Ett priviligerat jobb

Jag såg en kommentar inne hos Bloggbevakning angående ett par inlägg som Nellie Berntsson hade skrivit på sin blogg, och nyfiken som jag är så var jag tvungen att gå in och kolla vad hon hade skrivit som upprört så många. För er som inte förstår vad jag menar så kan jag rekommendera er att läsa de inläggen innan ni fortsätter läsa detta.

I alla fall, så tänkte jag skriva ett inlägg om min syn på det som Nellie har skrivit, och så tänkte jag även skriva om hur det är för oss att jobba med hästar och sociala medier. Jag är ganska så säker på att vi och Nellie jobbar med ganska så lika saker, med skillnaden att Nellie tjänar betydligt mer än oss då ;) Oavsett vilket så har vi en bra syn i hur det är att vara egenföretagare och jobba på det vis vi gör. 

Först och främst, det som vi jobbar med är:
Planera, filma och redigera Youtubevideos. Vi lägger upp 4 filmer i veckan så en hel del tid går åt till planering, administrering, redigering och filmning av det hela. Även thumbnails, beskrivningar osv ska fixas, så detta är det som vi lägger ner mest tid på.
• Fotografering och skrift. Jag skulle inte säga att vi direkt jobbar med bloggen, för vi tjänar så lite pengar på den, men vi jobbar med att ta bilder och fixa skrifter till exempelvis diverse samarbeten på både Youtube, blogg och instagram. 
• Hästverksamheten. Varje dag så släpper vi in/ut hästar, mockar (flera dagar i veckan), fixar inköp, gör praktiskt gårdsarbete (byta höbalar, tömma gödselskopan osv) och planerar/administrerar aktiviteter. Vi har inte så många sådana på vintern, utan det är på sommarhalvåret vi lägger mer tid på detta.
• Föreläsningar och träningar. Vi åker även ut till ridskolor/klubbar ibland och har föreläsningar, träningar eller andra aktiviteter.
• Administrativt arbete. Fakturering, bokföring och mailkontakt med samarbetspartners är något som vi jobbar med dagligen.
• Jobb med vårt nya företag. Vi jobbar även med vårt nya företag som vi planerar att lansera under 2018. Just nu är det inte så mycket jobb med detta, men det kommer bli betydligt mer jobb senare iår. 

Vi jobbar varje dag året runt (förutom om vi är iväg på semester) men inte på heltid varje dag, utan vi har privilegiet att kunna jobba när det behövs och med det som behövs göras. Jag ska vara ärlig och säga att jag inte ser skillnad på en lördag eller måndag. För mig är det två likvärdiga dagar, och ifall jag har arbete som behöver göras på lördagen så gör jag det. Vi jobbar även om vi är sjuka, och vi får heller inget OB av att åka och ha en föreläsning på en lördag, till skillnad från de som är anställda och arbetar "obekväma" tider. Vissa skulle säkert bli stressade av detta, och visst kan det vara stressigt ibland att känna att du "aldrig blir klar" med ditt jobb, utan rent krasst finns det väl alltid något att göra. Det jag vet är dock att jag hade varit betydligt mer stressad av att ha ett 8-17 jobb och samtidigt hinna med hästar + gym utöver detta. Det hade nog inte funkat för mig.

Därför kan jag förstå att det är många som har blivit upprörda av det som Nellie har skrivit. Det går inte att jämföra det vi jobbar med, med exempelvis någon som jobbar på kontor eller inom vården på fasta arbetstider. Vi som kan jobba när vi vill är så priviligerade med att både kunna rida, gymma och ja, hitta på vad vi vill när vi vill. Vi kan planera in frisörbesök, tandläkarbesök osv när som helst. Vi kan planera in ridning på dagstid nu under vintern, och vi kan planera in gymbesök när det inte är massor av folk där. Så skönt!

Sen tycker jag det är viktigt att se skillnad på vad som är jobb och vad som faktiskt är fritid, även om det sker "på arbetstid". För mig och Anna exempelvis, så jobbar vi inte varje gång vi rider, men vi jobbar många gånger i stallet. Vi jobbar om vi filmar/fotar, men det sker ju inte varje ridpass. Så antar jag att det är för Nellie också när hon rider sina egna hästar (du får ju inga pengar av att rida dina egna hästar så länge du inte tävlar på väldigt hög nivå och tjänar stora vinstsummor på tävlingar). Därför blir det missvisande när hon säger att hon jobbar 7-21, för jag är övertygad om att det inte stämmer om du slår ut de timmarna med vad som faktiskt är jobb och vad som är fritid.

Jag själv har erfarenhet av att arbeta heltid (dvs spendera 9 timmar "låst" på en arbetsplats, både på ett kontorsjobb och ett praktiskt jobb, och det gjorde mig mycket tröttare än vad jag är idag. Ironiskt nog med tanke på att jag alltid är trött, haha. Det är viktigt att vara empatisk och förstå att vissa jobb inte passar alla personer, och att alla inte klarar av att ha 100 bollar i luften. Jag kan bli trött på all prestationshets som finns, och är övertygad om att den finns bara för att de som gör mycket ska få bekräftelse för att "de är så duktiga", när de i själva verket kanske bara sprider ångest till andra. Gör och jobba så mycket du vill, men försök inte intala andra att de är lata eller sämre för att de gör mindre, tänker jag!

 
 / Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Som jag uppfattade det så stack det i ögonen på folk eftersom Nellie får mycket hjälp från sina föräldrar gällande hästarna, att de kör runt henne mycket och servar kring annat. De lagar mat och betalar för hennes husrum tex. Menar inte att hon har det lätt men hon har sjukt bra förutsättningar. :)

Svar: Så kan det säkert vara :) Vi har också haft bra förutsättningar för att kunna jobba med det vi gör, och det är vi väldigt tacksamma för!
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 12:41:54
Ellen säger:

Vilket bra inlägg! Mycket kloka ord.

Svar: Kul att du tycker det! :D
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 13:22:47
Bloggadress: http://ellenshorselife.blogg.se
Anna Almén säger:

Åh sådär skulle jag oxå vilja jobba, kunna göra planera själv hur dagarna ska se ut 😊

Svar: ja det är helt underbart 😀
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 14:07:08
Bloggadress: http://kilbostallet.blogg.se/
Anonym säger:

Jag tillhör dom som blev provocerade av nellies inlägg, haha. Jag kan på sätt och vis förstå hur hon menar, hon kämpar ju för sin sak och med sina medier! Men det är mer hennes livsstil hästarna och inte jobb. Jag jobbar heltid och har häst. Som tur är obekväma tider vilket är skönt när man har häst men det betyder inte att jag är igång 9-17 och sen lägger mig? Prova att jobba natt, dygn osv....

Svar: Jag kan verkligen förstå att du och andra blev provocerade av det hon skrev. själv är jag imponerad av de som orkar jobba skift/natt, för det hade aldrig jag orkat!
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 17:39:54
Daniela säger:

För mig som jobbar natt (kör bil cirkus 100km per natt och delar ut morgontidningen, börjar vid 1.30) och sover på dagen för att alls orka med, så det inlägget provocerade mig verkligen. Prova häng med mig och kör 6 nätter i rad när tidningarna är försenade varje natt pga tryckeriproblem och underlag så ska vi se vem som är trött. Förstår ju att hon inte fått så mkt erfarenhet av "riktiga" jobb (missförstå mig rätt nu!), men lite förståelse mot andra yrkesgrupper hade ju varit trevligt. Nu på vintern är det rent ut sagt för jävligt överlag då man går och lägger sig när det är mörkt, och vaknar när det är mörkt... Och då ska man ju helst hinna vilja rida före det blir mörkt också. Ett evigt pusslande med sovandet blir det såhär på vintern alltså ;)
Hoppas inte min kommentar blev allt för förvirrande, måste sova igen före jobbet haha

Svar: Förstår precis vad du menar ☺ tack snälla för dina kommentarer!
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 19:07:09
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Daniela säger:

Btw, jag är så glad att ni hänger kvar och bloggar fastän ni kanske inte tjänar så mycket på den. Min absoluta favoritblogg sedan många år tillbaka <3

2018-01-18 | 19:10:14
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Louise säger:

Nu läser inte jag hennes blogg annars, var bara in och läste detta inlägget. Men menade hon så illa då? Jag upplevde det inte så. Sen ser vi alla olika på saker och ting så klart.. Men jag personligen tyckte inte det var nån big deal allas. Och jag har ändå alltid jobbat väldigt mycket, mer än heltid i långa perioder och jag har 3 barn och 3 hästar. Har även varit utmattad. Som sagt tror jag inte hon menade illa med inlägget men hon kanske brukar uttrycka sig klumpigt annars också så folk redan stör sig på henne. Vad vet Jag 😊

Svar: Jag läser inte heller hennes blogg normalt sett, så vet inte om det finns många som redan stör sig på det hon skriver, men tycker det var ett par ganska klumpigt skrivna inlägg och därför kan jag förstå att folk blev irriterade. I synnerhet eftersom hon inte har något att jämföra med och därför framstår som oempatisk och oödmjuk i sin skrift.
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 19:52:58
Anonym säger:

Kloka ord av dig. Jag blev lite provocerad av hennes inlägg. Följer inte hennes blogg, men kan kika lite då och då på den. Som nu efter att jag läst detta inlägg var jag tvungen att gå in och läsa ;) själv lider jag just nu av ångest och är psykiskt utmattad. Det att hon skriver att man bara ska ta tag i saker och att man själv gör livet till vad det är. Ja, delvis sant, men är man trött och inte mår bra psykiskt så går det inte hur gärna man än vill. Och jag te.x. tål inte mycket stress och klarar inte av att ge på i ett utan att bli utslagen till sist. Alla fungerar så olika. Sen inlägget hon skrev om att det bara var ett skämt var klumpigt gjort. Läste också en kommentar av henne där hon skrev att det är de som tar åt sig av att hon nämner depression och panikångest i sin blogg som borde Göra det lättare för sig och inte reagera på såna saker. Jag förstår att man inte kan sätta sig in hur det är att må dåligt psykiskt när man själv inte haft psykisk ohälsa, men då tycker jag inte heller att man ska uttala sig om det eller hur folk ska orka arbeta. Alla fungerar så olika och jag tycker att vi borde respektera det. Tycker att det är så fel att yttra sig om vad man borde orka, eller hur man borde tolka saker. Skämt om sjukdomar och diagnoser när man själv inte är insatt i det tycker jag bara är så fel. Fysisk eller psykisk. Tycker också att man borde låta bli att jämföra sig själv med andra, och kommentera andras trötthet. Vi klarar alla så olika saker. Själv klarar jag att jobba i stall och med djur nästan hur många timmar som helst, det är så avkopplande för mig, men efter en 8-timmars dag i kök är jag så slut så jag nästan skulle kunna somna direkt. Är så olika. Just nu klarar jag knappt av att ta hand om mitt eget stall utan att bli slut eller behöva lägga mig och vila en stund mellan stallspasset, då psyket tar på och jag är sjukskriven, då handlar det om typ 5h/dag och något jag älskar att göra. Därför så blev jag lite stött av nellies inlägg. Förstår att hon bara är 17 och inte har så mycket livserfarenhet än, men tycker ändå hon borde ta till sig av kommentarerna och fundera lite på hur hon uttrycker sig.

Svar: Tack för en klok kommentar! Håller med om allt :)
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 22:12:21
Emma säger:

Var in och läste hennes inlägg, läser inte hennes blogg annars.
Måste säga att ditt inlägg var himla klokt och bra!
Fint skrivet utan intention att "hävda" dig. Vilket jag kände att Nellie kanske ville. Åtminstone provocera, vilket hon tydligen lyckades med enligt många ;)

Keep up the good work!

Svar: Tack snälla du! :)
Emma Elfstrand

2018-01-18 | 22:25:54
Mamma Bettan säger:

Vilken vacker bild (hälsn. fotografen:)) Tips om ni har djur, bygg nätverk som hjälp för att få liiite fritid. Vi (min man/pappa Hans) försöker supporta våra döttrar så gott vi kan. Ibland är Emma, Anna och Samuel iväg på jobb eller semester, då vi som inte har djur,tillfälligt får separera. Hans tar hästarna hos E, och jag tar missarna hos A&S. Tack för alla goa kommentarer här, Louise, Daniela, Anna A, Daniela, Louise, Ellen & "anonyma"

2018-01-18 | 22:47:24
Mamma Bettan säger:

PS Emma du gillas av mej oxå :)

2018-01-18 | 22:52:10
Anonym säger:

Måste bara skriva nu om min åsikt! Nellie är bara 17 år gammal, hon är ung och förstår inte vad ett "normalt arbetsliv" är. Själv jobbar jag normalt 9 timmar per dag (6 dagar i veckan) på en alkohol butik i finland och har dessutom 2 egna hästar+7 till som jag sköter varje dag mockande fodret ut och insläpp osv... ja jag är trött var eviga en dag efter jobbet men har själv valt att ha hästarn och älskar mitt jobb, men sen igen är jag 25 år gammal! Vet redan vad arbetsvärlden är vet hur man ska bete och skriva bland människor, det vet inte ennu en 17 år gammal människa! Lyffter hatten för nellie som faktist orkar med så mycket! Samt för er och andra i liknande sits ni är grymma som orkar hålla på som ni gör utan semester eller ledig söndag tex! Hoppas ingen tar illa opp över min kommentar men poängen från min synvinkel är att en 17 år gammal människa med så mycket att göra är ganska mycket ☺️

2018-01-19 | 19:39:20
Min säger:

Mycket bra skrivet!!

2018-01-20 | 20:54:49

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: