Kroppshets inom ridsporten

Skulle gärna vilja höra dina tankar om det här kring kroppshets inom ridsporten, finns det något sätt att bryta den? 

Detta är onekligen ett intressant ämne att diskutera, i synnerhet för oss som inte hör till den normsmala kroppen, utan är några storlekar större än så. Sen kan jag tycka att vi inte riktigt har fullt tolkningsföreträde i frågan heller eftersom vi ändå drar "normala" storlekar, som finns att köpa i alla butiker (vi drar storlek M-L/42 generellt i kläder, beroende på passform osv). Det finns större ryttare än oss som rider, som blir mer diskriminerade och shameade, men jag tänkte ändå prata utifrån vårt perspektiv och generellt. 

Först och främst så finns det en generell syn i Sverige om att "överviktiga" personer (har överviktig inom citationstecken eftersom BMI är världens sämsta "mätsystem") bara sitter stilla och äter chips och godis, när verkligheten antagligen ser helt annorlunda ut. Många av oss är överviktiga pga gener, sjukdomar osv, och har fått kämpa i motvind hela livet. Själv så rider jag generellt en- två hästar/dag, gymmar 5-6 dagar i veckan och äter hemlagad vegansk kost varje dag. Ändå ser jag ut som jag gör. Jag trivs bra i min kropp som tur är, och det viktigaste för mig är att jag känner att jag mår bra och lever bra så jag ska orka med att både rida och jobba varje dag.

Som ni kanske vet så hade jag ortorexi under gymnasiet och därför är jag väldigt anti allt som kallas för dieter osv nu i vuxen ålder, och är noggrann med att inte bli för strikt med min egen kost, utan både äta det som jag tycker är gott och bra för mig (dvs en varierad kost). Detta tror jag är den bästa livsstilen för alla, om du ska orka med att ha en långsiktig livsstil där du mår bra både i kropp och knopp. Ifall du gör detta och tränar regelbundet kan du omöjligt ha en ohälsosam livsstil!

Nu till ridsporten då. Ridsporten är onekligen en idrott med mycket kropps/utseendehets, men frågan är om inte de flesta idrotter är likadana? Många kanske inte förväntar sig att en lite större ryttare ska kunna prestera lika bra som en smal ryttare, men let´s face the facts: Hur bra ryttare du är grundar sig inte i hur många kilon du väger! Det grundar sig i din ridkänsla, talang, kroppskontroll, koordination, smidighet, styrka, mod, envishet och förtroende/känslan för hästen. 

Så länge ridsportbutiker fortsätter utesluta större storlekar i ridkläder, och framför allt: enbart visa sina kläder på modeller av en viss kroppstyp, så kommer kroppshetsen att fortsätta. Detsamma gäller vilka ryttare ridsportmärken väljer att sponsra/synas hos. Det finns många duktiga större ryttare, men min känsla är att företag väljer att synas hos ryttare som tillhör normen för att de hellre vill att sina kläder ska synas på smala personer. En "rolig" anekdot gällande detta kan vi berätta. Gina Tricot släpper som ni vet ryttarkollektioner ett par gånger/år, och de brukar skicka ut pressutskick till diverse ryttare/influencers inför detta. För ett par år sedan fick vi mail från Gina som undrade om de fick skicka kläder till oss, och de undrade då vilken storlek vi hade och vart de skulle skicka kläderna. Efter att vi skickat vår adress och att vi bar stl L så hörde vi inget mer från dem, och inget pressutskick med kläder fick vi, utan deras kläder syntes enbart på "small-tjejer", och jag har inte sett dem marknadsföras på några större storlekar efter detta heller...

Vi ska försöka ändra på detta med Uniquestrian Equipment (vårt ridsportmärke som kommer lanseras senare iår), som vi hoppas ska kunna inkludera alla kroppstyper, och kläderna ska såklart marknadsföras på olika modeller också. 

När det kommer till ridskolor/ridklubbar tycker jag det är viktigt att inte behandla någon annorlunda för att den personen ser annorlunda ut, eller kanske inte har lika fina kläder osv som någon annan. Vissa ridskolor har invägning och tillåter inte ryttare över en viss vikt. Detta är jag som tidigare ätstörd som ni förstår väldigt emot då jag vet hur mycket ångest och tvångstankar kroppsvikt kan ge en person (kasta ut den där jävla vågen för fan). Istället tycker jag att ridlärare ska se till sunt förnuft. De större ryttarna ska tilldelas de större hästarna som orkar dem. Med ögonmåttet är det enkelt att se vilken ryttare som bör sitta på vilken häst. Även större ryttare kan utan problem rida på viktbärande, stora kallblod exempelvis. Sen är det även så att en stor ryttare i balans är betydligt behagligare för en häst att ha på ryggen än en lätt ryttare i obalans. 

 
Har ni själva erfarenhet av kroppshetsen inom ridsporten? Tror ni den går att bryta på något vis?

/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Jag hade en liten paus för ca 4-5 år sedan med ridningen, då jag kände att jag var pressad att rida en häst som jag inte ville rida. Då började jag fundera på om jag skulle byta ridskola, men där kom förstås den där äckliga viktgrånsen in! Jag vägde tydligen för mycketlång och det kändes som diskriminering åt oss större ryttare. I dagsläget rider jag flera dagar i veckan och känner mig inte alls obekväm osv. Kram på er!❤

Svar: Skönt att du idag kan rida och känna dig bekväm :D Kram ♥
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 09:28:14
Linda säger:

Tack! ❤️

2018-06-05 | 11:48:03
Lina G säger:

Tack för att ni skriver om detta. Ett så viktigt ämne. Som stor själv har jag blivit dåligt behandlad bara för att jag är större än de andra. Har hört ett flertal gånger att jag är för stor för min häst. Sanningen är dock stt jag aldrig hade ridit min häst om han hade sagt nej. Jag tränar min häst med positiv förstärkning och är jättenoga med utrustning. Är dessutom rätt påläst om hästens anatomi och hur utrustningen påverkar jämfört med andra(speciellt i min ålder). Så jag är fullt medveten om hur viktigt det är med vissa grejer. Sen tror jag på att en balanserad ryttare med korrekt passande utrustning är bättre även om ryttaren är större jämfört med en mindre ryttare med fel inpassad utrustning. Sen beror det ju också på hur man rider tycker jag, ser man till att hästen går i en hälsosam form så mycket som det går blir det ju bättre. :)

Svar: Så sant! Jag tror att man som "större ryttare" märker väldigt tydligt om hästen tycker att du är för lång/tung för den, och det borde dessutom kännas mer obalanserat för ryttaren så denne därför får insikt i att hen kanske borde rida en större häst. Vi som är större än normen är redan så medvetna om det, så det är inte direkt så att vi behöver någon påminnelse från någon annan!
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 12:44:27
Bloggadress: http://linagreeen.blogg.se
Filippa säger:

Jag är så tacksam för eran fina blogg, youtube och instagram. Ni tar upp så bra ämnen på ett proffsigt sätt, TACK! Jag är väl egentligen inte så jättestor men ändå större och bredare än idealet. Jag har betydligt större och starkare lår än de flesta ryttarna men tack och lov aldrig själv fått några kommentarer osv för det. Den ända som riktigt trycker ner på mig är nog jag själv. Jag har så svårt att se mig själv som bra, både i saker jag gör och mitt utseende. Man blir alltid så peppad av era inlägg och videos. Ni dömer ingen och känns såå ärliga och härliga ;) Längtar ihjäl mig tills ni släpper eran kollektion😍😍

Svar: Åh tusen tack för din kommentar fina du ♥
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 14:24:32
Anonym säger:

Bra inlägg! ❤️

2018-06-05 | 14:37:59
Anonym säger:

Alltså ni är bara så underbara i mina ögon! Tack för ett stärkande och upplyftande inlägg ❤

Svar: Åh tack snälla ♥
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 14:45:03
Daniela säger:

Så jävla viktigt ämne Emma ❤❤ jag har fått många sneda blickar när jag ridit, då har jag ändå som mest vägt 95ish kilo. Förstår inte att när en kvinna väger över 80kg så är det som om världen skulle gå under, men männen då? Hur många män i eliten väger över 80 tro? Det är nog en hel del. Dubbelmoralen är så skrattretande dum 🙄 nu är jag ju ingen superryttare, men jag gör så gott jag kan och försöker förbättra mig varje dag, det måste ju räknas för något iallafall?

Svar: Eller hur! Tror att många glömmer bort detta, men det är ju typiskt dagens samhälle, att vi kvinnor alltid ska bedömas/bestraffas för hur vi ser ut :/ Verkligen, det är det allra viktigaste :)
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 14:59:42
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Anonym säger:

Det ska inte spela någon roll av vikt, ålder, erfarenhet, kön mm. Jag började rida som 12 åring och var bokstavligen rädd för de lika gamla stalltjejerna som hade ridit sen 5 års ålder. Jag kom ikapp dem och insåg att de inte var så farliga men jag har alltid fått rida de större hästarna och alltid varit lite långsammare på att springa, det ska inte spela någon roll utan alla ska få samma chans oavsett vad! Det ni gör är BÄST!❤️

2018-06-05 | 15:18:02
Anonym säger:

Jag har haft ätstörningar och är påväg tillbaka i stabila matvanor, detta kom pga av storlekar på kläder. Jag skämdes över stl 40 i byxor, gick ner i vikt tills mina nära o kära blev oroliga för mig, då vände det. Nu bär jag stl 34-36 i byxor men ridningen ger mig återigen ångest över min kropp. Att se videos när jag tävlar får mig att tycka att jag har tjocka ben (eftersom byxorna är vita) och jag återgår till att äta mindre och hälsosammare alternativ såsom sallad... att man kan påverkas så mycket av en sport är galet😕

Svar: Så tråkigt att ridsporten ska få en att känna ångest :( Får erkänna att just tävlingsoutfits (de vita ridbyxorna) inte är det jag känner mig mest bekväm i heller, men jag försöker att strunta i det och bara fokusera på själva ridningen.
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 15:31:20
Elin säger:

Det är så bra att ni tar upp detta, jag har t,ex pga genitiken extremt lätt att gå upp i vikt och får ligga på kaloriunderskott plus träna flera dagar i veckan för att inte gå upp och i och med det har jag fått en lättare form av ätstörning från och till och jag generellt hatar godis ( tycker bara det är äckligt) och fått endel kommentarer när jag tackar nej för jag inte gillar söta saker mm och folk säger typ "aha det syns inte" okey jag äter inget vitt bröd, socker, chips 1 gång i månaden och äter mat enligt kostschema men men om du nu ser det måste det vara ju stämma
Tack för ni tar upp detta, många som blir påverkade av hetsen som finns❤️

2018-06-05 | 15:39:21
C säger:

Jag har en hel del dåliga erfarenheter vad gäller vikthets och mobbing på ridskolor.
Jag blev till exempel i princip alltid nekad att rida min älskade sköthäst som jag tog hand om i många år. Hon var en C-ponny av lite rejälare modell som inte hade några problem att bära upp en liten vuxen ryttare. Men jag fick höra att jag var för stor för att rida ponnyn (trots att andra i min storlek, och även ännu större ryttare red henne). Jag vägde då omkring 55 kg och drog storlek XS-S. Jag fick på grund av detta för mig att jag var tjock och bestämde mig för att banta, trots att jag endast var 13-14-15 år gammal när detta pågick som värst. Jag fick också höra att jag var alldeles för lång för att rida ponny, trots att jag "bara" var 165 cm lång, vilket jag inte tycker är speciellt långt för en balanserad ryttare på en lite maffigare ponny. Jag började därför gå runt och hänga med axlarna och dra in magen för att se mindre ut. Det slutade med att jag fick jätteont i ryggen och att jag satt som en banan på hästryggen.

Jag tvingades rida stora, höga halvblod som jag inte alls kunde rida ihop. Jag hade ingen kontroll när jag red och blev osäker och orolig. Jag kände mig för liten och väldigt obekväm. All glädje i ridningen försvann.

Otroligt orättvis behandling enligt mig.

Idag rider jag inte längre, och har inte gjort det på flera år, då jag vägrar att rida på just den här ridskolan (som är den enda som finns i närheten av där jag bor)och tyvärr inte har möjlighet att ha egen häst.

Tack för att du tagit upp detta superviktiga ämnet! Håller helt med om det du skriver! :)

Svar: Så himla tråkigt att det ska bli så :(
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 16:12:06
Anonym säger:

Bra inlägg. En sak jag hade att ni gjorde är att sluta kommentera negativa/kritiska kommentarer i bloggen. Till ex bland söndagsfrågorna.


Vi måste sluta kommentera andras kroppar och sådana kommentarer borde inte få uppmärksamhet. Jag mår dåligt av att se de kommentarerna

Svar: Tack för din input!
Emma Elfstrand

2018-06-05 | 18:43:54
Anonym säger:

Jag själv hade grova ätstörningar då jag var 14-16år svalt mig själv så jag tappa 20kg på 2 månader men har nu gått upp och ät rund igen som jag tidigare varit men då fick jag höra av min ridlärare att jag måste gå ned i vikt för att det intr finns någon häst som orkar bära mig längre... Jag är då alltså 185cm lång och väger drygt 100kg de hästarna de här är 160+ hög bör inte jag kunna rida dom liksom?

2018-06-05 | 19:52:18
Anonym säger:

Bra och viktigt inlägg. Som tyvärr gäller hela samhället, inte bara ridsporten.

2018-06-06 | 04:58:42
Anonym säger:

Jag har alltid fått höra att jag är för liten för min före detta häst en ridtravare på 168cm. Jag är 159cm och väger 48kg ... så jobbigt rider nu ett russ .

2018-06-07 | 11:23:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: