Van vid bett?

Men ni har ju tävlat fokus i dressyr och då är han väl van vid bett eller?

Fick den här frågan under mitt "FredagsFråge"-inlägg, och tänkte skriva lite om det i ett enskilt inlägg.

Ja, Focus är kanske van vid bett, men han är långt från bekväm med att ha det i munnen. Han gapar och håller på en hel del med tungan, och även fast jag upplevde att det blev bättre med tiden, så blev det också sämre den sista tiden innan vi provade vårt bettlösa alternativ. Så nu börjar vi om från början! Anledningen till att jag inte testat bettlöst tidigare är dels för att jag varit lite lost med vilket alternativ jag skulle testa först, och dels för att jag helt enkelt inte vågat. Han har kastat sig under ridpass, och då har jag på något sätt känt mig tryggare vid tanken att han har ett bett i munnen. Löjligt kanske, men nu har vi ju hittat vårt alternativ som bägge känner sig trygga med, så det känns bra!

Vi kommer att försöka vänja honom vid bett, och med vänja honom så menar jag helt enkelt att försöka få honom trygg och bekväm med det i munnen. Jag vet inte än när vi kommer börja med det, utan jag förlitar mig på vår tränare Miranda. Hon får helt enkelt coacha oss igenom detta, som är van vid hästar som inte är superglada vid bett i munnen. 

Och anledningen till att jag vill vänja honom vid bett är för att man inte får tävla dressyr på bettlöst. Jag vet att det kan komma att bli ändrat 2019, men då är det skiljda tävlingar samt framridningar, om jag förstått det hela rätt. Så frågan är om ens någon arrangör kommer vilja göra en sådan tävling? I think not. Kan verkligen inte förstå varför man inte får tävla dressyr bettlöst, och inte heller varför i hela friden det är godkänt i hoppningen, men om det ska bli av i dressyren så måste det vara skiljt från de som rider med bett? Jag har själv inte läst någon artikel om det här förslaget, så kan inte garantera att allt jag skriver här är sant, haha. Om ni har någon artikel att länka till så får ni gärna skriva den så jag får läsa mer! :) 

 
/ Anna
Kommentarer
Caroline säger:

Har ni tittat under hans tunga? Så han inte har något där? Våran ponny höll också på med tungan och hon visade att hon hade cancer i munnen.

Svar: Han har varit hos en specialistklinik för hästars munnar, som drivs av en veterinär som är inriktad på hästens tandvård :)
Emma Elfstrand

2018-07-21 | 18:08:06
Emma säger:

Kanske börja med ett bett i munnen som han trivs med, och rida med det bettlösa? :) Så gör man väl när man vänjer in kandar, bara låter stångtygeln hänga löst? (Nu när jag tänker efter kanske det inte är en så bra idé, det blir nog väldigt klumpigt och svårt att få betten att inte ta i varandra)

Lycka till iallafall! Så himla dumt att det är otillåtet med bettlöst, hoppas det ändras i nästa TR!

2018-07-21 | 19:10:51
Anette säger:

Det kluriga är väl att i program från LB och uppåt så är ju en av punkterna under "Allmänt intryck" lösgjordhet, där en av delarna är just accepterande av bettet. Blir ju rätt svårbedömt om det inte finns något bett att acceptera. ;-)
För övrigt kan man läsa lite mer om förslaget här: https://www.hippson.se/artikelarkivet/dressyr/bettlosa-dressyrklasser-foreslas-infor-nya-tr.htm

2018-07-21 | 23:58:05
Ellie säger:

Du kan få låna mitt myler bett och testa om du vill? Jag tror aldrig jag skickade iväg det med Elvis? Hästarna brukar gilla det:)

Svar: Kul! Det gör vi gärna :D
Emma Elfstrand

2018-07-22 | 06:18:24
Anonym säger:

Håller med Anette, eftersom att det är en av bedömningspunkterna behöver det vara lika för alla i klassen. Då får man dela upp bett för sig och bettlöst för sig. Hoppning är en helt annan sak, det är ingen bedömningssport! Där får man dessutom stoppa in lite allt möjligt i hästmunnen, det är väldigt fritt.

Jag anser att bedömningspunkten om hur väl hästen accepterar bettet MÅSTE vara kvar. Det är viktigt att vi i dressyren har hästar som rida på ett trevligt sätt och att vi rider på ett sätt som främjar avslappning och komfort för hästen. Därav viktigt att den finns kvar. De som vill rida bettlöst har egna klasser är en bra lösning. Vill tillräckligt många rida så blir det tävlingar då efterfrågan styr.

Svar: Jag tycker inte detta är logiskt alls och inte främjar en god hästsyn. varför ska hästar som uppenbarligen trivs bättre utan bett tvingas ha det? Som en annan kommenterade så går det fortfarande att bedöma hästens acceptans av huvudlaget/bettet även om du rider bettlöst, och det borde vara den mjuka ridningen och harmonin som ska premieras istället för att prompt ha bett "bara för att det alltid har varit så". Det blir också lika och rättvist för alla eftersom du då då kan välja det huvudlag som din egna häst trivs bäst på!
Emma Elfstrand

2018-07-22 | 08:35:16
Anonym säger:

Det går ju fortfarande bedöma hur väl hästen accepterar bettet även på bettlöst alternativ! Bara för att en rider bettlöst är det inte helt felfritt. Vissa har för hård kontakt, vissa hästar kan då visa saker pga det. Så säg inte att det inte går tävla i samma klass just pga det :) 👆🏼

Svar: håller helt och hållet med! :) tycker det är en självklarhet att detta går att bedöma på samma vis även om du inte har något just i hästens mun!
Emma Elfstrand

2018-07-22 | 09:40:47
Anonym säger:

Det finns kapsoner där ni kan ha bett också men bara använda ringarna på nosdelen! :D Har själv provat 👍🏼

2018-07-22 | 09:41:44
Elsa säger:

Det är super att rida med bettlöst! Jag gör det alltid och på min ridskola går alla hästar på bettlöst till och min min sköthäst(han är shire och 1.95 hög)

2018-07-22 | 17:14:23
lotta säger:

Jag som novis varför får man inte tävla bettlöst?

Svar: För att ridsportförbundet är konservativa och dras med sina gamla traditioner om att du måste rida med bett :/ Väldigt konstig regel enligt oss!
Emma Elfstrand

2018-07-22 | 17:54:33
Anonym säger:

Tack för att ni svarade på min fråga. Intressant att läsa 💪

2018-07-22 | 19:08:20
Gabriella säger:

Tycker dressyren är helt galen. Ju högre upp i klasserna, ju mer skit stoppar man in i munnen på den. Att inte få tävla på bettlöst - eller halsring för den delen - är ju sjukt. Den som klarar av att göra exakt samma rörelser som någon som rider sin häst med kandar och sporrar, har uppenbarligen en mycket bättre kontakt med sin häst och borde få högre poäng. Men det kanske bara är jag som tycker så 🤷‍♀️

Svar: Eller hur! Den som kan rida med fina hjälper och snäll utrustning borde premieras, men det är verkligen helt tvärtom i denna jäkla sport :/
Emma Elfstrand

2018-07-23 | 17:38:41

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: