Svar på fråga

Inget hat nu. Men boppen är 20 år, är inte det lite gammalt för att åka iväg och träna o tävla runtom såpass mkt som ni gör? Hur tänker ni kring det? Verkligen inget illa menat, men undrar bara kring era tankar om det.

Eftersom Boppen är en stor och tung häst så är det såklart lite mer slitsamt för hans kropp att hoppa än en lite mindre häst. Därför ser vi till att inte hoppa för högt på honom, för att spara på den gamla kroppen. Hemma hoppar vi absolut max 1,10m, men det gör vi extremt sällan. Det blir snarare mer studs och gymnastik hemma, så oftast blir det snarare låga hinder på max 70 som hoppas.

Varannan vecka åker Emma med Boppen för att träna för Sten. Varannan vecka ser inte jag som mycket träning. Då hoppar de max 1m, och det brukar vara sista banan som hamnar på den höjden. Innan det är det också en del gymnastik, lydnad och lite lägre hinder. 

Sen tävlingar. Vi åker verkligen inte ut ofta. Det brukar bli någon gång i månaden, max 2 gånger på samma månad. Yes, han är en gammal häst, men den dagen vi trappar ner ridningen på honom, den dagen kommer hans kropp att åldras mycket snabbare. Han behöver hålla igång, träna hårt vissa dagar och lugnare vissa. Sen kanske han inte behöver just själva tävlandet och det kommer vi väl att trappa ner på så småningom, men träna kommer han alltid behöva göra. Vi tror i alla fall att det är receptet för en frisk och glad häst, även om det är en gammal häst. Än så länge funkar allt väldigt bra med just tävlandet och allt, så vi kommer fortsätta hopptävla honom ett tag till. Vi vet flera betydligt äldre hästar än Boppen som vart ute och tävlat betydligt högre i sina liv och som har varit superfräscha, så ålder är liksom inte det viktiga. Det enda viktiga är att tänka på att värma upp ordentligt så alla muskler och leder hinner bli ordentligt varma :) 

Hoppas du är nöjd med svaret på din fråga!

 
/ Anna
Kommentarer
Emma säger:

Att hålla igång äldre hästar är verkligen så viktigt! Har själv en medryttarhäst på 21 år som blev så mycket sämre när han bara gick 1-2 gånger i veckan. Stel, ovillig att gå... Nu är vi uppe i 3-4 dagar i veckan och självklart är han fortfarande lite stel i början av ridpassen men han har en helt annan arbetsglädje och känns mycket fräschare!

Gällande tävlandet tror ni gör rätt i att fortsätta; varför sluta om det fortfarande känns bra? Jag tror ni kommer märka när han inte längre tycker det är roligt och då pensionera honom från tävlandet. Ålder är bara en siffra ;) (till en viss del alltså, självklart måste man anpassa ridningen till en äldre häst men man behöver inte hänga upp sig så mycket på siffran utan kolla på hästen som individ)

Svar: Ja men precis, då har ju du ett levande exempel som bevisar hur viktigt det är att hålla igång! Skönt att ni är på rätt bana :D Exakt, självklart är inte alla hästar likadana men Boppen känns fräsch så då kör vi på, även om vi är väldigt noggranna med att det inte ska bli för mycket för honom :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 08:02:54
Anonym säger:

Absolut ska äldre hästar hållas igång! Och 20 år är inte så gammalt enligt mig, har själv en som är 20 men kan tro att han är hälften så gammal haha. Ni rider era hästar på ett hållbarare sätt. :)

Svar: Haha, Boppen känns också hälften så gammal oftast ;) Tack för din kommentar <3
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 08:28:18
Linnea säger:

Självklart ska Boppen få hoppa och tävla så länge han orkar med och tycker det är roligt! Vi har en ponny i dressyrlaget som är 28år och piggare än dom flesta andra! Haha. Vi har även en ponny på 21år på ridskolan jag jobbar som fortfarande är med och går knatte och handikapp samt har en delfodervärd som rider ut mycket. Jag vet att flera tycker det är "taskigt" att han inte får gå i pension men varför pensionera en häst från verksamheten som är nöjd och glad med sitt upplägg?

Svar: Men vad underbart med en gammal ponny som tycker det är så roligt fortfarande! Nej men precis, så länge hästen är frisk, nöjd och pigg så spelar faktiskt ålder ingen som helst roll :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 09:09:38
Kiki säger:

Synes ikke dere skal måtte sitte å forsvare at det dere holder i gang en eldre hest. Utrolig hva folk får seg til å si!

2018-04-20 | 11:12:37
Ronja säger:

20 är inte gammalt på en häst enligt mig. Men det är klart helt beroende på ras och individ. Min häst är 30 och hon är som en unghäst haha! Självklart tävlar jag inte henne. Hon motionsrids eller promeneras för hand. Kan tillägga att hon är en ridtravare och inte tävlats så värst mkt i travsport. Utan mest gått i avel och som ridhäst. Tkr absolut ni kan tävla Boppen ngr år till om förutsättningarna finns. Han är riktigt fin för sin ålder, fortsätt som ni gör. :)

Svar: Haha åh, härligt att hon känns så ung <3 Tack snälla för din kommentar! :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 11:35:41
Anette säger:

Mitt halvblod är 25 och finare i dressyren än någonsin. Ställs han av så blir han stel och stapplig, men hålls han igång mår han bra i kroppen. Det som man måste tänka på med gamla hästar är att vara ännu mer lyhörd för dagsformen och ta hänsyn till den. Men att hålla igång dem är A och O för att hålla dem fräscha - fråga vilken veterinär som helst. Vi håller däremot inte på och åker ut med honom längre, utan vi tränar på hemma och startar någon hemmatävling då och då.

Svar: Åh vad härligt! Ja men precis, det är klart att man inte ska pressa på på samma sätt som på en yngre häst :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 12:43:26
Lina säger:

Känner en som åger en 22-årig ponny och de både tävlar och tränar över 1 meter så åldern är inget att haka upp sig på, tycker i alla fall jag!🙈 kram❤

Svar: Håller med, allt handlar ju om individen :) kram <3
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 12:47:39
Sanna säger:

Rider en häst på 22 år ibland, när hon inte rids blir hon stel och svullen i benen, med motion blir de mjuka och svullnaden minskar. Jag tror det här med ålder är olika för varje häst, vissa kanske inte orkar och har det bäst med vila men andra mår definitivt bättre av att hållas igång än att stå still. :)

Svar: Ja men precis! Man får ju känna efter :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 13:59:14
Bea säger:

Det känns som att många har fått det där om bakfoten. Det är ju snarare viktigare för en äldre häst att hållas igång än en yngre. Jag tror min häst skulle bli skruttig ganska snabbt om jag "pensionerade" henne...

Svar: Ja men precis, det är så vi tänker också. Den dagen vi slutar tävla ska han ändå få tränas ordentligt(förutsatt att han är skadefri då förstås) för det vet jag att han vill :)
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 15:25:26
Sabina säger:

Ni känner era hästar bäst och vet vad som är bra och mindre bra för dom :) Jag själv har två egna hästar och en av dom är en ponny som idag är 29år gammal och hon gjorde sin sista tävling som 20 åring men tränades precis som vanligt men ändå anpassa hur hon kändes för dagen osv.
Hon är väldigt pigg och sprallig för sin ålder och åldern brukar alltid bara vara en siffra. Storhästen jag har är 7år men blir 8år till sommaren och henne rider jag precis som med ponnyn alltså anpassar ridningen efter hur hästen känns mm. Är dom trötta en dag så självklart blir det ett lugnt pass osv

2018-04-20 | 17:19:33
Bea säger:

20 år är rena unghästen ;) Det är ju precis som ni säger, och andra i kommentarsfältet, otroligt viktigt att hålla igång en gammal kropp, ställer man av dom så åldras dom direkt. Min gamling och jag debuterade MSV dressyr när han var 24 år gammal, tränade fortfarande dressyr varannan vecka, och hoppade på hemmaplan. Han var som finast då! (troligtvist mestdels pga jag lärt mig rida ordentligt ;)) Jag hade personer i min närhet som också kommenterade liknande den kommentar som ni fått; "tävlar du honom fortfarande?!" och då var han 21. Hade jag slutat då hade vi aldrig fått uppleva de 3 finaste åren rent ridmässigt. Och hoppa älskade han, så varför skulle jag sluta med det?. Idag är han 27 år och rids nu endast i skogen pga en senskada han fick för 3 år sedan som han dessutom slog upp igen förra våren, men han rids fortfarande 4 dagar i veckan, och promeneras för hand 1-2 dagar, han trivs med det och sålänge de gamla kusarna vill så bara fortsätt rid, träna och tävla!

Svar: Åh, men vad underbart att ni debuterade MSV på äldre dagar! Tack för din kommentar <3
Emma Elfstrand

2018-04-20 | 19:32:08
Hanna säger:

Skulle inte ni skriva/visa i en video era hästars foderstater? Älskar er <3

2018-04-21 | 09:30:02
Anna säger:

Att ni ens får den frågan är nästan skrämmande!
Har en 18åring hemma, han är superpigg, aldrig skadad, frisk som en tonåring. Han har stått i två år, tills han kom till mig, vi arbetar upp nu för att tillslut kunna träna och rida lite oftare. Nu tävlar han inte iofs men gamla hästar som hålls igång de håller sig krya, det är ju bara att se på dagens ridskolehästar, de håller sig äldre med, de flesta kring mig pensioneras när de är 20 och då brukar de gå till hem där de fortfarande rids.
Hästarna lever längre idag än för några år sen, just för att kunskapen ökat :)

2018-04-21 | 09:37:30
Anonym säger:

Och jag som tänkt att tävlingsdebutera med min 19åring... ajdå

Svar: Haha, det går ju inte förstår du väl! ;)
Emma Elfstrand

2018-04-21 | 12:52:13
mikaela säger:

linda algotsson tävlade väll sin 20 åring i OS så att latja runt på lägre höjder sålänge hästen är fräsh e ju inga problem :) man känner ju sin häst bäst och vad den klarar

Svar: Ja precis det stämmer :)
Emma Elfstrand

2018-04-22 | 00:17:31
Anonym säger:

20 år är inte ens särskilt gammalt för en häst.. När de börjar gå över 25 kan man kalla dem gamla men innan dess är de bara lite i övre medelåldern. Varför hästars medellivslängd är 16 år är för att vi rider sönder dem. En häst (säg halvblod) som får vara frisk och inte skadar sig blir lätt över 25 år.

2018-04-22 | 19:55:30

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: