Två steg fram, ett steg tillbaka

Under gårdagens dressyrträning så kom jag och Miranda fram till att Focus ska få ett par veckors vila, i alla fall från dressyrarbetet. Jag har tänkt att han ska få gå någon skritt-uteritt, promenader för hand samt mental träning för Anna, där det kan bli uppsuttet också. 

Varför detta då? Jo, vi har tagit några kliv tillbaka med honom nu. Jag trodde först att det bara var en vanlig liten svacka som kommit, men igår på träningen så blev det tydligt att Focus behöver ett break. Miranda satt upp och kände på honom, och hans acceptans av bettet var väldigt illa. Något som en annan kanske hade kallat "tjafsig", för det är väl kanske lite så han upplevs. Grejar mycket med tungan, huvudet far åt alla håll och kanter och han är allt annat än "stadig i formen", liksom. Det känns tråkigt såklart, men det har varit en intensiv vår för honom med mycket nya platser, tävlingar och helt nytt träningsupplägg, så det är helt klart nödvändigt att backa tillbaka. 

Det känns dock skönt att ha det konstaterat, för det har kommit lite smygande under veckan och blev tydligt på söndagens tävling. Jag är så glad att jag har Miranda, som inte bara har erfarenhet av liknande hästar som Focus, utan också är så himla klok och en riktig stöttepelare. Hon gav massor med peppande ord igår också. Det kommer ta tid detta, och vi kommer kanske få sådana här bakslag några gånger om, men allt slit kommer vara värt det. Det kan komma att ta några år, men då får det väl göra det då. Han ska få blomma ut, min lilla Focus <3

 
Idag har Tage och Bella fått klättra lite i skogen med lill-Emma(som är frisk efter sin hjärnskakning!) och stor-Emma. Focus har fått vila och Boppen hopptränar med pappa nu ikväll! 
 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Det kommer bli så bra så <3

2018-06-20 | 16:55:23
Sätilaryttaren.se säger:

Underskatta inte vila, det är en magisk träningsform. Jag tycker att det är så häftigt med vila. När mina hästar har haft en intensivare period med mycket nytt så får de ett par dagar till ett par veckors vila (lite beroende på häst) Håjt är väldigt tydlig när han har för mycket ny information som ska sorteras. När det är för mycket för honom att sortera så får jag inte tag på honom förrän han har bearbetat allt och när allt är bearbetat så sitter det :)
Jag tror att Focus kommer ha tagit ett jättesteg i utbildningstrappan efter en liten break :)

2018-06-20 | 16:59:00
Bloggadress: http://satilaryttaren.se
Malin säger:

Nu vet inte jag hur lika konsekvenserna för utmattning på häst mot utmattning för människor. Men jag jobbar mycket med människor som varit utmattade och när det blir för intensivare det kan räcka med en familjemiddag eller återgång beroende på individ så blir det bakslag, man bli okoncentrerad, flack, trött osv och det kanske är liknade för hästar och i så fall inte konstigt att Fokus är som han är. Man brukar säga att det tar lika lång tid att komma ur en utmattning som att gå in i den. Som sagt vet inte hur lika det är för hästar och människor men jag tycker ni är väldigt inspirerande i ert tänk kring hästen och att ni verkligen jobbar för honom och vad som blir bäst för honom 🙌

2018-06-20 | 18:35:29
Linda säger:

Klokt av er att låta han vila. Det brukar hända grejer under viloperioderna. Jag har ofta märkt att folk har så svårt att låta hästarna vila lite då och då men jag kan verkligen inte förstå det. Min häst får flera perioder på ett år som han bara får vila och ta det lugnt på och efter varje paus så blir han trevligare att rida. Så häftigt!
Jag tror också väldigt mycket på Fokus och dig Anna, jag tror ni kan gå väldigt långt, det sa jag redan första gången jag såg han. Såå snygg och fin utstrålning. Jag hejar på er men det vet ni redan. Kram på er <3

Svar: Tack Linda! Kram <3
Emma Elfstrand

2018-06-20 | 19:50:31
lina säger:

Anna, jag älskar hur ödmjuk du är inför era hästar. Speciellt Focus. Du verkar vara världens mest sympatiska människa och jag förstår verkligen att folk ser upp till dig. Dessutom är din humor awesome, jag skulle typ vilja hänga med dig bara för att få skratta lite :D

Svar: Haha åh, tack för den typ finaste kommentaren jag någonsin fått! <3
Emma Elfstrand

2018-06-20 | 21:38:06
Anonym säger:

Det gör ni väldigt rätt i. Den typen av hästar behöver LÅNG tid för att landa innan man börjar åka ut med dem. Speciellt om han, som ni skrivit, varit "utbränd" innan. Jag tror också att han behöver vara väldigt redo för sin uppgift innan man utsätter honom för den. Är han inte helt balanserad ska han kanske inte gå LB:3 t ex. Det blir ju en stress i sig och en otrevlig upplevelse för honom, som bara tär på hans självförtroende. Ni har hur många år som helst på er - träna på i lugn och ro hemma och åk ut först när han känns väldigt säker på sin sak på hemmaplan. Ge det tid, så blir det säkert superbra i slutänden!

2018-06-21 | 00:54:39
Anonym säger:

Sånt här ingår i hästägarskap. Ibland går det bakåt och ibland framåt. Man lär sig av allt. Ni löser detta!

2018-06-21 | 14:53:25
Hanna säger:

Håller helt med Anna! Ni tänker inte ”fan då kommer jag inte kunna tävla” och pressar hästen, utan gör det som är bäst för den!

Ni är bäst! Och verkliga förebilder! Jag vill bli som er när jag blir stor!

Svar: Tack fina du ♥
Emma Elfstrand

2018-06-22 | 07:55:20
Erika Pettersson säger:

Låter klokt o låta honom få ett break dom behöver ju de ibland.
De kommer vända sen ska du se o bli bättre. 😊

2018-06-28 | 19:01:37
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: