Bellas träning

Hur lägger du Emma upp träningen för Bella nu första tiden och vad har för mål tills i höst?

Den här frågan kom egentligen in till våra söndagsfrågor, men jag tänker att jag svarar på den i ett enskilt inlägg istället :) 

Precis som för våra andra hästar så är min grundplan att rida ut med Bella varannan dag, och rida på banan varannan dag, generellt. I lugnare perioder blir det mer uteritter till exempel, och det beror även på vad vi behöver träna på för tillfället. Planen är i alla fall att rida henne 5-6 gånger i veckan, beroende på hur lugna/hårda pass vi kör. Hon är en väldigt pigg och ambitiös häst, så nu gäller det att jag lär mig att läsa av henne för att se hur hon visar att hon är trött osv. 

Imorgon ska vi äntligen iväg och prova sadel, så från och med då kan jag äntligen köra igång med vår träning på riktigt. Nu har det gått lite på halvfart eftersom jag rider i en sadel som är för liten för mig/inte passar mig, och som inte ligger optimalt på Bella. Då vill jag inte rida för hårt, utan rider mest för att hon inte ska behöva ställas av nu. Från och med imorgon tänker jag som såhär:

♥ Generellt varannan dag i skogen och varannan på banan. Därför kommer veckoschemat att variera endel.
♥ Konditionsträning. Nu vill jag komma igång och konditionsträna Bella ordentligt i skogen. Eftersom hon bara blivit riden i ett år har hon inte samma grundkondition som exempelvis Boppen har. Galoppen är dessutom något hon behöver träna mycket på och hon skulle behöva förlora lite fettmassa, så det blir toppen träning för henne!
♥ Klättring. När vi rider i skogen ska jag även passa på att klättra endel med henne för att bygga upp hennes svagare bakdel. Just hennes styrka i bakdelen är hennes största "nackdel" skulle jag säga, och det vi behöver jobba på mest. 
♥ Dressyren. Även i dressyren kommer jag lägga mycket fokus på att stärka henne i bakdelen. Just nu jobbar vi mycket övergångar, framförallt skritt - galoppövergångar som hon tycker är jobbigt. Hon har ganska svårt för att fatta galopp från skritt just nu eftersom hon inte riktigt orkar, men det har redan blivit bättre tycker jag. I dressyren kommer jag även, precis som på våra andra hästar, jobba mycket med att hon ska utveckla en bra egen balans där hon kan länga ut sin yttersida fint. Hon har redan en väldigt god balans för att vara riden så kort period, men självklart kan även denna bli bättre! Eftersom hon är såpass svag i sin bakdel fortfarande är byten inte direkt något hon orkar/kan just nu, så när styrkan kommer på plats ska jag se till att Miranda hjälper oss med detta också.
♥ Hoppningen. I början kommer jag att hoppa mycket småhinder, för att jag själv ska komma in i Bella-ridningen på hinder. Att hoppa banor på 110 är inget problem för Bella (hon har gått felfri 110 på tävling) men jag ska inte försöka mig på att göra det med en gång, om jag säger så ;) Överlag kommer jag nog att jobba mycket med bommar/småhinder på banan för att själv få rutin, och för att gymnastisera och stärka Bella. Jag tar hoppningen lite som den kommer och har inte bråttom med att komma ut på tävlingsbanan, utan det får ske när jag känner mig redo :) 

När det kommer till höstens mål så kanske jag låter tråkig nu, men jag har faktiskt inga, haha. Det är väl kanske att jag har som mål att komma ut på tävlingsbanan i höst då, men jag har inga specifika höjdmål eller så, utan det får bli som det blir. Mitt enda mål nu är att lära känna Bella ordentligt och få till en så bra ridning på henne som jag bara kan. Och att hitta en sadel som passar oss båda, hehe. 

 
Jag är i alla fall väldigt glad över köpet av denna fina tjej. Hon är så himla rolig att rida varje dag och jag ser alltid fram emot ridpassen med henne. Hon bjuder på så fin känsla i ridningen och vill alltid göra sitt bästa. Dessutom är hon en så trygg individ vilket är skönt. Jag är en väldigt kräsen ryttare och det är sällan som jag tycker att andra hästar förutom Boppen är roliga att rida, så jag blev chockad över hur bra jag klickade med Bella med en gång. 

/ Emma

Kommentarer
Elin säger:

Hej!
En fråga ang inlägget. Eftersom Bella har hoppat mke stora/höga hinder med sin förra ryttare, känner du inte då att du ska fortsätta med det så att Bella inte blir ”ovan” helt plötsligt att hoppa högt. Förstår självklart att du vill hoppa mke studs, längre hinder för att stärka henne samt dig själv :) Du kanske planerar att hoppa högt med henne också under veckorna, missförstod dig kanske lite? Kram :)

Svar: Jag tror inte att hon har ont av att hoppa lite lägre under en period, för hon är en såpass självsäker häst :) Jag kommer börja lågt och höja hindren successivt ju mer jag kommer in i ridningen, och sen får vi se hur lång tid det tar innan jag är uppe på Vendelas nivå som hon hoppade med Bella. kram!
Emma Elfstrand

2018-06-11 | 13:03:49
Elin säger:

Lägre hinder* ska de stå ;)

2018-06-11 | 13:05:18
Anonym säger:

Hej!
Har också haft en Bella som var hopphäst, hade lite sned bläs och var rolig att rida varje dag.

Hoppas att det blir bra för er framöver. :)

2018-06-12 | 10:18:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: