Angående min sits och Focus tunga

Vi fick en del kommentarer om både min sits och Focus tunga igår när vi lade upp videon från Pay and riden, så jag tänkte att jag skulle ägna ett inlägg åt att förklara lite.

Det var några som kommenterade och frågade om jag "visste att jag satt framåtlutad i traven", och ja, givetvis gör jag det! Jag är fullt medveten om hur det ska se ut, men kanske inte helt medveten om hur det ska kännas än. Jag försöker nämligen "skola om" min sits. När jag lärde mig sitta ner i traven så lärde jag mig att man skulle sitta tungt på rumpan. Tänka låååånga långa ben, och sitta så tungt man bara kan. Men nä, det är inte riktigt rätt sätt. Det blir ju snarare att man hindrar hästens rörelser om man sitter så. Därför försöker jag nu att ändra det genom att sitta mer lätt med rumpan och mer på blygdbenet, liksom. Därför hänger inte riktigt min överkropp med än, för jag orkar helt enkelt inte riktigt. Jag fokuserar på att sitta rätt i sadeln och vara mjuk fram till handen, sen får axlar och armar komma med tiden helt enkelt. Jag är låååångt långt ifrån nöjd med min sits. Däremot är jag nöjd med hur jag inverkade på honom i lördags. Vi har ju liksom bara känt varandra i drygt 2 månader, så jag lägger inte så stor vikt vid att sitsen inte är där jag vill ha den än. Däremot ska jag kämpa som bara den för att komma dit jag vill med den!

Och angående Focus tunga. Jisses, lugna ner er ;) Det är bara en tunga! Och ja, får vi avdrag så får vi. Ingen big deal angående det. Vi har liksom knappt börjat vår resa tillsammans, och vi ska nog allt hinna åka till specialisttandläkare, prova olika bett osv under vår tid tillsammans. Jag ser det inte som en stor grej om jag ska vara ärlig. Självklart ska vi försöka jobba bort det så mycket vi bara kan, men går det inte så går det inte. Dessutom är tungan inne mycket mer i munnen under hemmaridpass när han är i balans och går i rätt form och är avslappnad, men han spände till på banan så då åkte tungan ut. Tror och hoppas på att det kommer lösa sig med tiden med mer rutin och hela den biten :) 

 
/ Anna
Kommentarer
Ellen - tävlingsryttare säger:

Jag tycker att du sitter fint men väldigt kloka tankar om din sits. Håller med dig precis!

Svar: Tack snälla :D
Emma Elfstrand

2018-03-09 | 13:47:44
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se/
Vendela säger:

Vem fan bryr sig om en liten tunga? :P
Vi har en ridskolehäst som kör den stilen, han är stor och har svårt för balansen så är väl ett sätt for honom att hålla den, precis som Fokus (om så är fallet).
Tyckte du gjorde en super fin ritt! Sitsen kommer med tiden, och bara för att ridhandboken säger en sak behöver inte det fungera för alla ryttare. Kolla på Yvest Bost. Hur "fint" rider han enligt ridhandboken? :)

Svar: Vad gulligt :) Tack snälla! Ja Bosty är verkligen en cool ryttare som visar att man kan lyckad trots att man inte följer idealet :)
Emma Elfstrand

2018-03-09 | 13:59:13
Bea säger:

Tack för ni delar med er av era videos! Hoppas att ni fortsätter med det det 💕 Jag tycker det så härligt att få hänga med er om än genom skärmen på datorn!

Svar: Tack snälla för din kommentar <3
Emma Elfstrand

2018-03-09 | 14:51:41
Ronja säger:

Äsch då, sitsen tar ju tid. Dressyrsits är ju inte så lätt som det ser ut. Jag har lätt för att hamna i stolsits, jätte jobbigt! Men fick höra av någon som sa att vi kvinnor kan hamna lätt så i sin sits, då vi är byggda på ett annat sätt än männen. Rätt intressant det där. Alla har olika kroppar och det tar olika tid att "bygga" om sig liksom. Sen är det beroende på häst såklart. Tkt ni red jätte fint! :)

Svar: Ja jag har också hört det! Att männen har som en "pall" att sitta på med sittben + något mer ben medan kvinnor bara har sittbenen egentligen att sitta på, fett orättvist ;) Tack snälla du! :)
Emma Elfstrand

2018-03-09 | 19:01:53
Emma säger:

Jag tycker du ändå ser ut att ha en effektiv sits, du rider väldigt mjukt och fint :) Själv håller jag på att bli tokig på min sits. Jag började rida igen efter ett långt uppehåll och min sits är inte rolig nu alltså. Hamnar lätt i stolsits och blir baktung liksom... Kanske ett tips för en video/blogginlägg i framtiden? Sitsövningar och sitslära.

Svar: Tack snälla! det är verkligen inte lätt att få till en bra sits så vi ska försöka få till videos om detta också ☺
Emma Elfstrand

2018-03-10 | 09:55:23
Erika Pettersson säger:

Klart det tar långtid o lära känna en ny häst, skola om sin sits osv. Men folk är duktiga pp att tycka till och kommentera

2018-03-11 | 16:08:58
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/
Lotta säger:

Jag skulle säga att många ser ridningen och sitsen som en slutprodukt, inte något levande. Man vill ha den där sitsen som passar i pepparkaksformen typ. Om man istället ser sitsen som en rörelse precis som allt annat så kanske det blir lättare att förstå att en häst som inte orkar bära en inte är redo för att ha någon som sitter i den lodräta sitsen, det blir helt enkelt för tungt då. Eller om man har en häst med mycket gång så krävs det mycket stabilitet i ffa transversus. Om man inte har lärt sig att koppla på denna muskel och den är tillräckligt stark för uppgiften så blir det också svårt, detta ser man ofta på dressyrryttare som sitter och juckar på hästen eller där man ser ryttarens huvud och nacke som åker fram och tillbaka så man tror att hen jobbar på att utveckla diskbrock. Jag skulle säga att din sits du har där Emma är nog ganska ändamålsenlig för uppgiften, det är ju inte så att ni rider Intmedier direkt. Möjligen skulle jag vilja få "in svansen" på dig en aning, men det är som sagt en styrkefråga också.
Fortsätt att träna så blir det nog bara bra!

Svar: Vilken klok kommentar! :)
Emma Elfstrand

2018-03-12 | 13:17:42
Bloggadress: http://https://nouw.com/h%c3%a4stsurr
Karin säger:

Nu har jag kollar på videon (brukar spara ihop ett par stycken för att njuta ordentligt) så blir jag förvånad över vad problemet är. Tycker det är väldigt fint ridet eftersom ni båda har känt varandra en så kort tid. Sitsen som du vill ändra på är inget som bara ändras, vilket vissa verkar tro. Har hört någon gång att om en gör något i 1000 timmar på "fel" sätt så måste en göra det "rätt" i 1000 timmar. Bara att kämpa på! Tungan uppfattar jag som att hästen blir osäker och spänd. Lite som att han måste kolla på allt samtidigt som lösa uppgiften på banan. Och då kan en ju inte hålla in tungan också, det blir u för mycket att hålla koll på!

Summa kardemumma: Du gör ett toppen jobb på den här pay and riden! Ni är båda jätteduktiga och får mig verkligen att vilja börja rida igen!

Svar: Tack snälla vad glad jag blir :D
Emma Elfstrand

2018-03-13 | 15:15:38
Bloggadress: http://karinedlund.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: