Vegetariskt

Nu från ingen stans skulle jag vilja bli vegetarian, iallafall trappa ner på köttet. Men jag gillar kött, har ni några tips så hur jag ska byta ut kött osv. Bor hemma och mina föräldrar äter kött. Undrar också om vegetarianskt "kött" är dyrare än vanligt kött. 

Hej! Vad kul att du vill prova att äta mer vegetariskt :) Jag kan tänka mig att det är väldigt svårt att lägga om sin kost helt och hållet om du fortfarande bor hemma och dina föräldrar betalar och lagar maten (antar jag). Själv så blev jag inte vegetarian på heltid förrän Anna hade flyttat hemifrån så jag kunde göra precis som jag själv ville. 

För er som bor hemma och vill börja äta vegetariskt så skulle jag råda er att ta det hela successivt. Kanske föreslå för era föräldrar att ni kan börja äta vegetariskt ett par gånger i veckan, och sen kanske det kan trappas upp. Det finns så många goda vegetariska recept och bra vegetariska kokböcker. Kan rekommendera Mega vego om ni bara ska köpa en vegetarisk kokbok, för där finns det massor av recept. För att bli "avskräckt" av att äta kött tycker jag det funkade väldigt bra för mig att läsa om hur djur i matindustrin har det på Djurens rätts hemsida (läs gärna även Therese Lindgrens bok Vem bryr sig?) och ur hälso- och miljöaspekter tycker jag att What the health och Cowspiracy är två intressanta dokumenter på Netflix. Jag har sett båda och gillar speciellt What the health

När det kommer till att byta ut kött mot vegetariska substitut är jag inte jätteförtjust i "fake-kött". Jag föredrar att äta kikärtor, linser osv istället för till exempel färdiga vegetariska biffar, oumph osv. Det blir dessutom väldigt mycket billigare. Om du gillar köttsmak/konsistens skulle jag dock rekommendera oumph, för det är väldigt likt kött (antagligen därför som jag inte gillar det). Det enda som påminner om kött som jag fortfarande äter är sojafärs och korv. Sojafärs har generellt billigare kilopris än vanlig köttfärs, medan korv nog är lite dyrare (var längesedan jag köpte kött så minns inte priser). En bra början kan därför vara att byta ut köttfärsen mot sojafärs när ni gör köttfärssås till exempel. Det kommer smaka likadant men är bättre på många sätt :) Sen kan ni förhoppningsvis testa er fram utöver det!

Vegansk burgare med quinoa som bas. Mums! Så mycket godare än köttburgare enligt mig :) Glöm inte bort att spana in vår recept-kategori här på bloggen om ni vill ha inspiration!

/ Emma Kommentarer
Julia säger:

Hej,
Älskar er och tycker ni verkar som sjukt trevliga människor ❤
Har en fråga angående köttersättning. Vi fick qournfärs i skolan och jag spydde ut allt, spydde en gång på
bussen och fem gånger hemma... Är den här typen av mat dålig mot känsliga magar eller var maten helt enkelt felbehandlad och det bara var en slump? Tänker eftersom skolan inte alltid har så himla fräsch mat.

Svar: tack snälla! oj det låter inte normalt. jag har inte hört talas om någon som blivit så dålig av quorn så antagligen var maten felbehandlad :/
Emma Elfstrand

2018-02-17 | 10:23:35
Louise säger:

Angående quorn så finns flera rapporterom personer som reagerat med magsmärtor och kräkningar. Som jag förstår det kan man vara ”allergisk” mot den typen av svamp som det är. Har aldrig provat oumpf, tack för tipset :))

Svar: Det visste jag inte! Tack för att du klargjorde det :) Själv så vågar jag inte äta oumph längre då jag spydde när jag åt det och fick väldigt ont i magen, så kanske är det något i det som jag inte tål, även om jag äter mycket sojaprodukter i övrigt!
Emma Elfstrand

2018-02-17 | 16:53:01
Anonym säger:

Jag äter vegetariskt ibland medan resten av min familj äter kött. Tex när de äter kött så fixar de en vegogryta åt mig med vegobitar, tomatsås och pasta. När vi äter tacos får jag vegofärs medan de äter vanlig köttfärs

Svar: Vad skönt att det funkar för er familj ☺ Vet vissa föräldrar som vägrar laga fler rätter en en, och då blir det ju lite jobbigare ifall man vill äta mer vegetariskt!
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 11:37:04

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: