Utbränd häst

Vi får en himla massa frågor om vad som menas med att Focus är utbränd i hoppningen, så jag tänkte att jag skulle viga ett inlägg åt att förklara det!

Nu vet vi ju i princip ingenting om Focus bakgrund egentligen. Vi vet inte hur han varit hos tidigare ägare, vi vet inte hur han behandlats eller hur de har lagt upp hans träning. Dock så tänker vi såhär; en människa som är utbränd på jobbet blir ju slut i hjärnan och orkar inte göra någonting, liksom. Så vi tänker att Focus är som en utbränd människa, fast enbart i hoppningen då. I dressyren känns han som vanligt.

Med andra ord sitter det helt klart i huvudet, och inte i kroppen på honom. De har antagligen pressat honom för hårt mot vad han själv orkat. Det kan säkert vara så att det hänger ihop också, för med tanke på hur han ser ut i kroppen och hur outbildad han är i dressyren, så kanske muskler och allt sade stopp där och då. Det märks att han blir stressad runt bommar eftersom han knappt ville gå i närheten av bommarna först när vi skulle rida lite markarbete på honom.

Vi tänker försöka jobba på det här, såklart. Om man jämför än en gång med en människas utbrända hjärna så kan man ju inte helt plötsligt börja jobba 100%, utan allt måste gå successivt. Vi vill ändå att han ska känna att bommar och hinder inte är någon big deal, och sen vore det ju himla trevligt om det gick att småhoppa lite för variationens skull. Men han ska inte behöva utsättas för sådan press igen <3 Vårt fokus just nu är att bygga upp hans lilla kropp med hjälp av klättring, uteritter över lag, dressyrarbete och lite markarbete också, sen får vi ta själva hoppandet när han fått lite mer muskler. Vi tänkte att Cillan ska få komma och hoppa honom då, eftersom hon är väldigt van vid alla möjliga hästar att hoppa. Så sådär ser vår plan ut! Lugnt och metodiskt, helt enkelt. Och med en jäkla massa grunder, så ska det nog bli häst av honom också! :) 

 
/ Anna
Kommentarer
Linnea säger:

Min häst var utbränd i dressyren när jag köpte henne, otroligt tunn och dåligt musklad med noll framåtbjudning på ridbana/ridhus. Föregående ägare fick henne inte ens i galopp på bana och hon var ett monster vid uppsittning (försökte både bita och sparkas). Med mycket tålamod och grundjobb så är hon nu en väldigt fin och arbetsam häst! Jag kan klänga upp och ner hur många gånger som helst men det är en enmanshäst, hon släpper inte upp nån annan än mig! Haha.

Svar: Bra jobbat av dig! :)
Emma Elfstrand

2018-01-05 | 15:42:25
Anonym säger:

Såg precis eran markarbetesvideo med focus. Och tänkte på hur han reagerade när han såg och hoppade över bommarna först. Han har säkert blivit utsatt för barrering eller liknande. Kommer inte ihåg om ni sa att han var svenskfödd eller inte, men utomlands i Tyskland ex är det ju ganska vanligt. Jag har kompisar vars hästar blivit utsatta för el i bommarna osv..

Svar: han är holländsk och det kan säkert stämma 😕
Emma Elfstrand

2018-01-06 | 09:47:25
Anonym säger:

Fick ni information av säljaren att han var utbränd eller märkte ni det själva? Var säljaren ärlig vid köpet?

Svar: Vi fick information om det :)
Emma Elfstrand

2018-01-06 | 18:49:33

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: