Sporrfrågor

Vi fick ett par frågor gällande sporrar i den här veckans söndagsfrågor som jag tänkte svara på :) 

Hej! Jag vet att ni gillar inte riktigt sporrar och inte att använda heller. Tycker ni att det ändå finns något bra i dem, tycker ni att man inte över huvud taget behöver rida med dem eller använda någon gång osv. Jag gillar inte riktigt heller sporrar men jag rider på ridskola och MÅNGA hästar är jätte lata och jag vill inte sparka dem, slå med spö eller inte bli för arg. Själv kan inte jag göra ridskolans hästar känsliga till skänkeln, speciellt under 1h, och därför använder jag emellanåt sporrar. Vad skall/kan jag göra? Älskar och verkligen respekterar eran tankesätt så mycket!

Hej! Jag förstår dig precis. Som du skriver så kan du själv inte göra ridskolans hästar känsliga för skänkeln, eftersom det kräver att man rider varje dag enligt ett visst system och det funkar tyvärrr inte så länge du inte rider samma häst varje dag. Därför tycker jag verkligen inte det är fel av dig att använda sporrar. Jag antar att ridlärarna har koll på vilka elever som är mogna att använda sporrar och inte :) 

Som du skriver så rider jag och Anna väldigt sällan med sporrar. Anna rider aldrig med sporrar på Focus eller Tage. Focus är inne i Mirandas system där de tränar honom för att bli känslig för skänkeln, och då används det inga sporrar. Vi tänkte se till att spela in en video om detta med Miranda någon dag om hon har lust med det (jobbiga systrarna Elfstrand som tvingar vår tränare att vara med i videos, haha) ;) Han har blivit betydligt mycket mer framme för skänkeln den senaste tiden, så det är onekligen ett bra system. 

Vi tycker egentligen inte det är något fel att rida med sporrar, om du använder dem på ett sjysst sätt. Ett av problemen med dressyrsporten är dock att hästarna egentligen "ska" vara så känsliga och du ska rida med så fina hjälper som möjligt. Ändå så ser du vissa ryttare på GP-nivå sitta med 3 cm långa sporrar och gräva in dem/picka med dem så djupt i hästens sidor att det ser ut som om det ska gå hål på huden, och hästen piskar med svansen och ser allt annat än nöjd ut i sitt uttryck. Sådan sporranvändning är vi såklart emot, och det är ett bevis på att grundproblemen i ridningen (att hästen är inte framme för skänkeln) inte jobbas med till vardags, utan istället blir extrema sporrhjälper ett medel du tar till som en genväg.  

Däremot kan jag själv använda mig av sporrar vid ett fåtal tillfällen om jag vill få hästen extra känslig för skänkeln. Exempelvis när jag hopptränar/tävlar Boppen och vill veta att han lyssnar fram exakt när jag ber honom om det (en säkerhetsgrej i hoppningen enligt mig). Då rider jag alltid med 15 mm kulsporrar. Grejen är ju att om du rider med sporrar varje dag så tas effekten bort. Då kommer hästen aldrig bli extra känslig när du väl behöver det, så därför ser inte jag syftet med att rida med sporrar varje dag. 

I Finland är det en regel att i dressyren t.o.m på min nivå ( både klubb och lokalt ) måste man ha sporrar. Vad tycker ni om det? Har ni samma regel i Sverige? ( en ryttare fick en gång -2p. för att hon inte hade sporrar :( ).

I Sverige så har det tidigare funnits regler på att du måste ha sporrar på dressyrtävling från och med LA-nivå. Jag tycker att det är en väldigt konstig regel, och är glad över att den är borttagen på nationell nivå, men tyvärr så finns det internationella regler gällande sporrar. Det är just av den här anledningen som jag tycker att dressyren är en så motsägelsefull och problematisk tävlingsgren. Syftet med dressyren är ju bland annat att ryttaren ska rida med så fina hjälper som möjligt, och ha en så känslig häst som möjligt som lyssnar på ryttaren direkt. Ändå är det ett tvång på internationell nivå i de högre klasserna att både rida med väldigt skarpt bett och sporrar. En känslig och välriden häst ska inte behöva detta för att kunna utföra de rörelserna. Jag vet i alla fall att jag imponeras mycket mer av en ryttare som klarar av att rida svårklassrörelser på ett vanligt tränsbett/bettlöst och utan sporrar på ett harmoniskt sätt, än någon som gör detta med kandar och sporrar. 

 
/ Emma
Kommentarer
Daniela säger:

Sporregeln har jag då inte påverkats av när jag dressyrtävlat här i Finland, har inte fått minuspoäng trots att jag tävlat utan sporrar :)

Svar: Skönt 😀
Emma Elfstrand

2018-12-13 | 09:06:05
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Linnéa säger:

Hej! Tack så mycket för svaren!! Ännu lite om det som Daniela sa så bra att där är det så, på vårt stalls tävlingar måste vi ha, för att vår klubb följer vissa regler. Men fint att man inte på det stallet behöver!! :)

2018-12-13 | 12:57:56
Matilda säger:

Väldigt sunt resonemang. Vill dock flika in med att har man såpass bra koll på sin skänkel så spelar de ej roll om du har på dem varje dag om man har koll på när du använder dig av sporren eller bara skänkeln :)

Svar: Ja, visst är det så!
Emma Elfstrand

2018-12-13 | 13:29:56
Linnea säger:

Tycker ni har sund inställning till sporrar, är som ni säger grunderna som brister om man "måste" ha sporre. Jag rider otroligt sällan med sporrar, har ett känsligt sto som absolut inte tycker om mig när jag provat ha sporrar t.ex på tävling.

Ang ridskolebiten så anser jag att det är ridlärarnas jobb att rida till hästarna så de är framme för skänkeln. Jobbat själv som ridlärare och vi lägger mycket jobb på tillridning på skolhästarna så de är mjuka och framme för eleverna. Hos oss får ingen rida med sporrar :)

Svar: Det har du alldeles rätt i! :) Håller helt med om att det är ridlärarnas jobb.
Emma Elfstrand

2018-12-13 | 22:59:55
Daniela säger:

Oj Linnéa, det var en konstig regel stallet har, enligt finska TR i dressyr måste man inte ha sporrar på tävling :o

2018-12-14 | 07:09:07
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Maja säger:

Märkte nu när jag köpt min första egna häst (arabiskt fullblod) hur sporrar har blivit en vanesak för mig att använda. Nu har jag aldrig haft det på honom för att det absolut inte behövs, men tankegången är nästan varje ridpass om jag ”ändå inte ska sätta på sporrarna?”. Bara för att det har blivit en vanesak. Samma med spö för min del. Glad att denna häst har fått mig att bryta vad jag nu anser kan ha varit en dålig vana för min del :) Nu kommer jag säkert använda sporrar längre fram, men då ska det endast vara när vi båda är mogna för det ☺️

Svar: Så intressant kommentar som nog många känner igen sig i :) Det är nog många som har sporrar av ren vana!
Emma Elfstrand

2018-12-14 | 08:54:24
Linnéa säger:

På tävlingsinbjudan står det att de följer SRL:s regler och någonstans dit står det tydligen, synd nog! :(

2018-12-14 | 11:49:02
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com/
Daniela säger:

Hm, jag blev osäker och läste TR från 2018 igår, hittade inget om sporrtvång, så de kanske ska uppdatera sina regler? Om de följer SRLs regler så är det nog bara att rida utan :)

2018-12-14 | 18:58:42
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com
Linnéa säger:

Hej Daniela! Jag läste igår SRLs regler och där var det skrivet att "kaikilta ratsastajilta ei edellytetä kannuksia",hm? Men en ryttare från mitt stall fick -2p. för att hon inte hade sporrar och sen hörde jag att det tydligen var en ny regel till det året. Men jag har inte heller hittat någonstans regler om sporrtvång. + att jag läste de reglerna som stallet/ridklubben/tävlingarna följer. Konstigt, måste jag säga!

2018-12-15 | 13:09:11
Bloggadress: http://lifewithdaniela.wordpress.com/
Anonym säger:

Det var inte krav på sporrar från LA förut, utan på regional tävling och upp!

2018-12-16 | 17:35:56

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: