Ridsporten måste förändras!

Här kommer min och Annas kanske viktigaste video som vi någonsin har publicerat på Youtube, i min mening. Vi pratar generaliserat i den om hur ridsporten ser ut idag, och hur vi jobbar för att ändra på det vi tycker är fel, samt ger tips på hur folk generellt kan hjälpa till att förändra ridsporten till något bättre :) Hoppas ni gillar videon och ni får mer än gärna hjälpa oss att dela den!/ Emma 
Kommentarer
Anonym säger:

Superbra video

Jag är halvfodervärd på en ridskolehäst, en fjordhäst som är supergullig och aldrig gör något dumt med flit. Men så fort jag gör dressyrövningar t.ex skänkelvikning krullar han ihop sig till en boll o typ hamnar inne i en bubbla var han stannar resten av ridpasset. Har ni några tips på hur jag ska rida honom då?
Enligt mig passar bettet han har inte honom, det är alldeles för "skarpt" o man kan inte ha någon mjuk kontakt med honom, men eftersom jag inte äger honom är det inget jag kan ändra;(
Jag själv rider inte superbra, är 13 och har ridit i ca 4,5 år.

Svar: Tack vad kul att du tycker det! Förstår verkligen att det blir en svår situation för dig då. Ska se om vi kan få till lite bra videos kanske och tipsa om just detta :)
Emma Elfstrand

2018-04-28 | 08:46:13
Anonym säger:

Superbra video!!

2018-04-28 | 08:47:15
Julia säger:

Wow vilken underbar video!

2018-04-28 | 08:54:56
Anonym säger:

Kanonbra video. Hade jag bott nära er så hade jag lätt velat ha min häst hos er. Har under alla år letat lösdrift, men det har vart boxar till 90%. känner igen mig i allt ni beskriver😂, om osminkad, ej moderna kläder.Det är jag upp i dagen. Tycker att de har gått åt helvete med ridsporten oxå. Har aldrig velat rida dressyr eller hoppning just för att de känns fel. Så här blir det distans istället. Jo. När de gäller era ridleggins. Vad tror ni om ett par som ser ut som jeans? 😊 Svarta o blåa?

Svar: Ja jag kan tänka mig att det är svårare att hitta lösdrift än boxar! Tack snälla du för tipset :) Helt klart något att spana på till framtiden!
Emma Elfstrand

2018-04-28 | 09:20:53
Louise säger:

Hoppas att många, många hästmänniskor tittar på den här videon. Jag håller verkligen med er om allt ni tar upp. Jag är så glad att jag växte upp när kläder inte var det viktiga i stallet utan det man såg upp till var människor som kunde hantera hästarna på ett bra sätt.
Och sen måste jag bara flika in lite om ridhästar och hantering, vad har hänt där? Dom går inte att rida ut på och absolut inte utan sällskap, att leda dom i grimma och grimmskaft är förenat med livsfara då dom har 0 respekt för människan. Det är nog också något som behöver ändras på, hantering från att dom är små tror jag är A och O. Nu låter jag väldigt fördomsfull kanske men 90% av alla ridhästar jag har haft med att göra är ouppfostrade och ohanterade. Era hästar verkar dock väldigt snälla och goa.
Häng mig inte nu alla ridhäst-människor 😜
Kram på er tjejer, ni är riktigt bra förebilder i hästvärlden både för stora och små 💗

Svar: Bra tillägg verkligen! Håller verkligen med om det du skriver :) Ja de är så himla snälla och goa även om framför allt Focus kräver en hel del jobb från marken innan han är "där vi vill ha honom" ;D Tack snälla du ♥
Emma Elfstrand

2018-04-28 | 10:40:41
Anonym säger:

Så himla bra video! Härligt att höra folk som har likadant hästtänk som en själv. Håller även med Louise, många hästar bör hanteras mer från marken. Det är så många ryttare som bara tänker på att rida men glömmer bort den viktigaste och grundläggande hanteringen från marken!

2018-04-28 | 11:04:07
R säger:

Fick en kommentar en gång av en tjej som frågade mig "vrf rider du i jeans och inte i ridbyxor?" Blev lite bestört, man kan väll få rida i vilka kläder man vill sä länge man känner sig bekväm och det är säkert. Så förstår absolut vad ni menar. Håller med i mycket ni säger i denna video, har samma tänk i hästhållning. Jätte bra video! ❤

2018-04-28 | 17:07:23
marica säger:

Ni snackar om fördomar inom ridsporten och att man ska släppa det och acceptera att alla gör och tänker olika, bär olika kläder och har olika förutsättningar med hästarna. Men det ända jag hörde var att NI hade fördomar om alla andra och att deras sätt är fel och erat sätt är rätt.

Jag fick lite den bilden, tyvärr. Men en bra video över lag, man ska tänka sig för och tänka om :)

Svar: Först skriver du att vi pratar om en sak och sen skriver du att vi pratar om något annat, så jag förstår inte riktigt vad du menar med din kommentar. Kontentan i videon är i alla fall att vi är för hantering & ridning som bygger på hästens bästa och inte för ryttarens plånboks bästa! Vi har aldrig någonsin sagt att det vi gör är det enda rätta, däremot finns det många som behandlar sina hästar fel, och det kan vi stå för utan problem och pratar gärna om det även om det nog sticker i mångas ögon som kanske tar åt sig.
Emma Elfstrand

2018-04-29 | 16:52:15
Bloggadress: http://nouw.com/maricalindberg
Linnea säger:

Bästa och viktigaste videon jag sett! Åå vad ni är bra! Jag håller med till 100%! Ni sätter ord på precis mina känslor och tankar. Kanske att jag önskat ni varit ännu tydligare gällande hagvistelse, att det inte handlar om att bara prova ta in hästen senare för att den ska må bättre och inte stå vid grinden vid kl fyra som i ert exempel utan också förändra "hagmiljön" (med hästkompisar, större yta, fler fodringar eller fri tillgång ute osv.). Men annars var ni ju supertydliga, jag är så glad att ni finns och sprider detta budskap! Roligt!

2018-04-30 | 18:38:01
Lotta säger:

Vilket bra inlägg!
Det här om form verkar vara väldigt förvirrande för de flesta. Jag får ofta också kommentarer om att mina hästar rids öppna i formen. Jag gjorde ett inlägg med bla detta iom världscupen där kommentatorerna kommenterade vad form var. https://nouw.com/hästsurr/reflektioner-fran-varldscupen-i-dressyr-33560221 Deras åsikter skiljer sig konstigt nog ifrån TR...
Jag måste också länka till ett bra exempel
https://nouw.com/brieditiseventing/ En ryttare som tävlar på betydligt högre och i en mer krävande sport än de flesta av oss. Det verkar funka med lösdrift och mycket hag för de. Konstigt nog så verkar de kunna rida ut på sina hästar också.
Hoppas att er film får ringar på vattnet så att några hästar till kan få lite mer hagtid och slippa en rem eller två i ansiktet... :)

Svar: Tack vad kul att höra :D
Emma Elfstrand

2018-05-02 | 16:22:06
Bloggadress: http://https://nouw.com/h%c3%a4stsurr

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar: