Svar på söndagsfrågor del 2

Har ni broddat era hästar än?
Yes vi gjorde det faktiskt precis här om dagen. Är sjukt halt här nu tyvärr. En av anledningarna till varför jag ogillar vintern så mycket. Det är så opraktiskt med så mycket :/

Har ni skott av Bella nu när hon bara står eller har hon fof skor?
Hon har fortfarande skor :) Känns tryggt att ha det nu på vintern när det är halt så hon kan ha broddar och minska risken för att halka och eventuellt försvåra skadan.

Hur breda är era uppbindningsplatser?
Bra fråga! Vår stallgång (där vi har en uppbindningsplats) är 2 meter bred, och spolspiltan + den andra uppbindningsplatsen är större än så, så jag skulle gissa på 2,5 meter :) 

Eran åsikt om kombinationsbett?
Vi är inte så insatta gällande kombinationsbett, så tyvärr kan vi nog inte ge något fair svar på den frågan. 

Detta ovan är de första inlägget som ja kunde läsa ifrån er. Hur känns d å ha bloggat så länge? är det fortfarande lika roligt? hur ser ni att ni har förändrats sen den tiden både hästmässigt och personligen? ångrar ni några inlägg? 
Rolig fråga! Det var jag (Emma) som började blogga och jag tycker att vi har blivit bättre med åren får jag säga. Jag vet att när jag läser vissa inlägg från förr så kan jag verkligen undra vad jag tänkte med när jag skrev dem, haha. Tror det är för att vi har blivit äldre och bättre på att uttrycka oss som jag gillar vår blogg bättre idag. Det är fortfarande lika roligt att blogga, och speciellt nu när vi har dragit ner på kraven på bloggandet och bara gör det för nöjes skull. Att skriva av sig ibland är helt klart skönt och på många sätt lättare än att spela in videos. Hästmässigt har vi förändrats jättemycket! Vår hästhållning är helt annorlunda och vi är så mycket mer analytiska och ifrågasättande till hästvärlden/ridsporten idag jämfört med då. Personligen har vi helt klart blivit säkrare i oss själva, vilket inte är så konstigt eftersom vi nästan är 10 år äldre idag :) 

Hur för ni för att bygga upp hästarna? Hur gör ni så de blir mer jämnsidiga?
Vi är väldigt noggranna med varierad träning för att bygga upp hästarna. Mycket uteritter med klättring, konditionsträning och jogging varierat med blandade pass på banan. Sen att vi hela tiden försöker arbeta hästarna i en så god form som möjligt för respektive utbildningsnivå. Nyckeln till jämnsidighet sitter egentligen i att hästarna ska acceptera stödet på respektive yttertygel, för att i sin tur kunna länga ut båda yttersidorna lika mycket och lägga lika mycket stöd på båda bakbenen. Vi jobbar mycket med att ha ett konstant stöd i yttertygeln och att hästen ska kunna forma sig inåt utan att vi håller i innertygeln. Väldigt bra check för att se vilken sida hästen har lättast/svårast för. Även ställa utåt/inåt för att checka av är kanon. Jag visade litegrann konkret i videon där jag testar bettlöst på Boppen, men vi ska spela in videos med Miranda idag där vi kommer försöka förklara mer.

Har ni sett någon av Raleighs videor där hon kritiserar användandet av bett?
Nej det har vi inte gjort :) 

Vilka av era hästar har skor och isåfall helskodda eller bara fram. För och nackdelar?
Igår skodde vi faktiskt på Tage och Boppen i fram också, så nu är Tage, Boppen och Focus skodda i fram men barfota i bak. Bella är skodd runtom. Egentligen tycker vi bara det finns fördelar med att ha hästen barfota om den klarar av det (har pratat om det i videon "hovsnack med Victoria). Anledningen till att vi skodde på T & B i fram igen är pga de otroligt dåliga grusvägarna hos oss som skrapas hela tiden så stenarna är så stora att inte ens boots hjälper helt. I bak funkar de bättre oskodda, men båda deras hovar har blivit väldigt mycket bättre av att gå barfota. Det enda negativa med att ha hästen barfota enligt oss är att det blir meckigare vid ridning ifall hästen behöver ha boots eftersom det tar lite tid att sätta på. 

Hade ni kunnat ha svarta ridstövlar till brun utrustning på hästen på tävlingar?
Yes, det har jag (Emma) på Bella eftersom mina stövlar är svarta men Bellas sadel och träns bruna :) Stör mig inte något på det.

Har ni tappsko kompetens?
Nej, tyvärr inte!

Hej! Jag såg i en fb grupp att någon hade skrivit om er under ett inlägg om barfotaverkning. Bland annat skrev personen "Det finns två systrar som har en Youtube kanal och dom har sina hästar barfota och i flera filmer ömmar hästarna. Det gör ont i hjärtat att se hur en del låter sina hästar lida pga något man tror på och inte vill se sanningen" och "kolla 16.20 in i videon. Hästen har så ont att den knappt kommer fram till vattenbaljan och dom tycker att det är rolig/gulligt" (videon ge upp eller sälja focus). Hur hanterar ni sådant som skrivs? Måste ju vara skitjobbigt när man är "offentlig" och människor tycker och tänker och särskilt "bakom ryggen". Och när de bara tar upp allt de tycker är dåligt, upplever ni att ni får mycket sånt "skit" riktat mot er när det kommer till er hästhållning? 

Blev väldigt förvånad av att se dessa kommentarer med tanke på hur mycket ni bryr er om era hästars mående. 
Tack vad gullig du är :) Just angående denna situation så kan man ju fundera på hur brighta vissa människor är. Jag hoppas att inte någon häst, skodd som oskodd, rusar fram till vattentunnan när hagen är helt frusen och "knögglig" och skadar sig pga det, utan istället känner efter vart den sätter ner fötterna och tar det lugnt som Tage gör. 

Vi bryr oss faktiskt inte vad folk tycker om oss eftersom vi är så trygga i vår hästhållning och hästägandeskap :) Vi vet vad som funkar på våra hästar och att de lever de bästa möjliga hästliven. Sen kanske vissa tycker att vi är provocerande eftersom vi sällan följer normen utan faktiskt vågar kritisera det vi tycker är mindre bra med ridsporten. Däremot så tycker jag att vi får väldigt lite skit faktiskt, och kommentarer som den ovan sker oftast i stängda Facebookgrupper, vilket säger ganska mycket om personerna som kommenterar eftersom de inte vågar säga det direkt ut till oss med sin riktiga identitet. De har låg självkänsla helt enkelt och behöver få ur sig lite skit för att själva må bättre för en kort stund. Personligen tar vi inte åt oss, men däremot kan jag bli uppgiven på att de flesta av dessa personer (ja, jag har koll för jag lurar runt i de grupperna utan att kommentera för att se vad folk skriver, hehe) ofta är medelålders kvinnor som har barn. Det känns som om många vuxna för över ofräscha värderingar till sina barn helt enkelt. Hade mina föräldrar betett sig som många vuxna gör på nätet idag så hade jag skämts ihjäl, men som tur är har vi bra föräldrar som har lärt oss hur man beter sig mot andra :)  

 
/ Emma
Kommentarer
Jullan säger:

Haha, ni bör definitivt spana in Raleigh Links videos. Hon är som er fast väldigt mycket mer vulgär!

Svar: Då borde folk inte klaga så mycket på oss med andra ord, haha ;)
Emma Elfstrand

2018-12-21 | 20:14:58
Anonym säger:

Vad är de för fb grupp?

2018-12-22 | 00:58:22

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: