Focus utveckling

Jag fick faktiskt en smärre chock när Emma fixade ihop denna bild och visade mig, för jisses vad det har hänt grejer! Bilderna är med drygt 2 månaders mellanrum. Vi ska givetvis ta och fota av exteriörbilder på honom om några veckor och lägga upp här och jämföra med de bilderna vi knäppte när han kom. 

Vi har fått många frågor om hur vi lagt upp Focus träning, så jag tänkte att jag skulle ta och svara på det. Vi försöker som alltid att variera träningen, så det blir tre uteritter i veckan och tre pass på banan(som allra oftast, med få undantag). Eftersom Focus i dagsläget tycker bommar är läskiga så blir det inget markarbete som variation, utan istället så tömlongerar vi honom en dag i veckan och rider dressyr två dagar i veckan. Ute i skogen har vi hittills bara ridit lugna ritter i alla gångarter samt klättrat ett par gånger men på grund av underlaget ute så kan vi tyvärr inte klättra så mycket nu. Det får bli mer till våren sen!

Och tyvärr kan jag inte direkt ge specifika övningar som tips. Vi har bara försökt att få honom att jobba i korrekt form genom en mjuk, stabil hand och när han gått helt rätt så har vi berömt massor. När han har krullat ihop sig för mycket så har vi tagit fram och upp handen samtidigt som vi givit en mjuk skänkel för att visa honom vart nosen ska vara. När han istället har tagit nosen framåt och nedåt så har vi uppmuntrat honom till det, eftersom han då gör små försök att ta sig ur sin "comfort zone" helt av sig självt.

Utöver att få honom till att gå i en mer hälsosam form så har vi övat väldigt basic grejer. Tempoväxlingar, övergångar, halter, volter och sådär. Nu har vi också börjat introducera lite skänkelvikningar och öppnor/slutor på honom, så vi är på G framåt :D 

Om ni undrar något speciellt så får ni gärna ställa frågor i kommentarsfältet, så svarar jag där!

/ Anna 
Kommentarer
Anonym säger:

Hur börjar ni träna på slutor/öppnor?

Svar: Vi "bara gör" själva hjälpen, både med sits och skänkel, och försöker med det först. När han gör rätt så får han massor med beröm! Plan B är alltid att ha någon på marken som förtydligar skänkelhjälpen, och det brukar funka bra tycker jag :)
Emma Elfstrand

2018-03-16 | 14:23:44
Anonym säger:

Visst på bild 1 så går han bakom lod men på bild 2 så är han alldeles för öppen i formen enligt vad jag lärt mig..

Svar: Han går ju precis på lodplan på andra bilden? Kanske någon cm framför, men jag föredrar det och fria luftvägar framför bakom lod alla dagar i veckan :)
Emma Elfstrand

2018-03-16 | 17:31:43
Daniela säger:

Man får också tänka att han är i "uppåt"-biten av sprången i galoppen på andra bilden, så om han är lite framför lod så jämnar det ju ut sig eller vad man nu ska säga :)

Svar: så sant så ☺
Emma Elfstrand

2018-03-16 | 19:55:57
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.co

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: