Svar på söndagsfrågor

Hur mår ni? 
Bara fint :) Är lite mycket att göra den här veckan nu bara så vi har mycket i våra huvuden!

Vad har ni för hästtransport? Och har ni BE för att få köra den?
Vi har en Humbaur (köpt hos Värmlandsvagnen) och yes vi har BE-kort sen några år tillbaks :)

Har ni några bra träningsövningar som man kan göra hemma om är svag i överkroppen när man rider. Jag faller lätt fram i ridningen och undrar om ni har några tips på hur jag kan stärka min kropp?
Spana in DEN HÄR videon :)

Tror ni att dyra anatomiska bett är bättre än vanliga bett från typ hööks?
Det är nog väldigt olika från häst till häst, men min spontana och generella tanke är nej. Många företag försöker sälja sina produkter till ryttare med säljknepet att trycka på att det är anatomiskt, och många går på det och tror att det ska lösa alla problem (exempelvis PS träns, olika bett osv). Det är säkert vissa hästar som trivs bäst med anatomiska produkter, men mycket tror jag också sitter i ryttarens huvud när placeboeffekten kör igång.

Ingen fråga om er men såg Ryttareliten repris o reagerade på Charlotte Hand bondegaards häst Robban som aldrig får gå på hage? Jordbruksministeriet säger ju att ingen häst får stå på box mera än 16 h i dygnet? Hur går det ihop? Finns det flera elitryttare som aldrig låter sina hästar gå ut? I min värld låter det sååå hemskt.
Jag får erkänna att jag inte har koll på exakt alla regler som jordbruksverket har, så jag vet inte huruvida det stämmer att hästen måste ha 8 timmars hagvistelse varje dag. Våra hästar går ju ute dygnet runt/så mycket som möjligt, så vi har inte behövt ta hänsyn till dessa regler. Det är nog tyvärr många hästar inte som får ha så mycket utevistelse i Sverige i så fall, är min spontana tanke. Som svar på din fråga så är det väldigt vanligt utomlands att hästarna aldrig får komma ut, eller kanske bara är ute någon timme var. I Sverige vill jag tro att elitryttare har bättre tänk än så, även om deras hästhållning i de flesta fall är så långt bort ifrån vårt tänk som det går. Detta beror på den anledningen som vi ofta pratar om i bloggen och på Youtube: Folk ser hästarna som tävlingsmaskiner och inte som djur/individer :/ 

Är ni nöjda med sadelutprovningen och sadeln ni köpte?
Ja jag är väldigt nöjd med sadeln :) Det var dock den enda sadeln jag gillade av alla vi provade, så om inte de hade haft med just den här sadeln hade jag blivit väldigt besviken och slösat bort 1500 kr på ingenting.

Har ni sett skorna Megasus Horserunners, vad tycker ni om dom och är det något ni skulle kunna tänka er att testa?
Googlade nu och kollade var det var för något då jag inte hört talas om dem tidigare, och de såg väldigt smarta och smidiga ut :)

Var har ni köpt era sadlar?
Våra sadlar vi har nu är ifrån Sharpman, Sandris och Hedmans.

Vad ger ni era katter för kattfoder?
De får mjukmat från ICA och torrfoder från lite olika märken, just nu ifrån ICA också tror jag. Annas katter äter i princip vad som helst medan min lilla Siri är betydligt mer kräsen och aldrig skulle äta något annat än just kattmat. Hon äter dessutom bara mjukmat i sås, inte gele ;) 

Har ni koll på era hästars normaltemperatur?
Ja på ett ungefär :) 

Brukar ni rida ut själva?
Ja vi kan rida ut själva på Tage och Bella som inte bryr sig om de har sällskap eller inte. Boppen går inte att rida ut själv på då han är så extremt nervig/tittig och bara krånglar om vi skulle försöka, så vi har gett upp det på honom då han ändå går så bra tillsammans med andra och vi alltid har sällskap. Det hade ändå inte gett något då han bara spänt sig hela rundan. Focus har vi planer på att rida ut på själva så småningom. Pappa har gjort det ett par gånger, men då måste han skritta för hand längs med asfalten och hoppa upp sen. Eftersom han fortfarande är ganska osäker så föredrar vi att rida ut tillsammans med honom än så länge :) 

 
/ Emma

Kommentarer
Ellie säger:

Det finns ingen lag i Sverige att hästen måste gå i hage. Däremot så finns det en lag att hästen måste få röra sig fritt minst 3 timmar om dagen men inte just hage. Man kan släppa i ridhus, eller skrittmaskin eller d.yl. Jag bryr mig inte om hur andra ryttare gör (jag har mina på lösdrift) men det finns ingen lag enl JBV att hästen måste vistas i hage 😀

Svar: Misstänkte att det var något sådant så tack för svaret :D
Emma Elfstrand

2018-08-14 | 09:08:59
Sätilaryttaren.se säger:

Megasus Horserunners fungerar tyvärr inte. Min hovslagare hade en kund som prövade och tejpen lossnade efter några dagar/vecka... Men jag gillar tanken med skona:-)

Svar: Ja, vi blev lite skeptiska mot själva utformandet för det kändes som att det skulle kunna lossna, och då är det så alltså :/ Vad synd, för skorna verkade bra annars :)
Emma Elfstrand

2018-08-14 | 11:05:15
Bloggadress: http://Http://satilaryttaren.se
Anonym säger:

Kostade sadeln bara 1500

Svar: Nej, det kostade 1500kr för själva sadelutprovningen.
Emma Elfstrand

2018-08-14 | 11:51:10
gun jansson säger:

Kostar det så mycket även om du köper en sadel. Var så länge sen jag provade ut en men det låter främmande. Bra att ni hittade en som ni trivs med.

Svar: Yes det gör det tyvärr!
Emma Elfstrand

2018-08-14 | 13:03:55

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: