"Inte alla män" horse edition

När vi lade upp vår video i måndags visste vi att det skulle skapas endel reaktioner. Vi visste att vi mestadels skulle få positiva kommentarer, men också att vi skulle få kritik och i viss mån även hat. Det är vi helt okej med så länge vi kan fortsätta sprida våra budskap och fortsätta verka för en hästvänligare sport. Vi har såpass hög självkänsla att vi struntar helt i vad folk tycker om oss, så länge du inte har något trevligt att säga vill säga.

En intressant sak slog dock mig när jag läste kommentarerna, och det är att "inte alla män"-syndromet även finns i hästvärlden. Jag är såklart feminist och den vanligaste kommentaren/kritiken till just feminister som för fram sina åsikter om patriarkatet är "inte alla män", vilket är det tröttaste citatet ever (delad förstaplats med "proffsen vet bäst" då, hehe). Istället för att se de generella och strukturella problemen så ska det hela brytas ner till individnivå där enskilda män ska försvaras, istället för att försvara de som behöver försvaras, kvinnorna

Samma sak skedde exakt i vår video. Där fick vi massvis med kommentarer i stil med "inte alla ryttare", "ni drar alla över en kam" osv. För det första var vi tydliga med att vi inte syftar på alla ryttare, och för det andra så är det inte relevant vad ett fåtal enskilda individer gör. Det är de strukturella och generella problemen vi problematiserar, och vi försvarar hästarna som är de som behöver försvaras, inte ryttarna eller sporten. 

Jag blir frustrerad på människor som kommer med "inte alla män/ryttare"-kommentarer. De kan uppenbarligen inte se till de strukturella och generella problemen som finns utan förminskar dessa, och menar på att offren (kvinnor och hästar i de här fallen) inte är lika mycket värda att försvara som förtryckarna (män och ryttare/sporten). 

Observera att jag själv är en förtryckare i det här fallet, men jag kan leva mitt hästliv med gott samvete eftersom jag vet att jag gör allt för att mina hästar ska må så bra som möjligt. Ifall du gör detsamma och även tävlar dressyr kan du omöjligt bli provocerad av den videon som vi lade upp. Du blir bara provocerad eller irriterad om du känner att det vi säger stämmer in på dig och du tar åt dig och hamnar i försvarsposition, tänker jag. Sen kan jag också förstå att vissa som inte är pålästa, har dålig självkänsla osv kan bli irriterade på vår video eftersom det vi säger är något nytt och okänt för dessa personer. Det ligger i människans natur att vara rädd för förändring, och denna form som vi ser idag är så normaliserad att det kan kännas skrämmande att gå utanför den normen. Därför förstår jag varför vi får vissa onödiga kommentarer, även om vi har vetenskapliga belägg för de argument vi lägger fram i videon, men sanningen kan vara hård ibland.   


/ Emma
Kommentarer
Johanna säger:

Jag tänker såhär:

Alla har rätt till sin åsikt och att framföra den. Ni har den rätten och de som inte håller med har den rätten. Det jag tycker blir "farligt" är när man som ni generaliserar även om jag kan förstå varför ni gör det. Genom att generalisera drar ni alla över en kam, vilket ni säger att ni inte gör. Det blir lite hyckleri av just den biten. Även om ni påtalar att det finns goda exempel så utesluts dessa eftersom ni generaliserar.

Sen är jag personligen alltid emot när folk generaliserar utan att hänvisa till någon annan källa än sig själv, för att sen bemöta kommentarer som inte håller med på ett lite barnsligt sätt. Ni skriver att de som inte håller med känner sig träffade och provocerade. Jag har själv svårt att tänka att allt är så svart eller vitt. Det är lite samma syndrom som när någon inte tycker att ens bil är fin då förutsätter man att personen är avundsjuk.

Jag förstår att ni vill skapa en debatt. Och jag håller till stor del med om problematiken (förutom att jag ser svårklass-ekipage som rider fantastiskt, har en väldigt god hästhållning osv. Men samtidigt håller jag inte med om att alla hästar på hög nivå går i otakt osv. och jag blir provocerad (japp) av det faktum att ni säger att "ni bara vet att det är så" men samtidigt säger ni att ni inte ens vill kolla på svårklass dressyr för ni blir äcklade. Inga exempel på en häst i otakt jämfört med en häst i takt. Det bara är så för ni säger det. Ni har också emot folk som bara vill tjäna pengar med era hästar medan ni själva inte hade varit särskilt inflytelserika om ni inte haft just era hästar. Nej, ni nyttjar inte hästarna på samma vis men ni tjänar pengar på hästlivet.

Ni belyser en viktig fråga men på ett sätt som tyvärr sätter er själva i ödmjukhetens skugga. Det säger jag inte för att jag känner mig träffad, blir provocerad av ämnet eller på något vis inte håller med. Däremot blir jag provocerad över HUR ni belyser det och HUR ni bemöter kritiken.

Jag älskar min häst över allt annat. Hela mitt liv kretsar kring honom. Vissa dagar går han bakom lod, andra dagar går han med ryggen som en banan. Ibland går han i en jättestor hage för att inför tävlingar gå i en liten hage för att han inte ska härja runt och eventuellt skada sig. Tar ni en bild på mig när jag rider kommer ni mest troligt se en häst som gärna blir hög i nacken och kryper lite bakom hand men min målsättning är någon annanstans. Det betyder inte att jag inte VET vad som är korrekt. Det betyder inte att jag VILL att han ska gå så. Det är endast för att vi fortfarande behöver träning och utveckling. Men en bild skulle utan tvekan få mig att klassa in i det ni belyser och jag hade blivit en av de som tillhört den generella skaran även om så inte är fallet.

Jag tycker att det är synd att man som ni förutsätter att ryttare i eliten på nåt vis inte vill sina hästars bästa. Jag tror tvärtom. Jag tror att en stor majoritet vill sina hästars bästa och gör allt i sin makt för att sina hästar på det viset man själv anser är rätt. Men inget är svart eller vitt. Det som är rätt för er, kan vara fel för mig och vice versa.

Som sagt, ni belyser ett viktigt ämne men ta inte för givet att alla som inte håller med känner sig träffade eller provocerade av ämnet. Det kan ha att göra med HUR ni förmedlade informationen också :)

Jag ser er fortfarande som bra hästmänniskor och jag anser att ni gör det ni kan för att era hästar ska må så bra som möjligt. Önskar er en trevlig helg :)

2018-12-07 | 11:28:16
Anonym säger:

TACK Johanna för att du tog dig tid att skriva denna kommentar! Det är PRECIS så jag också tycker och känner. Tack!!

2018-12-07 | 12:02:53
Missjoss säger:

Jag tror det största problemet är att självinsikt är jobbigt. Fråga vem som helst så kommer de svara att de älskar sina hästar. Vi alla gör det. Till och med ponnyryttaren som blir lärd av sin tränare att spöa upp hästen älskar den, och vill ge den morötter efter ridturen. Det är svårt att ta till sig att man kanske gör den man älskar illa. Det är enklare att intala sig att man gör det som är bäst och rätt - och omge sig med personer som håller med. Tyvärr vet inte hästen huruvida du har goda intentioner eller inte. Jag personligen har ibland övervägt om jag ens ska ha häst eller inte.

Svar: Vilken tänkvärd och bra kommentar! :) Vi har varit där också när vi var yngre och omgav oss med fel tränare. Som tur är fick vi tillslut en ordentlig sjäkvinsikt som ledde till ett betydligt vänligare hästliv!
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 12:03:58
Anonym säger:

Det är tråkigt att man behöver ha sådan tråkig attityd mot de som inte håller med om ens egen åsikt.
Ingen är perfekt och vi alla har saker att jobba på.
Att hävda att man är hundra gånger bättre är ingen lösning för att förändra människors syn på det hela.
Sen menar inte jag att det är en hälsosam form många hästar går i.

Svar: Ni som skriver liknande kommentarer som denna har verkligen inte lyssnat på vad vi säger i videon! Det blir dessutom bara fjantigt när ni säger att "vi tror att vi är bättre än andra" och liknande, för det har vi aldrig sagt eller hävdat. Däremot är vi de enda offentliga personerna i Sverige med mycket makt som reagerar och står upp för hästarnas skull!
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 14:08:46
Anonym säger:

Suck, hur kan ni som rider Pay and ride på typ 60% sitta på riktigt och säga att ni inte kan komma på en enda elitryttare i nutid som rider korrekt? Ni kanske borde satsa bara på uteritter i fortsättningen om ni nu tycker hela dressyrsverige är okunniga hästplågare.

2018-12-07 | 15:17:42
Anonym säger:

Ni som är kritiserar här borde kolla upp begreppen i hennes inlägg. För hon drar inte ”ALLA över en kam”, det talar de om flera gånger i videon dessutom. Det är en väldigt stor skillnad på individ nivå och strukturell nivå. Och om ni kollar på videon en gång till så kanske ni hör vad de faktiskt säger och inte slänger ur er saker i affekt, utan ta er en funderare på vad de faktiskt säger. Framför allt funderar på VARFÖR de belyser detta.
Så snälla sluta skriv saker i affekt, det är inte trevligt för någon! Sen kanske ni ska fundera på varför ni tar åt er av det här? Känner ni er träffade? Ja då kanske ni ska rannsaka er själva och ändra på det som inte känns bra.

Svar: Jättebra kommentar! Tycker inte vi kunde vara mer tydliga i det vi säger, men många väljer vad de vill höra och inte höra, tyvärr.
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 16:21:11
E säger:

Jag håller med er Emma och Anna!

Jag såg lite på sihs dressyr med toppryttarna och reagerade verkligen på att det verkligen inte såg harmoniskt ut, så många hästar som gick och gapade bland annat och jag kommer ihåg att när jag såg det så tänkte jag bara "Ska det vara såhär? Varför reagerar typ ingen? Det ser förj*vligt ut" (ursäkta mitt uttryck). Men jag brukar inte heller titta på dressyr för det intresserar mig inte, men nu när jag satt och tittade en stund hajade jag verkligen till. Och allt det ni säger i videon stämmer.

Svar: Det är verkligen tråkigt att det ska vara så! :/
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 17:16:38
Linn säger:

Har egentligen ingenting att tillägga, Johanna uttryckte det så otroligt bra.

2018-12-07 | 19:08:37
Anonym säger:

Tack Johanna, vettig och viktig kommentar.

2018-12-07 | 20:22:45
Anonym säger:

Håller helt med dig Emma!
Har är tänkt på en sak vissa säger att ”hästen kan inte gå i en korrekt form hela tiden” och nej det kan hästen inte, men då borde ekipaget också dömas efter det. Då det står i TR att hästen ska gå i en korrekt form. I dagens samhälle känns det som att domaren ger högre procent om hästen går med en ”sönder krökt” nacke än om hästen faktiskt går i en korrekt form. Bara en tanke jag fick men vad vet jag🤷🏼‍♀️🤣för att tillägga jag syftar på den högre nivån.

Svar: Ja men exakt! Det är precis det som är problemet med dagens dressyr. att domarna premierar en felaktig form före en korrekt form. De hästar som faktiskt går korrekt enligt TR blir oftast neddömda :/
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 21:53:25
Anonym säger:

Om en hade bytt ut hästen mot ett exempel på en hund hade folk reagerat ganska annorlunda. Om en tänker en hund som spenderar hela sina dagar i en etta utan att få gå på promenader. Det enda den får göra är att vara ute på den lilla balkongen ibland. Ägaren sprutar in medel i hunden som gör att den ser friskare och finare ut, så att de alltid kan vinna utställningstävlingarna den är på. Detta hade nästan alla kallat för djurplågeri. Men när det handlar om hästar, då är det tydligen helt okej. De får vara inne i boxen 24/7 och får bli sprutade med medel så att de klarar att gå fint. Där fattar jag inte riktigt hur folk tänker :)

Svar: Ja det är så sant! Jättebra exempel som gör det hela så tydligt och absurt :)
Emma Elfstrand

2018-12-07 | 22:32:43
Anonym säger:

Preach!!!

2018-12-07 | 23:12:30
Julia säger:

Till Anonym "Suck, hur kan ni som rider Pay and ride på typ 60% sitta på riktigt och säga att ni inte kan komma på en enda elitryttare i nutid som rider korrekt? Ni kanske borde satsa bara på uteritter i fortsättningen om ni nu tycker hela dressyrsverige är okunniga hästplågare."

För det första, väldigt onödig kommentar som inte stämmer. Emma och Anna säger ingenting om att hela dressysverige eller att alla gör det. De pratar om en förjävlig trend som finns bland främst elitryttare där hästen tvingas in i en form och blir utsatta för saker (som ex inte gå ute i hagar) som både är fysiskt och psykist skadligt. Det blir att rosetter är viktigare än hästen välmående. Du bygger upp en strawman och målar upp ett argument som de aldrig sagt. Jag tycker att du har en rätt otrevlig ton och attityd i ditt argument, du får ta och äta lite mer pepparkakor till jul :)

2018-12-08 | 00:21:58
Anonym säger:

Jag är inte emot det ni säger precis, men jag tycker att det inte är helt rätt att bli irriterad på kommenater i stil med ”inte alla män”. Jag jättetrött på kommentarer som t.ex. att flyktingar leder till mer våld och mera brottslighet. Om man fokuserar på de generella problemen skulle kanske det här vara något som man tycker att är helt ok att säga? Men är det inte då EXTRA viktigt att lyfta fram banbrytarna, dom som inte är en del av problemet och som troligtvis behöver extra mycket stöd? Så om jag får säga min åsikt så tycker jag att också ”inte alla män”-kommentarer ska få finnas med. Skulle själv bli ledsen om jag var en man som jobbade för kvinnors rättigheter och bara får höra om hur man inte duger hela tiden, aldrig få lite cred. Jag tror att det är lätt för den som lyfter fram de genrella problemen att bara tänka ”men jag menar ju inte alla”. Men folk kan faktiskt bli sårade.

Svar: Jag tänker som så att män/ryttare i eliten får redan så mycket cred hela tiden, så de behöver inte fokuseras på i kvinnokampen/hästkampen :)
Emma Elfstrand

2018-12-08 | 07:09:34
Ellie säger:

Det jag funderar mest på är hur TR skiljer sig från FEI? Grand prix klasser bedöms inte enligt TR alls utan enligt FEI reglemente och FEI skiljer sig från TR (SIHS bedöms helt enligt FEI och inte TR) Jag ämnar att hålla med Johanna ovan då jag verkligen tror att de flesta som håller på med hästar oavsett nivå vill sina hästar väl. Jag har jobbat med hästar både på Irland, holland och i Tyskland. I holland och Tyskland får inte ens hästarna gå i hage pga det finns ingen mark men de hästarna hade det hur bra som helst efter sina förutsättningar! Så jag vill tro att alla gör som så gott de kan och vill man tävla så får man anpassa sig efter FEI regelverk sedan om det är bra eller inte är en annan historia....

Svar: Ja det är det som är problemet, att ryttarna anpassar sig efter reglementena som inte är bra för hästarna. Det tycker jag visar på att tävlingsresultat och pengar är mer viktigt än hästarnas välmående :/ Det behövs helt klart förändring på både internationell och nationell nivå!
Emma Elfstrand

2018-12-08 | 08:25:55
Anonym säger:

Kan ni skriva om olika veterinärers syn på hästar också? Var på en föreläsning av en veterinär där det blev tydligt att tävlingshästar ska prestera till varje pris då det är vad dom är till för. Har de diverse skador eller åkommor kör man en Quick fix så håller hästen ett tag till. Hur ser ni på det här? Något ni reflekterat över? Jag blev äcklad av dennes värderingar. Vad är egentligen en häst? Ett redskap eller en vän? Ska en häst med dåliga luftvägar medicineras så den kan springa trav?

Svar: Fy, jag håller verkligen med dig, och det är en av de problematiska delarna gällande synen på tävlingshästar :/ Ska se om det kanske går att göra något blogginlägg/video om detta i framtiden om vi kan få hjälp av någon veterinär :)
Emma Elfstrand

2018-12-08 | 22:27:02

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: