har sett ut. Vi märkte snabbt på Tage och Boppen hur mycket bättre de började må när de fick gå ut på lösdrift. De blev fräschare i kroppen och gladare. Bella är uppvuxen på lösdrift och det finns absolut inget som vi kan klaga på med henne. Hon känns som en rejäl och skadefri häst och hon är trygg i sig själv, vilket säkerligen beror endel på hennes miljö under uppväxten. Focus är såklart den häst som vi kan se störst skillnad på. Han kom från Holland där han med största säkerhet har levt ett riktigt dåligt liv. I början var han otroligt osäker. och det märktes på honom att han inte hade gått med andra hästar tidigare, för han visste inte hur han skulle bete sig i flocken. Kanske hade han inte ens fått gå ute i hage. Numera så är han en helt annan häst. Han tar för sig så mycket mer i flocken, han bildar vänskapsband med de andra hästarna, och han kan slappna av för första gången i sitt liv. Det märks på honom att han mår så bra nu, och den skillnaden ser ni säkert också på våra videos :) 

Jag tycker ändå det är kul att fler och fler verkar börja ha sina hästar på lösdrift och låta dem leva ett härligt hästliv överlag. Det finns endel större ryttare att se upp till också, framför allt fälttävlansryttare som tränar sina hästar varierat, och många har också hästarna på lösdrift. Det är stor skillnad på mentaliteten och synen på hästar inom exempelvis dressyr och fälttävlan har jag uppfattningen om. 

Sen finns det såklart undantag när det gäller allt, och alla hästar funkar inte likadant, men det vet jag att ni som läser redan förstår! Tyvärr har inte alla hästägare heller möjligheten till en hästhållning precis som de vill, men jag hoppas att fler av oss som driver stall/har egen gård kan erbjuda lösdrift i framtiden. 

 
En sak är säker när det kommer till mitt hästliv i alla fall, och det är att jag aldrig kommer bli gladast över ett bra tävlingsresultat. Jag kommer alltid glädjas mest av att se när mina hästar har det härligt tillsammans i hagen. Det finns inget som värmer mitt hjärta så mycket som att se dem ligga och mysa tillsammans, eller busa och ha det kul ihop ♥ 

/ Emma
 
Kommentarer
Anonym säger:

Hej! Har bara en fråga angående focus utveckling, när han rids har han då fortfarande tungan ute? Eller försvann det när ni slutade med bett?:)

Svar: Nej det försvann när vi slutade med bett :)
Emma Elfstrand

2018-11-08 | 18:50:21
Emma säger:

Så fint svar från er!

2018-11-08 | 21:45:38

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: