Svar på söndagsfrågor

Vart och hur ser ni om en häst är musklad?
Vi brukar ha en bild av hur vi vill att våra hästar ska se ut, och hur de ser ut nu. Sen är det också bra att regelbundet ta jämförelsebilder då det blir mer tydligt vad som har skett då, vilket vi har varit slarviga med det senaste. Om vi tar Focus som exempel som är vår häst som är sämst musklad, så är han ändå ganska proportionerlig. Han har varken en framsida eller baksida som är större än den andra (jämfört med Boppen och Bella som naturligt är större i fram). När han har varit dåligt musklad och i dåligt hull har han kunnat bli "insjunken" i kroppen på vissa ställen. Hans hals är exempelvis den delen på hans kropp som alltid har varit sämst musklad. Han har endel underhals pga felridning, och dessutom är den väldigt muskelfattig på "triangeln" på sidan, där den sjunker in och är mjuk istället för hård. Vi känner helt enkelt igenom kroppen och känner med händerna var det saknas muskler. Sen är det alltid bra att ta hjälp av en equiterapeut med detta också, vilket vi gör och kan få bättre input i vad som behöver jobbas med :) 

Använder ni er av hjälptyglar vid longering? Om det var nödvändigt, vilken hjälptygel skulle ni välja?
Nej det gör vi inte. Vi longerar hästarna så sällan och då blir det bara i grimma. Istället föredrar vi att tömlongera våra hästar så vi får en direkt kontakt till hästarna med tömmarna och kan reglera dem, och arbeta med dem, istället för att använda en hjälptygel som "sitter fast" :) 

Har ni någongång upplevt att hästarna blir ömma efter broddning?
Nej, inte vad jag kan minnas!

Vad skulle ni säga är den perfekta åldern på en häst när man ska köpa den?
Det beror helt på i vilket syfte man köper hästen och hur rutinerad man själv är :) Vi har köpt hästar som varit alltifrån 5 till 13 år, och det har varit passande åldrar på alla hästarna utefter våra syften och kunskapsnivåer :) 

Anna nämnde i både blogg och på YouTube att en längre sadelgjord skulle bli bättre. Undrar bara vad längden gör för skillnad :)
Det gör väl ingen mirakulös skillnad, men längden på min sadelgjord som jag har just nu gör att den slutar i armbågshöjd på honom, vilket kan göra att han kan råka slå i spännena om jag förstått det hela rätt. Nu gör han kanske inte det för jämnan, men jag vill göra allt jag kan för att han ska vara så bekväm som möjligt :) Vill ändå köpa ny gjord som sagt, så då blir det en längre!

Hej, 
Ni använder ju minimalt med utrustning på era hästar. Kollade på hopptävlingen idag på SVT. Vad tycker ni om all utrustning dom har på hästarna i hoppning för högre klasser. Tänker framför allt på dubbla tyglar och alla hävstångsmetoder på och till betten. Ska man verkligen behöva det för att kunna rida en häst? Kan man rida om man behöver så mycket grejer? Vad tycker ni? :)
Intressant fråga tycker jag! Det jag gillar med hoppningen som sport är att du inte är tvingad att använda en viss sorts utrustning, utan kan använda det som din häst behöver och trivs med. Jag kan hålla med om att det på högre nivå ofta används väldigt mycket utrustning, men jag tycker också att ridningen oftast ser trevlig ut, och att inte hästarna verkar "lida" av denna utrustning. Det som jag nog aldrig kommer förstå är i alla fall dubbla nosgrimmor, och utrustning som sitter väldigt hårt spänt. Jag tror att många hoppryttare på en lägre nivå inte analyserar sin utrustning utan kanske bara har en viss sorts utrustning "bara för att" (exempelvis förbygel och martingal trots att det kanske inte behövs) men på den högre nivån så känns det som om ryttarna är väldigt analytiska med exakt vilket bett osv som behövs på respektive häst, dagsform, olika arenor osv. Det märks också att dessa hästar är otroligt välridna med tanke på hur enkelt de regleras i omhoppningarna. Så jag skulle nog sammanfatta det hela med att jag såklart blir mer imponerad får upp ögonen mer för ett ekipage med enkel utrustning och att det ändå ser enkelt ut, men kan ändå förstå de ryttarna som behöver skarpare bett osv om de har heta/svåra hästar. Det är ju så himla viktigt att få till den exakta precisionen på så höga hinder och tekniska banor så det är en säkerhetsfråga tänker jag :) 


 
/ Anna
Kommentarer
Anonym säger:

Hej! Vad tycker ni om att beställa en hjälm på nätet då ridsportsbutiker inte finns i närheten? Är det något ni skulle göra eller inte?

Svar: Just hjälm tror jag inte att jag hade vågat köpa online, utan helst hade provat IRL först :) Men finns ingen ridsportbutik i närheten hade jag researchat som tusan gällande hur storlekarna är och chansat :)
Emma Elfstrand

2018-12-27 | 10:49:34
Anonym säger:

Fast martingal kan man använda för att tyglarna aldrig ska hamna över halsen vid hoppningen :)

Svar: Förstår inte vad du menar med detta :)
Emma Elfstrand

2018-12-27 | 14:01:31
Anonym säger:

Hur är det rimligt? Alltså att inte tyglarna hamnar över halsen om man använder marginal. För mig är det ologiskt men det finns kanske något jag missar.. :)

Svar: Jag förstår inte heller, haha :)
Emma Elfstrand

2018-12-28 | 17:48:51
Julia säger:

Jag har en häst som slår upp och ”snurrar” huvudet. Har jag lite längre tyglar då så kam de åka över halsen och fastna mellan öronen. Tror det var lite så personen tänkte. :) Därför har jag martingal både när jag kör och rider hästen, en varmblodstravare. Det är som en grej han gör, förmodligen ett inlärt beteende pga stress hos tidigare ägare. Då hjälper en lös martingal jättebra så både han och jag ska slippa trassla. Martingalen tar inte emot alls, utan håller bara tyglar/tömmar på plats.

2018-12-29 | 11:15:15
Anonym säger:

Vid till exempel en avfall eller vid unghästar som överhoppar kan inte tyglarna hamna över halsen om hästen skulle komma lös eller ryttaren tappar tyglarna. Jens Fredricson gav det som anledning till varför han alltid hoppar med martingal i Ridpodden med Lisen Bratt Fredricson.

2018-12-30 | 21:10:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: