Mitt träningstänk med Bella & skadeförebyggande snack

Nu har jag haft Bella i några månader och jag tänkte skriva ett inlägg om hur jag tänker när det kommer till hennes träning. Som alltid när vi tränar våra hästar så har vi två huvudsaker i fokus:

1. De ska utvecklas och stärka sina kroppar
2. Vi ska förebygga förslitningsskador på dem

I och med dessa punkter så gäller det att hitta en gyllene balans av ansträngande och allsidig träning, varvat med återhämtning. Många tycker kanske att en inflammation som behöver behandlas inte är en "big deal" och att det är "något som alla hästar får". Vi tänker som så att om en av våra hästar får en förslitningsskada så som exempelvis en inflammation så är det något som vi har gjort fel och behöver ändra på, och vi får såklart också dåligt samvete när detta sker. Nu är det bara Tage som har haft problem med detta av våra hästar, vilket beror på att han har diverse kroppsliga bekymmer (pålagringar och att han är byggd ganska så speciellt bland annat) och därför kräver han ett extremt noggrant träningsupplägg med väldigt lite banarbete. Det gäller att lära känna sina hästar för att lägga märke till annorlunda beteende i ridningen eller om hästen ändrar rörelsemönster, för då kan det vara något som inte står rätt till. Vissa hästar får väldigt lätt inflammationer trots bra och varierad ridning, medan andra behöver utsättas för betydligt mer ensidig träning för att bli skadade. 

Jag känner till hela Bellas historik och vet om att hon inte har haft någon sån här typ av skada tidigare. Nu gäller det därför för mig att försöka behålla ett bra träningsupplägg och rida henne på ett så bra sätt som möjligt för att fortsätta stärka henne utan att hon blir överansträngd. Som ni vet så är vi väldigt noggranna med att variera vår ridning, och därför rider vi ut mycket så vi inte sliter på hästarna på banan. All jogging sker i skogen (ser absolut ingen mening med att bara jogga på banan när det lika väl kan göras i skogen) och de mer seriösa passen sker på banan. Våra vuxna hästar går 6 pass om veckan (generellt 3 i skogen och 3 på banan) medan Bella just nu går 5 pass i veckan (generellt 3 pass i skogen och 2 på banan, men vissa veckor tvärtom).

Med Bella så försöker jag hela tiden att analysera vad jag har tränat ett visst pass, för att kunna lägga upp nästkommande dags pass så det matchar. Exempelvis så klättrade vi i förrgår vilket innebär mycket jobb för bakkärran och ren styrketräning. På gårdagens dressyrpass red vi därför inte så mycket styrka utan fokuserade mer på lösgjordhet och balansträning. Exempelvis så red vi mer sidförande övningar och ställa ut/in på volt istället för att träna övergångar och tempoväxlingar. Detta för att inte anstränga hennes bakkärra mer än nödvändigt när hon redan tränat den ordentligt dagen innan. Då är hon istället redo för mer jobb med bakkärran idag, när den fått en dags vila. 

Ett sånt här upplägg försöker jag alltså ha varje vecka varvat med ett par vilodagar där hon bara får gå i hagen eller skritta ut för hand. Under ridpassen blandar jag klättring, jogging och konditionsträning i skogen med dressyr, markarbete och hoppning på banan. Någonting jag tänker mycket på också är att känna av när hon börjar bli trött i kroppen och inte pressa henne för hårt under ridpassen. Våra äldre hästar har så himla bra grundkondition och styrka, och jag märker nästan aldrig på dem under ridpass att de tappar energin, medan Bella kan bli trött väldigt fort vissa pass. Jag håller fortfarande på att lära känna henne, men tycker redan att jag börjar få koll på hur jag ska lägga upp hennes träning både långsiktigt och för varje pass :) 


Detta kan nog vara det roligaste med hästar, att lägga upp en långsiktig plan och ha ett mål av hur du vill att ridningen ska kännas om säg... 1 år, och träna för det för att få en glad och fin häst som är motiverad till träning och som du verkligen lär känna och kan läsa av.

/ Emma
Kommentarer
Malin säger:

För ni någon form av träningsdagbok? Eller kör ni Equilab ibland och håller det mesta i huvudet? ☺️ för det upplägget du beskriver känns väldigt genomtänkt och därför undrar jag hur du/ni organiserar det

Svar: Nej oftast inte, utan vi kör endel pass med Equilab och håller det mesta i huvudet :) Sen blir ju bloggen också som en träningsdagbok eftersom vi alltid kan analysera alla pass vi ridit när vi skriver om dem här, så det är nog därför som det blir lättare att "få in" allt i huvudet och planera resten av veckan :)
Emma Elfstrand

2018-08-18 | 18:05:31
Emma säger:

Jätteintressant inlägg :D Undrar också som ovan, måste vara rätt mycket att hålla reda på - med flera hästar dessutom!

Svar: Vi använder inte direkt någon träningsdagbok utan vi kör endel pass med Equilab och håller det mesta i huvudet :) Sen blir ju bloggen också som en träningsdagbok eftersom vi alltid kan analysera alla pass vi ridit när vi skriver om dem här, så det är nog därför som det blir lättare att "få in" allt i huvudet och planera resten av veckan :)
Emma Elfstrand

2018-08-18 | 19:20:45

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: