Första ridbilderna på Focus

Idag tänkte jag bjussa på den första "bildbomben" på Focus. Dessa bilder är tagna på nyårsafton när Anna red honom. Jag tänkte lägga upp bilderna och kommentera under dem vad som händer och hur vi jobbar med problemen. Hoppas ni uppskattar att få se även operfekta bilder där vi visar problemen i ridningen i dagsläget!


Ett stiligt ekipage! Halterna är väl ett typiskt problem för de flesta hästar, och så även för Focus. Han har lite för mycket myror i brallan för att vilja stå still, och när han väl står still så vill huvudet flyga åt lite alla möjliga håll ;) Just nu fokuserar vi bara på att han faktiskt ska stå still tills vi ber honom att gå, och så får vi jobba på finliret när han lugnat ner sig lite.

Focus har tre bra gångarter, och till skillnad från många hästar så rör han sig oftast med en bra takt i traven, vilket syns på att de diagonala benparen är paralella med varandra. På den här bilden kan ni dock se att han går i en lite högre form, men ändå så är den tredje nackkotan högsta punkt, vilket den inte ska vara (nacken ska vara högsta punkt). Han vill gärna krulla ihop sig.


Den här bilden är tagen i en lite dummare vinkel, men ni ser säkert ändå att nacken är högsta punkt och att han jobbar på bättre med nosen på/strax framför lodplan. 


Här ser ni Focus absolut största problem i ridningen. Ifall han fick välja hade han gått såhär hela tiden. Krullar ihop sig något otroligt och antingen drar antingen "fram" ryttaren i bettet (och blir tung i handen) eller släpper kontakten helt. När han gör såhär brukar vi försöka korrigera genom att driva honom framåt och samtidigt höja handen, för att precis efter det lägga fram och lätta i handen. Då brukar han efter en stund förstå att han ska ta upp och fram nosen och jobbar på bättre. Antagligen är det ungefär såhär han har blivit riden i Holland, och det kommer säkert ta lite tid att vänja sig av vid problemet, men han har redan gjort framsteg på bara några ridpass, så det ska nog gå bra :) 


På de här tre bilderna ser ni att han jobbar på i en betydligt bättre form i galoppen där nacken är högsta punkt majoriteten av gångerna och nosen på lodplan. Han har en fin uppförsbacke och undertramp. Förhoppningen är att när han blivit starkare i kroppen ska kunna komma ihop sig bättre i kroppen även i den här formen.  


Högergaloppen har han lite svårare för än vänstergaloppen, eller rättare sagt: höger varv är svårare överlag. Han har lite svårare för att behålla trycket, takten och framåtbjudningen i det här varvet. Det märktes tydligt det här passet då han protesterade litegrann när Anna försökte få honom att spåra ordentligt (han ville gärna skjuta ut rumpan) och överlag rör han sig med lite kortare steg i höger varv. På de här bilderna tycker jag ändå att han jobbar på i en ganska bra form.

Till sist måste jag bara visa hur duktig vår grabb var i slutet av passet! De första gångerna vi red honom var det omöjligt att få honom att sänka sig i formen utan att krulla ihop sig och släppa kontakten, men titta vilken trevlig lång/låg form han redan får till! Det märks dock att han inte är van vid att jobba såhär, för han tappar lite balans och takt, men helt klart redan ett stort framsteg. Ge det lite tid så ska nog den långa/låga formen sitta ganska bra :) 

/ Emma
Kommentarer
Mathilda säger:

Roligt med såna här bilder där ni förklarar lite om bilderna, blir kul att följa er utveckling :D

Svar: Tack vad kul att höra :D
Emma Elfstrand

2018-01-02 | 09:28:27
Thea säger:

Roligt att ni redan känner att han utvecklats!

2018-01-02 | 10:30:33
Alma säger:

Om ni fortfarande letar bett så kan jag rekommendera ett tjockt tvådelat bett med lösa ringar. Fick det tipset av min tränare och det funkar iallafall på min häst som gjorde samma sak som focus!

2018-01-02 | 15:01:55
Linnea säger:

Han är verkligen jättefin! En sak som jag verkligen uppskattar med er blogg/YT-kanal är att ni har "vanliga" hästar. Dvs inte köpt hopphästar eller dressyrhästar för hundratusentals kronor, utan detta är vanliga, trevliga hästar som jag tycker ser så fina ut! Roligt för en ryttare som jag som sitter på en ganska medioker islänning, det är svårt att inspireras av majoriteten av bloggare tycker jag eftersom de sitter på hästar av en heeelt annan kaliber. Mycket roligare att följa ryttare och hästar som man kan känna igen sig lite i. Ska bli väldigt roligt att följa er resa med Focus och de andra :)

Svar: Åh tack snälla för din kommentar, så roligt att höra :D Jag hoppas och tror att fler känner likadant som dig, och jag håller med! Det är svårt att känna igen sig hos de som har superhästar när man själv har "vanliga" hästar :)
Emma Elfstrand

2018-01-02 | 17:18:13
Bloggadress: http://nouw.com/linneasorensen
Anonym säger:

Tränar ni något för tränare eller utbildar ni hästarna själva? :)

Svar: Både och men det är vi som rider hästarna :)
Emma Elfstrand

2018-01-02 | 19:14:48
Erika Pettersson säger:

Han är jättefin 😊

2018-01-02 | 21:30:49
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/
Hästtokig säger:

Jättefina bilder ni tagit! Om ni har något att sälja eller söker efter något, kolla då in https://www.hasttokig.se

2018-01-03 | 20:41:45
Bloggadress: http://https://www.hasttokig.se/blogg/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: