Att älska hästarna eller deras prestation

Vi fick den här kommentaren på vår Youtubekanal (i videon där vi pratar om Hatteland på Falsterbo), och jag tyckte den var så klockren:

Finns ett citat som lyder ”man säger att man älskar hästarna men det är segrarna man älskar” Alltså, dem hästar som gör det möjligt för en att vinna, det är dem som älskas och inte hästen i sig.

Jag håller verkligen med om det här citatet. Det är så klockrent på många sätt, och det är precis därför som jag har svårt att hitta förebilder inom ridsporten, just för att många ser på hästarna som tävlingsmaskiner och inte djur. Presterar hästen sämre så är den en hästjävel, men placerar den sig så älskar man den såå mycket... Självklart säger de flesta att de älskar sina hästar, men deras handlingar visar på motsatsen. 

Jag tycker också att detta märks av bland de som är aktiva inom sociala hästmedier. De skriver ofta att de älskar sina hästar i samband med att de har fått bra placeringar på tävling eller presterar bra på träning, men sällan annars. Jag själv är en extrem tävlingsmänniska när det kommer till allt, förutom ridsporten. Jag bryr mig inte speciellt mycket om vad jag får för resultat på tävling. För mig är kärleken till djuren det viktigaste, och det som gör mig glad. Även om jag kan känna otrolig glädje och kärlek när jag har fått bra känsla på träning/tävling så finns det inget som gör mig så glad som att se våra hästar gå tillsammans i hagen och bara njuta av livet. Då blir jag stolt! Våra hästar får vara hästar och älskas alla dagar, oavsett hur de presterar.

Ni vet om att vi har pratat en hel del om hästhållning tidigare, bland annat i den här videon. Jag kommer alltid stå för att antingen så har du en hästhållning som gynnar hästen, eller en som gynnar dig och din plånbok (så länge du har möjlighet att påverka detta själv, det kan vara svårt om du måste anpassa dig i ett stall du står uppstallad i såklart, men detta gäller för alla som har sina hästar i egna stall i alla fall). Så är det bara. Det är ingen åsiktsfråga, utan en faktafråga (precis som feminism). Sen kan själva hästhållningen variera för både de som väljer att gynna hästen och sig själva, men skillnaden är att de som väljer en hästhållning som gynnar hästen inte gör något av egoistiska skäl utan enbart ser till den enskilda individens bästa. Det finns dessutom ett fåtal hästinfluencers som har varit modiga att faktiskt erkänna att de har en viss sorts hästhållning bara för sin egen skull. Tycker det är uppfriskande med den ärligheten istället för att ta till den klassiska bortförklaringen att "hästen trivs bäst så".

Jag tycker att Peder och Lisen är riktiga förebilder inom ridsporten. De visar att du faktiskt kan vara den näst bästa ryttaren i världen (Peder ligger på andraplats på världsrankingen just nu) och ändå ha en bra hästhållning och behandla hästarna med respekt och kärlek. Jag får känslan av att även om de älskar sporten så älskar de hästarna också, på riktigt. Det är säkerligen därför som det faktiskt har gått så bra för Peder. Han är inte bara en duktig ryttare, utan framför allt en duktig hästmänniska och det belönar sig också på lång sikt. Har ni inte lyssnat på hans sommaprat tycker jag verkligen att ni ska göra det. Så otroligt inspirerande!

 En saknad kille ♥

/ Emma

Kommentarer
Anonym säger:

Vilken extremt söt bild!!

Och korrekta tankar

Svar: Tack så mycket :D
Emma Elfstrand

2018-07-24 | 09:40:25
marica säger:

Jag håller med dig, sen kan jag tycka att vissa hästmänniskor saknar känslan helt för att älska sporten och hästarna, dom saknar känslan helt och hållet. Dom bara gör och är, utan av att ha känslan, svårt att förklara... haha.

Svar: Tror jag förstår vad du menar :)
Emma Elfstrand

2018-07-24 | 09:47:10
Bloggadress: http://nouw.com/maricalindberg
Ellen - tävlingsryttare säger:

Vilka kloka tankar, håller med!

2018-07-24 | 11:22:49
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se/
Dragonite (från yt) säger:

Nämen titta, min kommentar! Tack för att ni delar med er av detta citat, som ni säger, det är SÅ sant! Vi delar många syner på hästar och hästhållningen, jag och ni :)

2018-07-24 | 18:40:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: