"Bara" ridskoleryttare

Gärna också om hur du ser på ryttare som "bara" är ridskoleryttare. För mig som är en sådan ryttare just nu känns det som om man ofta ses ner på för att man inte har en egen häst, att man inte får ha fina saker, dressyrstövlar etc bara för att man inte har en egen häst. Hur ser du på ridskoleryttare från ett privatryttarperspektiv? 

Intressant fråga att diskutera, och intressant att höra ditt perspektiv! För vår del så var det längesedan vi gick på ridskola, och i början av 2000-talet så känns det inte som om det var lika mycket fokus på utseende och yta i stallet, utan då var det hästarna som var det viktiga. Vi red på ridskola i 2 år ungefär innan vi skaffade egen häst, men även efter detta fortsatte vi att rida på ridskola. I vår lilla klubb (på landsbygden) har det aldrig känts som om någon har sett ner på någon annan bara för att de har varit ridskoleryttare, utan vi behandlar alla likadant och har alltid gjort det. Däremot kan jag tänka mig att det inte är likadant på alla ställen. 

Vi själva skulle aldrig se ner på någon bara för att de rider på ridskola och inte vill/har råd eller möjlighet osv att ha egen häst. För oss är det en självklarhet att alla som vill ska få hålla på med hästar, och på vilket sätt/hur ofta spelar ingen roll så länge du behandlar hästarna och de andra i stallet med respekt. Så borde egentligen alla resonera, men pga låg självkänsla och dåligt självförtroende kommer det tyvärr alltid finnas de som försöker trycka ner andra för att själva må bättre.

Av erfarenhet vet jag att många ridskoleryttare dessutom är väldigt ambitiösa och duktiga. De jobbar kanske extra i stallet för att kunna rida fler lektioner och för att lära sig mer, till exempel. En sådan ambitionsnivå är något att se upp till, och dessutom är det bra många ridskoleelever som är duktigare ryttare än de som har egen häst. 

Angående utrustning tycker jag också det är en självklarhet att ridskoleryttare ska få köpa det de vill, även om de inte har egen häst. Vill du köpa ett schabrak att ha på klubbtävlingen, gör det. Eller ett par dyra dressyrstövlar, eller de billigaste ridbyxorna du kan hitta. Det finns inga fel, så länge utrustningen passar både dig och hästen liksom (det kanske inte är en så god idé att köpa en sadel exempelvis, haha).

En 10 år gammal bild på Anna från den gamla goda ridskoletiden ;)

/ Emma
Kommentarer
Malin säger:

Jag rider på ett ridcenter som fokuserar på vuxna som rider och jag verkligen tacksam för den typen av verksamhet. Det finns flertalet som ridit där i 10-20 år för att de själv inte har tid eller råd att skaffa egen och det tycker jag inte man ska klanka ner på utan uppmuntra för det är ju ändå ridningen som för oss samman. Sen om man vill ha perfekt utrustning eller sen billigaste det är ju upp till var och en och det tycker jag aldrig man ska dömmas för så länge det inte skadar hästen.

2018-06-07 | 10:42:39
Emma säger:

Jag rider på ridskola och är fodervärd på en av ridskolehästarna, ser inget problem med att köpa utrustning till henne. Har säkert 15 schabrak, egna träns, benskydd, blingpannband och sprengerstigbyglar när jag rider osv. Precis som att jag hade en egen häst, bara att hon inte är min alla dagar och jag inte äger henne på pappret :) Dessutom kommer dagen då jag köper en egen häst så småningom, och då har jag ju redan en hel del utrustning redo. Antingen har man användning för utrustningen eller bara vill köpa för att det är roligt, det går bra hur som. Och om man väljer att köpa det allra billigaste eller dyraste spelar inte heller någon roll, och man väljer ju själv om man ens vill köpa något, det ska inte finnas några regler liksom:)

2018-06-07 | 14:56:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: