Hästar i flock

Hur ser ni på skador som är relaterade till att hästen går i flock? Som sparkar, sår osv. Är det värt det? Vem har ansvar?

Givetvis är det så himla tråkigt när hästarna skadar sig, oavsett om det sker under ridpass eller i hagen på grund av hagkompisar. Dock måste jag säga att vi inte har haft så fasligt mycket skador just på grund av de gått i flock. Tage har aldrig åkt på något sår som skett av någon annan, och Focus är rätt biten på kroppen, men aldrig fått något värre som gjort att han fått stå eller sy. Boppen har fått två sårskador pga sparkar, men annars har han också varit skonad. Queen Bella har hittills inte fått något heller ;) 

Så med andra ord, JA, det är värt det! Så himla mycket skador blir det inte i vår flock i alla fall. De är superglada över att gå ihop allihopa, så för vår del skulle det inte vara ett alternativ att sära på dem. Givetvis om de får skada på skada på skada kanske, men då får man väl se vilken häst som är "boven i dramat" och se till så att just de hästarna inte går ihop. Men för oss fungerar det som tur är väldigt bra, allt som oftast :) De flesta skador som sker är inte skador på grund av flocken, utan snarare klantgrejer som hästarna gör själva, hovbölder, och i Tages fall lite inflammationer. 

Och den som har ansvar i vårt stall är var och en för sin egen häst. Vi är alla medvetna om att skador kan uppkomma, även om det som sagt sker extremt sällan. Då får man helt enkelt pröjsa veterinärräkningen för det också. Säg att vår inackordering Acce, som är Moas häst, skulle sparka Tage så han får ett sår och behöver sys. Då skulle i alla fall jag aldrig i livet kunna kräva att Moa ska betala den veterinärräkningen, även om det inte är några roliga pengar att lägga ut. 
 
Goaste gänget <3

/ Anna
Kommentarer
Lisa säger:

Tycker ni har en så vettig syn på hästhållning <3

Svar: Tack snälla <3
Emma Elfstrand

2018-07-28 | 10:32:40
Anonym säger:

Jag vill ha min ponny i flock, och han går just nu i flock, han är på sommarbete (tjock o gosig jaa), men annars går han med 2 andra hästar, mammas häst och mammas hästs bästa vän, och dem andra hästarna går i typ små rutor med en häst (det är en större hage med två storhästar) och då så har han och hans kompisar i största hagen på baksidan liksom. Jag ska ha ett stall när jag blir stor, med lösdrift och stall, ridhus, ridbana och allt.

2018-07-28 | 11:12:18
Anonym säger:

Min erfarenhet är att det är lugnare i flocken ju fler hästarna är! 3 har ofta varit oroligt vad jag sett, men blir dom fler kan dom ju dela upp sig om det är några som inte världens fan av varandra så kan dom va i samma hage fast ändå var för sig men med sällskap. Men bara egen erfarenhet !☺️

Svar: det Håller vi med om! Är väldigt bra nu när vi har så många tillsammans för nu delar de upp sig själva i kompisgrupper och kommer undan de de inte gillar lika mycket :)
Emma Elfstrand

2018-07-28 | 14:20:08
Anonym säger:

Min häst har jag i flock på 4 på lösdrift då det är ett litet privatstall och fler hästar är påväg. Små skador så som bitmärken kommer ju nog ca en gång i veckan,men annars så har vi inga större skador. Sen rider jag också på ridskola och enligt mig är det världens bästa ridskola! Hästarna går ALLTID före annat där! De har alla sina 18 hästar i flock och de har heller nästan aldrig större skadorän bitmärken. Ibland som du skrev så är de ju lite klumpiga i hagen och kan sträcka sig osv,men flock är ändå livet enkigt mig! Förlåt för råddig kommentar, haha. Kram❤

2018-07-28 | 15:45:01
Anonym säger:

Håller med er+ att hästar alltid gått i flock och får de bara ”sköta” det själv så går det oftast bra enligt mina erfarenheter:) tack för en otroligt bra blogg

2018-07-28 | 17:08:48
Sabina säger:

Håller med er och hästarna trivs bäst att gå i flock. Dom får göra upp själva om rangordningen i flocken osv och det brukar alltid att gå bra. Min storhäst har nu fått lov att gå själv pga att den hästkompisen som min häst fick gå ihop med tyckte ägaren till den hästen att min häst var väldigt elak, dum osv. Det enda min häst gjorde var att vilja leka och försökte få igång den andra hästen men tydligen var hon elak så vart hon utkastad ur hagen pga lite lek. Min häst är väldigt lekfull och glad och inga tendenser till att vara elak.

2018-07-29 | 09:55:35
Erika Pettersson säger:

Hästar ska ju gå i flock de är mest naturligt och jag tycker fler & fler borde ha sina hästar så än ensamma i rasthagar

2018-07-29 | 22:41:33
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: