Svar på söndagsfrågor

Hur tänker ni kring sommarbetet och hästarna, så att dom inte får i sig för mycket gräs och blir lösa i magen? Även fast dom får fri tillgång på hö så kan dom ju ändå välja att äta mer gräs? Ger ni dom något slags fodertillskott eller bara låter dom få äta mera hö?
Våra hästar går i samma hagar vintertid som sommartid, så de hinner vänja sig jättebra vid gräs eftersom de går och småäter lite gräs redan nu i april när det börjar komma upp lite. De vänjer in sig själva, kan man säga. Vi har fortfarande fri tillgång på hö, men de varvar att käka hö och gå och äta de små grässtråna som kommit upp.

Vilka olika bett använder ni?
Boppen rids på tredelat med lösa ringar och ibland(väldigt sällan) ett waterfordbett. Tage rids på tredelat med lösa ringar och ibland hackamore. Focus rids på tredelat med fasta ringar, och vi ska se till att prova rakt på honom inom en snar framtid samt bettlöst också har vi tänkt!

Har Emma hittat någon intressant häst ännu?
Nej, tyvärr inte. Det finns en hel del hästar ute på marknaden, men inte "rätt" hästar. Typ bara rena hobbyhästar eller hästar för de högsta klasserna. Svårt när man vill ha en häst som ska passa lite högre klasser men som inte behöver gå de allra högsta :) 

Vad tycker och tänker ni om olika hjälptyglar? För/emot och varför? Tack för suverän blogg!
Tack snälla för att du läser ♥ Vi använder oss inte av några hjälptyglar i dagsläget, och det enda vi själva skulle kunna tänka oss(vid behov förstås) är förbygel/brösta samt martingal. Okej, förbygel räknas väl knappast som en hjälptygel, men ni fattar. Martingal tycker jag känns helt okej eftersom den bara verkar när det faktiskt behövs, om man har den rätt inspänd. 
Sen vet jag inte... Ni vet väl redan vad vi tycker om gramantyglar vid det här laget, och alla dessa olika longeringssystem som finns tycker jag ser skumma ut. De har jag dock ingen egen erfarenhet av så kan inte uttala mig så mycket, men jag tycker att det ser så ihoptvingat ut. En halsförlängare är elastisk, visst, men den är fortfarande ganska stum i elastiken vad jag känt, så det blir ändå att hästen måste ta ner huvudet för att slippa trycket. Alla hjälptyglar(förutom martingal) går ju egentligen ut på att få hästen att böja på halsen med mer eller mindre tvång. Sen kan jag förstå om man plockar på en t.ex. gramantygel i absoluta nödfall som ett sorts säkerhetsbälte ifall hästen är helt crazy bananas, men att använda det för att få hästen att gå i "rätt" form - nej. 

vad är det bästa och sämsta med ridsporten enligt er?
Bästa: kontakten med det underbara, fyrbenta djuret helt klart. De är fantastiska och det spelar ingen roll hur jobbig ens dag har varit så är det alltid härligt att komma ut till stallet och andas häst.
Sämsta: Dels att man en dag måste skiljas från dessa fantastiska individer på ett eller annat sätt, och dels att så många bara ser hästarna som maskiner som ska leverera på tävling och ge fina prispengar och bra resultat, istället för att se dem som ett djur med egna känslor.
 
vilka bett skulle ni aldrig kunna tänka er att rida på? 
Pessoabett skulle vi aldrig stoppa i munnen på våra hästar, eller någon form av hissbett. Kandar lär vi heller aldrig rida på igen. Vi föredrar helt klart så enkla bett som möjligt.

Vilken av era hästar tycker ni är finast i kroppen just nu? 
Det är svårt att säga, eftersom alla våra tre hästar har sina för- och nackdelar ;) Boppen är perfekt i hullet nu, och har fina muskler i hals och bog, men skulle kanske behöva lite mer aaaass. Den är lite kantig, men det har den för visso alltid varit. Man får ha i åtankte att han faktiskt är 21 år och stor dessutom, så med tanke på det så är han superfin! 
Focus är också väldigt fin i hullet tycker jag, men behöver mer muskler såklart. Sen är han något bukig nu, men jag tror att det kommer försvinna om han får satt lite magmuskler med tiden.
Tage är helt klart den med mest muskler av våra grabbar. Muskulärt är han superfin! Dock är han lite för rund om magen ;) Inte jättemycket dock. Så, Boppen får vi nog svara är finast just nu!

Bästa tips för att hålla musklerna och hullet på äldre hästar? 
Fri tillgång på grovfoder, helt klart! Har man möjlighet så är det absolut bäst. Boppen föll ur varje vinter innan vi flyttade hem honom och ställde honom på fri tillgång. I början av vår tid här på Lönnbacken så stod ju Boppen på box i 8-10h per dygn, och då hade vi en hay-bar inne, så man kunde knöka den full utan att det blev runttrampat i boxen som det hade blivit om det legat på marken. Då fick han i sig mycket hö på nätterna också :) Sen kan man såklart komplettera med lucern och sådant, men vi föredrar att öka på grovfodret först. Och sen är det viktigt med varierad träning, men det är det ju på alla hästar :)

När ni putsar utrustningen med såpa. Hur gör ni steg för steg? :) använder ni inget läderbalsam efteråt?
Jag tar bara en fuktig svamp, tar på en klick såpa och putsar på! Sen torkar jag av med en kökshandduk så att det inte är kladdigt. Nej, jag använder aldrig läderbalsam. Avskyr konsistensen på det, haha. Men det kan man såklart ta efteråt om man vill! Jag föredrar isåfall att olja in lädret ibland för att mjuka upp, men det gör jag långt ifrån varje gång jag putsar :) 

 
/ Anna

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: