Att lära känna en ny häst

Nu har vi ju köpt två nya hästar på ganska kort tid jag och Emma, så jag tänkte att jag ska skriva ihop ett inlägg om hur vi gått tillväga när vi lärt känna dem och allt runt omkring. Vi har köpt två helt olika hästar, och därför också gått tillväga på lite annorlunda sätt. Inte mycket, men ändå lite. Jag tänkte börja prata om Focus. 

Focus hittade jag på annons och köpte osedd. Det innbär alltså att jag bara sett honom på film, aldrig träffat eller provridit honom innan köp. Därför var vi lite extra försiktiga med just Focus, eftersom vi visste så lite om honom. När vi lastade ur honom hemma, runt klockan 16/17 på eftermiddagen så tog vi honom direkt till paddocken efter att ha tagit av transportskydden. Vi promenerade en stund, och longerade också honom lite eftersom han kom såpass sent och vi inte ville släppa honom i hagen när det var kolsvart sådär första dagen. 

Andra dagen valde jag att sitta upp. Vi brukar inte vänta med det, för vi ser ingen anledning till att göra det. Jag hade två som höll i hästen, ifall han skulle vara helt bananas att sitta upp på. Dessutom hade vi honom i longerlina. Det gick dock hur bra som helst, så det var lugnt. Första passet var nästan lite "provridning", jag kände på honom i alla gångarter och försökte se vad han kunde, vilket visade sig vara rätt lite med tanke på att han inte ens kunde skänkelvikning i skritt. 

Efterföljande veckor med Focus innehöll mycket markträning, både där jag hade honom i grimma och grimskaft där han skulle lyssna på mig, stanna när jag stannade, inte gå på mig och bara ha respekt för mig. Men också när jag hade honom lös i paddocken och skulle följa mig. Markträning är något som vi fortfarande jobbar mycket med som ni kanske vet, för Anna. 

När vi köpte Bella så hade vi träffat henne två gånger, och också provridit. Därför hade vi som ett "försprång" rent utgångsmässigt med henne jämfört med Focus. Självklart ska man fortfarande vara försiktig när man får hem en ny häst, för miljöombyten kan påverka dem, men vi visste ändå lite vart vi hade henne. Bella hade som ni kanske vet ingen fungerande sadel när vi precis fick hem henne, så med henne fick ridningen(ofrivilligt) vänta lite. Vi tog ut henne på promenader och longerade som motion. Också bra för att lära känna hästen! 

Sen fick vi tag på en sadel och kunde sitta upp också. Hon kändes precis lika cool som på provridningen, så det var skönt! Nu är Bella fortfarande väldigt ny för oss och vi lär känna henne mycket för varje dag. Även Focus förstås, men med honom har jag börjat landa lite känns det som. 
 
Utöver ridningen så gäller det ju också att vara lite försiktig i hanteringen, främst när man ska göra saker för första gången med sin nya häst. Man kan kanske inte förvänta sig att duscha går som en dans bara för att det gjort det på ens tidigare häst, eller där hästen stod innan. Det är bra att umgås mycket med hästen i början, både i hagen och i stallet för att se vad den gillar, vad den inte gillar och hur den är personlighetsmässigt. 

Min lilla speta när han hade kommit hem i december ♥ 

Vad brukar ni göra för att lära känna nya hästar? :)

/ Anna
Kommentarer
Jenny säger:

Jag har precis som ni börjat om med en ny häst sen i December förra året då min förra dessvärre fick tas bort.
Jag jobbar som ni med mycket övningar från marken och hela tiden även när man tar in och ut från hagen etc. Jag vet sen tidigare att vinner jag förtroendet och respekten från marken så brukar det även spegla av sig i ridningen.
Jag älskar att borsta och mysa med henne också för att verkligen lära känna henne på djupet, och för att hon ska få ett förtroende för mig.

Då min nya häst har sadeltvång så brukar jag gärna longera ca 10 minuter innan jag sitter upp i alla fall 3 dagar i veckan för att ge henne en möjlighet att röra sig med sadeln utan mig i den en liten stund, sen övriga två pass (brukar ha 1 vilodag och en ren longeringsdag/tömkörningsdag) så sitter jag upp utan longering för att även öva på det (dock har jag med mig longeringsutrustningen för att kunna longera en stund även då om hon skulle få panik).

Det jag kan tycka är svårt med en ny häst är just att inte tänka att den är som den tidigare...

Det är oerhört roligt och spännande att lära känna en ny häst men samtidigt så måste jag säga att jag längtar lite tills om två år eller så när vi verkligen känner varandra helt och hållet.

Svar: Låter som ett väldigt klokt upplägg från din sida! :) Jag känner exakt det samma som du säger i sista stycket, det är en spännande resa men GUD så skönt det ska bli när man verkligen känner varandra på djupet och förhoppningsvis kommit förbi en hel del hinder, haha.
Emma Elfstrand

2018-06-01 | 08:52:19
Bloggadress: http://lilatiger.blogg.se
Anonym säger:

Jag brukar ta det lugnt och hålla mig på marken bredvid i början. Efter några dagar, runt 4 dagar så sitter jag upp första gången. Har en fråga till er. Letar efter en till häst nu och är lite osäker inför provridningen då det var ett tag sedan jag provred en häst senast. Är det okej att be om att få rida utan nosgrimma exempelvis? Jag skulle inte tycka om att behöva provrida hästen med utrustning som jag vet orsakar obehag, typ som låg nosgrimma/snokrem. Tycker det blir en ärligare kontakt utan. Hur har ni gjort?

Svar: Vi brukar provrida med den utrustning som ägaren/visaren har. det är klart man kan fråga, men för vår del har det varit enklast så. Känns hästen rätt och man köper den kan man ju plocka bort saker och ting och experimentera hemma sen :)
Emma Elfstrand

2018-06-01 | 11:51:15
Sonny säger:

När min häst kom till mig i Januari så jobbade jag honom bara i från marken fram till slutet av mars så nästan 3 månader då han hade lite tillitsproblem och han var så sjukt lätt att få uppstressad och de gick knappt att hoppa upp på honom. Nu är han jätte lugn, visst han har nerv men han är sjukt mycket lugnare sen innan . Och han tyr sig gärna till mig och jag har blivit en av hans bästa kompisar liksom.


Jag tycker man ska ta det ganska lugnt med en ny häst lära känna hästen i från marken. Promenader och longera osv . Ni har gjort ett grymt jobb med focus han verkar så mycket lugnare och så fin verkligen.

Svar: Låter som ett bra upplägg! Tack snälla du :D
Emma Elfstrand

2018-06-04 | 00:05:29
Bloggadress: http://nouw.com/Sonnyandersson

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: