Katter och halsband

Som ni vet så har ju Iris kommit hem äntligen, och det känns verkligen så himla skönt. Familjen är hel igen <3 Men nu tänkte jag ventilera lite tankar till er här, ni som har katt och erfarenheter.

Det är några som kommenterat att det ju finns GPS-halsband som man kan ha på katterna, som hjälper en som ägare att se vart de är någonstans. Vad jag förstått så måste dessa laddas ganska ofta, och om de lossnar från katten så får man ett meddelande så det bara är att hämta katten och halsbandet. Men som det känns för mig, så känns det som att det finns en hel del nackdelar med det hela. Om katten försöker fly från något djur och har halsbandet på sig så är risken stor att katten fastnar i någon växt eller liknande och inte kan springa undan hotet, och kan då bli skadad eller ännu värre än så.

Jag vet inte. Klart det hade vart en liten säkerhet att veta vart katten befinner sig, men samtidigt vill vi ju att de ska få vara så fria som möjligt, och inte riskera att de fastnar någonstans så det går illa istället... 

Vad har ni för tankar och erfarenheter av det hela? :) 

 
/ Anna
Kommentarer
Caroline säger:

Bygg en kattgård istället som ett hundgård så kan de ju vara utomhus ändå men ändå fast och du vet vart de är 🤗

Svar: Tror inte de hade vart lyckliga över det när de är vana att vara helt fria i snart två år :)
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 12:35:31
Erika Pettersson säger:

Skulle nog kört på halsband och satt de lite tajtare så de hamnar lite mer innanför pälsen.

2018-02-18 | 13:11:30
Bloggadress: http://erikapettersson.webblogg.se/
M säger:

Jag har tänkt samma sak ibland, men jag skulle nog köra på ett halsband som lossnar av sig själv om den fastnar, skulle katten komma hem utan band så får man hoppas batterierna funkar och man kan söka gps bandet var den nu fastnat eller åkt av.

2018-02-18 | 13:33:58
Sara säger:

Hej, vi tänkte ett tag ha halsband till kartlucka med vi ansåg att nackdelarna vägde över fördelarna, eftersom vi ansåg det som en stor fara just eftersom de kan fastna i saker och eventuellt strypas. Så jag skulle inte välja att ha det. 😉

2018-02-18 | 13:36:02
Stina säger:

Beror lite på, våra katter hade nog behövt det då dem ofta försvinner. När vi skaffade våra katter vande vi dem inte med halsband så nu är det helt kört då dem bara får av sig halsbanden.

Tror att det är bra med ett GPS-halsband till Iris om hon är van med halsband. Måste dock kunna lossna om katten fastnar i något.

Svar: Hon är dessvärre inte van vid halsband så jag tror det är kört för oss också, tyvärr :/
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 14:14:47
Lotta säger:

På våra grabbar hade vi inga halsband just pga att de kunde fastna.
Men sambons mamma har förlorat en katt för ett år sedan, katten har nu varit borta i över 2 år ... och vad som hände med den vet ingen.Men trist är det.

Svar: Ja det är ju det som är trist :( Svåra val som djurägare.
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 15:53:25
Anonym säger:

Jag tror att katterna trivs bättre utan halsband och tycker att det inte är så många katter som försvinner, utan att ni bara hade otur med Iris. Även fast det är jobbigt när dom är borta tror jag att GPS-halsband är någon lösning för att få in pengar. Och om de behöver laddas ofta och katten är borta ett dygn, och matte/husse tror att den är på äventyr, så är den urladdad när katten vart borta en vecka och man vill hitta den. Nej, de är ändå djur som ska få leva i sin natur!

Svar: Ja jag tror också katterna trivs bäst utan halsband :) Vi kunde absolut inte ha tratt på dem när de blev kastrerade, så gissar på att de inte kommer uppskatta halsband heller haha ;)
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 16:07:08
Malin säger:

Jag tror att ett halsband är bra oavsett om man har Gps eller inte, om hon kmr bort och hon har ngt märke eller liknande som visar att hon är ägd av er hjälper det ju till om någon hittar henne. Men självklart är det smidigt med GPS också.

Svar: Jo det är ju bra! Våra är ID-märkta, men det är väl inte alla som tittar i öronen heller...
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 16:08:32
Gabriella säger:

GPS-halsband är ganska värdelösa då batteriet laddar ur redan efter några timmar. Vilket inte hjälper om katten är borta i några dygn. En gps för jakthund är för klumpiga åt katten. Rekommenderar halsband med säkerhetsknäppe som öppnas om katten fastnar, och era personuppgifter på halsbandet. Har halsband på mina katter med mina uppgifter ifall något skulle hända och någon hittar katten. Om ni vill ha halsband på katterna.

Svar: Det låter ju inte bra alls... Lika bra att skippa GPS-halsband då :) Tack för tips!
Emma Elfstrand

2018-02-18 | 16:09:39
Bloggadress: http://gabriellalund.weebly.com
Louise säger:

Jag hade skippat halsbandet, många katter föredrar att vara utan och även som du skriver att det är risk för att de fastnar någonstans... Djur är ju ändå djur, klart man inte vill att de ska springa bort eller försvinna :/ I många fall så kommer de tillbaka efter en lång period på vift :)

2018-02-18 | 19:34:55
Bloggadress: http://nouw.com/louisedahlstrom
Anonym säger:

Jag tror katterna klarar sig utan :) Såklart att det kan vara skönt att ha koll på var de är, men när de vill hem hittar de oftast hem.

2018-02-18 | 23:16:20
Daniela säger:

Jag har mina katter chippade också, så de har ett chip i nacken. Dock ska nån ju komma på idén att scanna katten då också 😅 det finns ju halsband med reflex och stretch som är designat att gå av om katten fastnar, kanske vore något att prova :)

2018-02-18 | 23:56:17
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Anna säger:

Vi kör bara halsband med resår, då är risken mindre att de fastnar!

2018-02-19 | 12:39:07
Emmi säger:

Skulle köra på att skaffa microchip med all info. Att göra en inhägnad är också bra, finns det tillräckligt med roliga saker och olika nivåer för katter att hoppa mellan så brukar även utekatter vara nöjda. Man måste bara se till att platsen är tillräckligt inbjudande för katten.

2018-02-19 | 19:06:04
Manda Stillnert säger:

Alla 3 här hemma har halsband med namn & nummer. En chipad och en har örontatuering. De tar av sig halsbanden om de fastnar lovar ;-) De kommer in ibland utan halsband så tror de ålar sig ur dem. Tycker de ska ha halsband!

2018-02-19 | 20:12:39
Bloggadress: http://nouw.com/mandastillnert
Ida säger:

Kör själv på vanligt halsband med en tag i, sp om någon hittar katten så kan de ringa nummeret sim står.

2018-02-20 | 20:52:03
Louise säger:

Jag hade aldrig vågat släppa ut katter utan halsband eller ochippade (vet att folk börjat ta in folks katter och annonsera som hemlösa som söker nya hem lite överallt...), men du kan ju sätta det lite lösare så katten kan åla sig ur halsbandet,om hon inte gör det så fort hon får på sig det dvs. Sedan ser du ju på GPS'en om katten är misstänksamt länge någonstans och kan gå och kolla om den fastnat.

2018-02-20 | 22:00:00

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: