Bloggtips!

Jag måste ta och tipsa om vår kära dressyrtränare och vän Mirandas blogg som är väldigt läsvärd! Miranda skrev bland annat igår ett inlägg om när hon sökte dispens för att få tävla på kombinerat bettlöst/med bett, och hur ridsportförbundet svarade på detta... Vilket var typ inte alls. Så in och läs, hörrni! Välskriven, vettig och bra blogg. 
 
Miranda och hennes fina Pippi på Elmia i höstas. Klicka på bilden för att komma till hennes blogg!

/ Anna
Kommentarer
v säger:

Kommer in på exclusive horsewear när jag klickar på Mirandas länk, varav sidan ej funkar? Typ som när man trycker på kommentarer överst på inläggen

Svar: Vad konstigt.. Det funkar för mig :)
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 13:08:21
Anonym säger:

Hade ju varit väldigt konstigt om hon fått okej att tävla på den kombinationen...

Svar: Varför det? Det är väl mycket konstigare att trycka in dubbla bett i en hästs mun som inte ens är skapt att ha ett bett i munnen?
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 13:20:26
sofie säger:

kan inte heller klicka på länken!

2018-08-10 | 14:19:51
Anonym säger:

Jo men nu är det ju både bett OCH ett bettlöst alternativ. Man får ju tävla på enbart tränsbett om man inte vill ha kandar nu för tiden, så den möjligheten finns ju om inte hästen nu trivs på kandar. Är hästen tjaffsig i munnen så får man väl bara acceptera att då får man tävla de bettlösa klasserna, precis som allt annat här i världen, alla har inte rätt förutsättningar så enkelt är det.

Svar: Ja? Det är väl kanon om ryttare ska få tävla på den kombinationen som fungerar för denne och dennes häst? Det är inte alla hästar som trivs med bett ö.h.t, och "de bettlösa klasserna" finns för det första inte ens(än, om det ens kommer) och kommer enbart vara på lokal nivå så alltså enbart upp till LA. Tycker bara det är en löjlig bortförklaring och ett bevis på hur inskränkt dressyrsporten är, och att man inte vill hästens bästa...
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 14:32:50
Lina G säger:

Härlig anonym talare ovan... Det finns ju inga bettlösa klasser ännu 😂 Å varför ska det vara uppdelat?

Svar: Nej, och dessutom så kommer det enbart vara upp till LA-klasser, så det blir sjukt exkluderande för de ryttare som kanske vill tävla högre än så. Tror inte att det kommer bli så poppis hos arrangörer att fixa med sådana klasser ens...
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 14:43:17
Jonna säger:

Jag kommer inte heller in via er länk till Miranda, slussas istället vidare hit --> https://click.adrecord.com/?c=27134&p=724&g=13425 . Detta problemet har jag dock på alla era inlägg, råkar man klicka på den övre delen av inlägget (inklusive länkarna till kommentarer, kategorier osv.) så hamnar jag hos Exclusive horsewear - som om det låg en osynlig banner där. :)

Svar: Så märkligt för det fungerar utmärkt för mig... Vet dock att om man klickar på rubriken till inlägget så kommer man till Excklusive HW, vilket är konstigt. Måste få rätsida på det där alltså! :(
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 14:49:06
Anonym säger:

Jaja så du Lina G ska förstå, så ja de bettlösa klasser som troligen SKA komma. Tills dess antar jag att personen i fråga tävlar vanliga klasser, som på bilden.

2018-08-10 | 15:18:39
Anonym säger:

Svar till Emma.
Okej då tycker ni så och det respekterar jag och jag tycker inte det är konstigt att man får nedlag på dispensansökan för den kombinationen av bett och bettlöst. Och det borde ni också kunna acceptera. Tycker det är märkligt av er att återigen bli spydiga i era kommentarer när man inte håller med er. Kom inte och kalla det för att man inte vill hästens bästa, det handlar bara om att man ska tävla på samma villkor, vilket jag i detta fallet håller med om att det inte blir om någon ska få rida på helt andra bettlösningar. Det står i TR att hästen ska acceptera bettet och uppenbarligen gör den inte det om man måste ha andra bettalternativ. Jag är totalt för att rida på bettlöst hemma ibland för att alternera, samt att man får tävla hoppning med repgrimma mm. Men dressyr är en annan sak tycker jag, det är en anledning att man inte kan komma med massa hemmasnickrade speciallösningar. De flest hästar går att tävla på med rätt ridning och ryttare. Tack för mig.

Svar: Nej, man vill inte hästens bästa då, och vi står för att ridsportförbundet inte vill det. Alla hästar är olika som funkar på olika alternativ. Det är inte så att en person som rider på bettlöst får en fördel jämfört med de som rider på bett. Snarare tvärtom, att det BLIR rättvist och lika för alla eftersom man då kan välja det som sin häst trivs bäst med.
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 19:02:52
Mia säger:

Lite svar till anonym. Förstår att det känns som illa för dig om du inte får din häst till GP rörelser utan kandar. Men Miranda o flera är ju de verkliga ryttarna, som får sina hästar dit utan tvång o skarpa bett. Mera sånt. 👍. Men tillika förstår jag lite varför de inte godkänner detta, självklart måste väl alla med lite vett förstå att det väger tyngre att rida bettlöst dressyr, än stora kandar i munnen. O då vill publiken bara se denna dressyr o då finns det inte många som kan delta. 🙈😜. Sku vara intressant och se de högre klasserna och eliten rida bettlöst.. men som sagt alla tycker olika. Ni är inte sarkastiska bara fantastiska😍.

Svar: Amen!♥
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 20:17:13
Jullan säger:

Alltså, blir så arg på denna sport!! Reglerna är skrivna och det går EJ att ändra, för vad spelar hästens välmående för roll? Stopp ett tag. Känns inte som att dressyren är påväg åt helt fel håll, den har redan hamnat på den lägsta nivån. Argumentet för varför det är obligatoriskt med kandar från de högre klasserna är ett skämt, "ryttaren ska kunna rida hästen på ett såpass skarpt betsel blablabla" (no comment) men argument för exempelvis bettlöst (som faktiskt make scense) viftas bort. Varför?? Känns som att de är för stolta för att skriva om reglerna, att förändra något. Nä, reglerna säger si och så. Spelar ingen roll om det är massa nonsens

Svar: Så sant!
Emma Elfstrand

2018-08-10 | 22:44:02
Anonym säger:

Jag förstår inte heller varför de inte kan se över sina regler angående bett och bettlöst. Jag har själv ett fullblod som har svårt att acceptera bettet pga hur de rids under lopp. Har hittat ett bett som han verkligen accepterar - Poponcini, vilket jag inte heller får tävla på, då betten ska vara oböjliga. Sedan rids han mycket bettlöst. Jag förstår inte argumentet att hästen ska acceptera bettet. Det krävs att den accepterar bettlöst också. Alla hästar kommer definitiv inte göra bättre ifrån sig bara för att det rids bettlöst. Det verkar vara det som folk är rädda för. Tvärtom kommer det bli svårare att visa accepants av bettet = sämre poäng på bettlöst då det bla inte främjar salivproduktion vilket uppmuntras. Dessutom borde en erfaren dressyrdomare lätt kunna avgöra om en häst arbetas i en ändamålsenlig form och på rätt sätt vare sig den har bett eller bettlöst. Det är inte lättare på bettlöst, många hästar krullar ihop sig bakom lod eller blir hängande framtunga på bettlöst, vilket då blir dressyrdomarens uppgift att bedöma likväl som den bedömer acceptansen av ett vanligt bett. Det är ingen skillnad. Dressyr blir inte ”lättare” bettlöst. Vilket men får anta att folk tror eftersom de är så fruktansvärt rädda för att möta folk på bettlöst i sina dressyrklasser.
Suck! Kan man inte bara acceptera att hästar är individer med olika behov och uppmuntra till ridning som gynnar individen istället för att försöka trycka in alla ekipage i samma mal.

Svar: Håller helt med dig! man borde kunna bedöma acceptansen av det bettlösa alternativet lika väl som ett bett... Hoppas att det kan bli ändring någon gång! :)
Emma Elfstrand

2018-08-11 | 14:19:50
Kiki säger:

HVorfor skulle man få dispensjon for å ri på det der? Det skal være like forutsetninger for alle, og det blir det ikke når noen skal ri på både bittløst og trinse! En av tingene som bedømmes er kontakt med hestens munn, det bortfaller ved bruk av bittløst.

Svar: Det är ju bara att ändra den regeln till "acceptans av hästens huvudlag" så är det problemet löst, och helt plötsligt så har förbundet samtidigt gjort en handling som vill hästarnas bästa till skillnad från idag! Förstår inte hur man inte kan vilja hästarnas bästa...
Emma Elfstrand

2018-08-12 | 09:54:08

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: