Företagande

Jag är intresserad av företagande och drömmer om att i framtiden driva ett litet företag som har med hästar att göra. Så jag funderar om ni skulle kunna berätta om att starta ett eget företag och hur ni gjort upp planer om företaget och lite allmänt om fakturering och priser man väljer för sina tjänster/produkter. Vad var planen från början med företaget och hur har det gått te.x. Tips på att lyckas sen? 

Vi får alltid väldigt mycket frågor om vårt företag, hur vi gick tillväga när vi startade det, osv. Jag brukar alltid säga som så, att vill du starta eget företag: gå in på verksamt.se och läs hur du ska göra. Däremot kan jag berätta lite om hur det gick till för oss.

Jag startade enskild firma hösten 2014, och den främsta anledningen till det var för att det var då vi började ta in inackorderingar på gården. Med ett företag kan du dra av kostnader/moms på företaget vilket gynnar dig när du ska köpa foder, verktyg osv till gården. Har du inackorderingsstall jobbar du ju med det, ska skatta på din vinst, och även lägga på moms på tjänsterna du säljer. Jag startade alltså företag basically för att inte vara olaglig, men även för att kunna fakturera företag som köpte annonsplats hos oss, eftersom vi ungefär här började växa på sociala medier. När jag först startade mitt företag var det på halvtid vid sidan av mina högskolestudier och ska du starta företag kanske det är en god idé att göra det samtidigt som du exempelvis jobbar deltid med något annat eftersom du kanske inte kommer kunna försörja dig enbart på företaget till en början. Med tiden så har företaget växt och nu försörjer både jag och Anna oss på vår hästverksamhet och våra sociala medier. 

En av de svåraste grejerna med att driva företag tycker jag är att veta vad jag ska ta för betalt för mina tjänster. Tyvärr så förstår de flesta inte vad de betalar för, och hur mycket det kostar att driva företag. Dessutom måste du anpassa dig efter prisnivån i ditt område. Här i västergötland är det till exempel väldigt billigt att stalla upp hästar, så därför måste jag anpassa mig till den prisnivån, även om jag egentligen borde ta mer betalt än vad jag gör idag. Undersök helt enkelt vad priserna för liknande tjänster är kring dig, tänk på vad du kan erbjuda, vad du har för erfarenhet, vilken efterfrågan det finns, och bestäm pris efter det. När det kommer till sociala medier förstår ytterst få företag hur mycket det kan vara värt att marknadsföra sig hos oss. Managers på Splay har sagt ungefär hur mycket vi borde ta för en video, men jag kan säga att vi fakturerar betydligt mindre än så/video. Anledningen till det är för att jag inte tror att vi skulle få några samarbetspartners om vi hade krävt så mycket betalt som vi egentligen "borde" göra. Hos oss är det dyrast att marknadsföra sig via Youtube och billigast på bloggen, eftersom vi har flest följare på Youtube och minst på bloggen. Däremot så fakturerar vi alltid företag för marknadsföring hos oss, och nöjer oss inte med att bara få "gratis" produkter, vilket många företag tyvärr tror är en vettig ersättning. 

Planen med vårt företag nu är att kunna dra in ännu mer pengar på våra sociala medier och jobb inom ridsport-media. Hästverksamheten har vi lite mer på hobbynivå eftersom vi tycker det är roligare att producera rörligt material. Tidigare hade jag till exempel endel träningar, men det har jag inte så mycket längre då jag inte riktigt hinner med det, och det är mer lönsamt att jobba med annat. Sen har vi även ett till företag att lansera under 2018 som vi hoppas kommer bli populärt hos våra följare, och även lönsamt för vår del så vi kan få lite mer utdelning för allt jobb vi gör! 

 
/ Emma
Kommentarer
Anonym säger:

Hej
Jag är en brud på 59 år som efter 40 år upptagit mitt hästintresse igen, jag vill egentligen bara säga att jag snart sett alla era videor på Youtube och ni är helt underbara 😄
Jag får massor av inspiration som jag kan använda på ridturerna på kompisens häst och dessutom har jag skrattat ibland som fan åt era tester av allt möjligt 😂
Jag vill bara säga att fortsätt med era videos så länge ni orkar 😍😘

Svar: Åh tack snälla :D Det ska vi absolut göra!
Emma Elfstrand

2018-02-24 | 19:27:10
Elin säger:

Vet att folk i Sverige tycker det är fult att prata pengar, men kan inte ni berätta hur mycket ni tar betalt för en youtube video där ni visar produkter :) Eller generellt vad ni tjänar/tar ut i lön varje månad :) Tycker inte det är något fel med det utan bara kul att veta :)

2018-02-24 | 20:36:03

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: