Boppen & Bella

Jag tänkte skriva ett inlägg om Boppen och Bella där jag jämför dem, deras likheter och olikheter, och hur jag jobbar med de båda :) Nu har jag ju knappt hoppat Bella någonting, så detta inlägg kommer främst handla om hur de är lika/olika i personligheten och att rida i dressyren.

Roligt nog så sa vår dressyrtränare Miranda när hon såg Bella att "detta är ju en Boppen 2.0" och det kan nog stämma rätt bra. Efter att ha ridit Boppen i 8 år så var jag sjukt kräsen när jag letade häst och därför blev jag ganska förvånad när jag klickade så bra med Bella på provridningen. Det är ett bevis på att hästen är riktigt rolig att rida :) 

Först och främst, vad är deras likheter? Jag skulle säga att båda två är två individer med hjärtat på helt rätt ställe. De gör allt för att göra ryttaren nöjd, och gör alltid sitt bästa på ridbanan. De är snälla i all hantering och allmänt okomplicerade på så vis. Båda har dessutom kanske inte sin exteriör till sin fördel med tanke på att båda är ganska grova, inte högställda, och Boppen är dessutom lång i kroppen. Av den anledningen behöver de extra mycket styrka i bakkärran för att orka samla sig och förflytta sin vikt från fram till bak. Även om de är ganska olika att rida behöver de därför samma arbete på många sätt. 

Deras olikheter då. De är faktiskt ganska olika att rida. Boppen är en av få hästar som är vänstersvag, dvs att han är svagare i sitt vänstra bakben och har svårare för att länga ut den sidan. Bella är precis som de flesta hästar högersvag och har motsatta problem. Skönt för mig eftersom jag då blir mer liksidig när jag inte behöver "parera" samma svagheter hela tiden i ridningen :) 

Bella tar än så länge ett mer ojämnt stöd i handen än Boppen under ridpassen. Ibland vill hon släppa stödet, och ibland tar hon för mycket stöd. Boppen är lite mer jämn i sitt stöd, och har snarare vissa dagar som han blir starkare än andra. Båda hästarna är mer balanserade än de flesta jag ridit, men Bella har nog ändå en mer naturlig balans och har lättare för att länga sin yttersida än Boppen. Däremot har Boppen såklart bättre kontroll över sin kropp nu, och är betydligt mer vändbar och reglerbar än Bella eftersom han blivit tränad så mycket längre. Bella har en mer naturlig mjukhet i sina sidor än Boppen, som jag behöver jobba betydligt mer för att få loss och mjuk i sidorna. Gällande deras bjudning har Bella betydligt mer bjudning än Boppen. Boppen är inte seg, men inte pigg heller, utan han behöver en hel del skänkel för att jobba upp, fram och ihop sin långa kropp, men lyssnar alltid fram och tillbaks. Bella är känslig fram för skänkeln och vill gärna pinna på, men att få tillbaks henne är inte lika lätt alla gånger. 

Den största skillnaden mellan dem är dock deras nervighet. Boppen är den mest nerviga häst jag varit med om. Han är rädd för precis allting och tittar på allt förutom hinder. Det låser sig väldigt lätt i hans skalle och det kan vara otroligt svårt att få honom att fokusera om han har en dålig/nervig dag. Bella däremot kan vara en av de coolaste hästar jag mött. Hon tittar nästan aldrig på någonting och är så himla trygg i sig själv. När vi red här om dagen så sprang en ekorre iväg (som gömt sig i gräset) precis bredvid henne. Hon brydde sig inte om det över huvud taget, medans Boppen hade blivit livrädd i samma situation. 

Så ja, summerat så har de endel likheter men också många olikheter. Jag jobbar ändå med dem på ganska liknande sätt i dressyren. Visserligen är det så grundläggande arbete jag jobbar med, så jag jobbar nog likadant på de flesta hästar, men ändå. Jag jobbar för att de ska söka sig till ett jämnt stöd i handen utan att bita sig fast/släppa stödet helt och krulla ihop sig. Sen jobbar jag mycket med att få dem att länga sin yttersida för att kunna hitta sin egen balans. Övergångar jobbar jag massor med, precis som tempoväxlingar, för att få dem att träna upp styrkan i bakkärran. I övergångarna/tempoväxlingarna får jag tänka mycket på att inte bli fast i handen även om de blir starka, utan att lätta av och ta det stödet jag vill ha ifall de blir starka. Tycker detta grundarbete är toppen på alla hästar, och är så glad över att ha Mirandas hjälp som kan coacha oss i ridningen.

Lönnbackens kärlekspar, haha ♥ Även om de har helt olika tecken så tycker jag att de liknar varandra lite ändå i ansiktet, De har en liknande ansiktsform, ett liknande uttryck och fina ögon :) 

/ Emma

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: