I vårt stallapotek

Vi fick en förfrågan om att skriva ett inlägg om vad vi tycker är viktigast att ha i stallapoteket. Svår fråga tycker jag, för vi har ganska mycket i vårt stallapotek så det är svårt att säga vad som är viktigast att ha. Baserat på våra hästars tidigare sår och skador så skulle jag säga att detta är det som vi har använt oss mest av:

Klorhexidinspray, Jodopax, Skyddande vitt vaselin, Vet-Flexlindor, honungssalva för sår, kompresser, Snögg animal polster, termometer, bomull, vinylhandskar.

Klorhexidinspray tycker jag är väldigt bra att spraya på små sår eller ställen som behöver desinficeras. Jag sprayade det även på Boppens sår efter att det blivit ihopsytt och vi behandlat det själva, som en sista bakteriedödande avslutning.

Jodpax är bra att ha om hästen har fått hovböld/stengalla och du behöver göra ett våtomslag.

Vitt vaselin är perfekt att ha på ställen som behöver mjukas upp (exempelvis muggskorpor) men också som solskydd på mulen då det sitter så bra.

Vet-Flexlindor är ett stooort måste att ha! Jag vet inte hur många såromslag och hovomslag vi har gjort med dessa lindor. Vi är stammisar på dem, haha.

Honungssalva är det bästa du kan smörja på sår enligt alla veterinärer vi pratat med, eftersom det har en läkande effekt. Det finns lite olika sorter på marknaden, så googla ifall du vill beställa hem något eller fråga din veterinär eller på ditt apotek där det kanske kan finnas.

Kompresser är också ett måste att ha om du ska göra omslag på sår.

Snögg animal polster köpte vi nu till Boppens sår som behövde skydd. Det är som en "klisterbinda" som fäster på hästens hud. Perfekt att ha på ställen där det inte går att linda hästen men du ändå behöver skydd. Sitter inte helt hundra, men ändå ganska bra och garanterat bättre än inget!

Febertermometer för att kontrollera hästens temperatur.

Bomull för omslag. Vi använder det främst till våtomslag i hoven vid hovbölder/stengallor.

Vinylhandskar, för att undvika att sprida bakterier. Även perfekt att ha om du ska massera hästen med liniment och inte vill få den brännande/kylande känslan på dig själv :) 

/ Emma
 

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: